Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Supreme au decis luni condamnarea fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Decizia nu este definitivă.

UPDATE Monica Iacob Ridzi a fost condamnată luni de un complet de trei judecători al Instanţei Supreme la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi trei ani interzicerea unor drepturilor.

Totodată, judecătorii au decis condamnarea Ioanei Elena Vârsta, fostul consilier personal al lui Ridzi, tot la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi trei ani interzicerea unor drepturi.

Mai mult, Curtea Supremă stabilit să menţină sechestrul pus în decembrie 2010 de DNA asupra mai multor proprietăţi deţinute de fostul ministru, respectiv, un apartament din Petroşani, cu valoare de 140.681,17 de lei, a unei jumătăţi din casa deţinută în coproprietate de Ridzi în comuna Scărişoara, judeţul Olt, un teren intravilan în suprafaţă de 3.005 metri pătraţi cu valoare de 136 de lei şi o construcţie cu valoare de 126.000 de lei.

De asemenea, Instanţa Supremă a menţinut măsurile asiguratorii dispuse în 21 iulie 2009 de DNA prin care s-a pus sechestrul asupra mai multor sume de bani în valoare totală de 1.151.204,15 de lei descoperite în conturile societăţii Artisan Consulting şi Compania de Publicitate Mark, în prezent Brandvision Media şi Compania de Publicitate Brandvision, şi provenite din cele încasate de la MTS.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al aceleaşi instanţe.

La ultimul termen, procurorii au cerut în acest caz pedepse cu închisoarea pentru toţi inculpaţii din acest caz, inclusiv pentru denunţător. 

În acest dosar au fost audiate mai multe persoane printre care şi solistul trupei Holograf, Dan Bitman. Acesta a arătat în faţa judecătorilor că, în luna aprilie 2009, a fost contactat telefonic de fostul ministru Ridzi, care i-a cerut să-l întâlnească în Parcul IOR din Capitală pentru discuţii.

„Ministrul spunea la întâlnire că doreşte să facă un spot filmat înainte de ziua de 2 mai. Am filmat, evident, acel spot, împreună cu doamna ministru şi cu încă o persoană. Nu mi s-a oferit şi nu am cerut niciun ban pentru acel spot. A fost ceva voluntar în contextul în care eu mi-am dorit să susţin acţiunea ministerului”, a declarat Bitman în faţa instanţei de judecată.

Acesta a mai arătat că, ulterior filmării spotului, a susţinut împreună cu trupa un concert în cadrul evenimentelor organizate la acea vreme de către minister.

Bitman a arătat că suma pentru care trupa a luat parte la evenimentul organizat de minister a fost de 7.500 de euro.

Fostul ministru Ridzi, trimis în judecată alături de alte 11 persoane

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi şi alte 11 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar pe 3 mai 2011.

Monica Maria Iacob Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 - iulie 2009, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

Alături de Ridzi este judecată şi Ioana Elena Vârsta, fostul său consilier personal din perioada aprilie - mai 2009, administrator al SC Red Apple Communication SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, complicitate la fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Paul Diaconu, director general al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane a MTS (martie - septembrie 2009), Marius Mihail Mărcuţă, consilier în cadrul Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (decembrie 2008 - mai 2009), Florin Cătălin Mircea, consilier I A în cadrul Direcţiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Octavian Petru Dragomir, director al Direcţiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Claudia Radu, director general al Direcţiei Generale Programe, Proiecte şi Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 - ianuarie 2010), Dan Petre Toia, director al Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), Daniela Popa, consilier în cadrul Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Bogdan Petre Iacobescu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Răzvan Nica Udangiu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, şi Cristian Marius Negrea, asociat şi administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, pe 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dan Bitman, audiat vineri la Curtea Supremă în dosarul de corupţie al fostului ministru Monica Iacob Ridzi

Solistul Dan Bitman a fost audiat vineri de Instanţa Supremă, ca martor, în dosarul de corupţie al fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi. Acesta a declarat că a fost solicitat personal de fostul demnitar pentru filmarea unui spot şi susţinerea unui concert cu ocazia evenimentelor de Ziua Tineretului.

Ridzi: „Să dăm bani la handicapaţi, la chestii care te apucă plânsu’, mila!”

În cadrul unui dosar trimis în instanţă de DNA, fostul Ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, este acuzată că ar fi complotat, alături de mai mulţi colegi din Minister, pentru a deturna bani publici.

Ridzi, dată pe mâna judecătorilor

Deputata PDL Monica Iacob-Ridzi, acuzată de patru infracţiuni de corupţie în dosarul organizării Zilei Tineretului - 2 mai 2009, a fost trimisă ieri în judecată de procurorii DNA.

Monica Iacob-Ridzi: N-am greşit cu nimic din punct de vedere penal, politica îşi cerea, hidos, o victimă

Ancheta în cazul deputatei PDL Monica Iacob-Ridzi, fost ministru al Tineretului, a fost finalizată. Procurorii DNA vor transmite rechizitoriul la Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite