Moscova şi mişcările ei provocatoare la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ajunul lansării Sea Breeze, Rusia a încercat să descurajeze SUA să participe la aceste exerciţii, Foto: Arhivă
În ajunul lansării Sea Breeze, Rusia a încercat să descurajeze SUA să participe la aceste exerciţii, Foto: Arhivă

Armata Rusiei a desfăşurat exerciţii în regiunea Krasnodar vizând apărarea instalaţiilor Flotei Mării Negre cu lansări electronice de rachete ale sistemului antiaerian S-400 Triumf, a comunicat serviciul de presă al flotei, citat de agenţia de presă Interfax.

Exerciţiile au avut loc pe fondul manevrelor Sea Breeze din Marea Neagră, la care participă nave din ţări NATO şi state partenere, notează agenţia de presă rusă. „În cursul unui exerciţiu tactic special, militari ai unor unităţi de apărare antiaeriană din cadrul Districtului militar Sud, dislocate în regiunea Krasnodar, au efectuat aplicaţii pentru respingerea unui atac masiv cu rachete din partea unui inamic imaginar”, a specificat Flota rusă din Marea Neagră. Aproximativ 100 de militari şi mai mult de 30 de echipamente au participat la acest exerciţiu, conform sursei citate. 

Anterior, zece avioane ruseşti din cadrul Flotei din Marea Neagră au efectuat zboruri de antrenament în zonă, unde în prezent au loc exerciţiile internaţionale Sea Breeze, cele mai ample în ultimii 20 de ani, cu participarea a peste 30 de ţări, între care SUA şi Ucraina, potrivit agenţiei de presă Unian. 

În ajunul lansării Sea Breeze, Rusia a încercat să descurajeze SUA să participe la aceste exerciţii, iar la scurt timp Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata rusă a deschis foc de avertisment împotriva distrugătorului britanic HMS Defender la trecerea navei prin apele ucrainene de-a lungul coastei Crimeei, pe care Rusia le consideră drept apele sale teritoriale. Marea Britanie a infirmat ulterior versiunea Moscovei, conform agenţiilor de presă citate. 

Lăudat de o parte a experţilor

S-400 Triumf (cod de identificare NATO SA-21 Growler) este o nouă generaţie de sisteme de apărare aeriană, dezvoltată de către Almaz Central Design Bureau ca o perfecţionare a familiei S-300. În 2017, S-400 a fost descris de publicaţia „The Economist“ ca „unul dintre cele mai bune sisteme de apărare antiaeriană realizate în prezent”. În plus, Siemon Wezeman, de la Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), a spus despre S-400 că „este printre cele mai avansate sisteme de apărare disponibile”, dar alţi experţi se îndoiesc de performanţele acestuia. 

Conform datelor oficiale, în funcţie de racheta utilizată, S-400 poate anihila ţinte aflate la o distanţă cuprinsă între 40 şi 400 de kilometri. Costul unui sistem S-400, care este compus din 9 lansatoare (cu 120 de rachete), radare şi unitate de comandă, se ridică la 300 de milioane de dolari. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite