Monica Macovei a câştigat 9.500 de euro după ce i-a numit corupţi pe Victor Ponta şi pe Dan Şova. CEDO: „Riscurile vieţii politice şi al dezbaterilor libere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Macovei a câştigat la CEDO procesul deschis după ce instanţele din România au obligat-o să plătească daune de 10.000 de lei, pentru că în 2009 i-a acuzat de corupţie pe Dan Şova şi pe Victor Ponta. Curtea Europeană i-a dat dreptate Monicăi Macovei, dar şi despăgubiri de 9.500 de euro din partea statului.

Monica Macovei a vorbit despre corupţie în cadrul unei şcoli de vară, unde i-a dat drept exemplu pe Victor Ponta şi pe Dan Şova, cu referire la situaţia care mai târziu s-a concretizat în dosarul Turceni-Rovinari.

În acest dosar, procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Ambii au fost achitaţi la  Înalta Curte, dar decizia nu este definitivă.

Monica Macovei a a vorbit în 2009 despre relaţiile dintre Ponta şi Şova înainte ca aceştia să fie urmăriţi penal, arătând că aceste relaţii sunt paradigmatice pentru un caz de corupţie. 

CEDO: Instanţa din România i-a încălcat libertatea de exprimare

„Curtea nu poate ignora faptul că declaraţiile petentului au fost de natură generală, atât Dan Şova cât şi Victor Ponta fiind numiţi mai degrabă cu scopul de a ilustra un exemplu de corupţie din sistemul politic, în care contractele cu societăţile de stat sunt folosite ca răsplată politică, decât cu scopul de a-i acuza pe cei doi de corupţie. (…) Curtea reaminteşte că în cazul declaraţiilor politice există întotdeauna riscul ca acuzaţiile să fie luate în nume personal. Acesta este unul dintre riscurile vieţii politice şi al dezbaterilor libere, care sunt garanţia unei societăţi democratice. Chiar dacă reclamanta nu a arătat dacă a fost pusă în dificultate sau nu atunci când a fost obligată să plătească despăgubiri de către instanţa din România, în aceste circumstanţe, sancţiunea a fost de natură a- afecta libertatea de exprimare”, se arată în decizia CEDO. 

Pe 5 septembrie 2009, Monica Macovei declara, la Şcoala de vară a PDL de la Costineşti că doi „tineri” de la PSD au contracte de milioane de euro cu companii de stat din judeţele unde sunt parlamentari, arătând că acesta reprezintă un caz clar de corupţie.

Ce spunea în 2009 Monica Macovei despre Ponta şi Şova

„Uitaţi-vă la avocaţii din Parlament, sunt doi tineri din PSD, de exemplu, care au contracte de milioane de euro, bani pe care îi iau pe consultanţă juridică, de la companii de stat din judeţele unde ei sunt parlamentari. Aceasta este exact fapta tipică de corupţie prin influenţă politică. Nu este cu nimic deosebită de altă fapta de corupţie”, a spus Macovei. Ulterior, ea i-a nominalizat pe cei doi parlamentari PSD, spunând că s-a referit la Victor Ponta – care era şi ministru pentru relaţia cu Parlamentul la vremea respectivă – şi la Dan Şova.

Macovei a arătat că primul pas care ar trebui făcut este introducerea incompatibilităţii între cele două calităţi, de avocat şi parlamentar. „Cât timp eşti în Parlament, nu exerciţi această profesie (de avocat - n.r.)”.

Pe 16 octombrie 2009, Dan Şova a deschis o acţiune în justiţie  împotriva Monicăi Macovei, căreia îi cerea 500.000 de lei cu titlu de daune. La finalul procesului, pe care Dan Şova l-a câştigat în România împotriva Monicăi Macovei, el s-a ales cu daune de 10.000 de lei, iar Macovei s-a adresat CEDO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite