Moldova, sub imperiul ninsorii. Zeci de drumuri blocate, codul galben de vânt puternic, prelungit până la 21.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe drumuri naţionale sunt complet blocate FOTO Adevărul
Mai multe drumuri naţionale sunt complet blocate FOTO Adevărul

Moldova se află din nou sub imperiul ninsorilor şi al viscolului puternic. Peste 30 de drumuri naţionale sunt acoperite de zăpadă şi ar putea deveni impracticabile dacă ninsoarea nu se va opri. Mai multe persoane şi-au petrecut noaptea în autovehicule blocate în nămeţi.

UPDATE 18.35  Avertizarea nowcasting cod galben de vânt puternic a fost prelungită, marţi, până la ora 21.00 în judeţele Vaslui, Vrancea şi Galaţi, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologilor, în intervalul 18.00 - 21.00, se vor înregistra intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 55-60 de kilometri pe oră, zăpadă spulberată sau viscolită.
Până la ora 18.00, s-au aflat sub cod galben de vânt puternic şi judeţele Iaşi, Bacău şi Neamţ.

UPDATE 15.40 În utlimele ore, zeci de poliţişti de frontieră vasluieni au sărit în ajutorul a 41 de persoane care au rămas blocate în diferite localităţi de pe Valea Prutului.

Primul caz în care poliţiştii au intervenit a fost la primele ore ale dimineţii, atunci când un copil de 2 ani şi jumătate avea nevoie de îngrijiri medicale. Oamenii legii au intervenit cu mijloace şi forţe proprii şi au deblocat drmul dintre Berezeni şi Muşata, acolo unde ambulanţa care trebuia să îl transporte pe micuţ rămăsese împotmolită.

UPDATE 14.10 Avertizarea emisă de ANM a fost prelungită din nou, de data acesta până la ora 18.00.

UPDATE 12.35 Avertizarea nowcasting emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie este valabilă până la ora 14:30, după ce iniţial expira la ora 11:30.

UPDATE 11.50 FOTO 134 de oameni au fost evacuaţi de Armată la Vaslui după ce au rămas blocaţi în trei autocare pe drumul spre Vama Albiţa

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi, cele 134 de persoane, cetăţeni basarabeni, se întorceau de la Braşov, unde fuseseră să schieze, şi sunt blocaţi de ninsoare încă la ora 2.00, în dimineaţa zilei de 8 ianuarie.

UPDATE 11.24 De la o oră la alta, numărul drumurilor închise circulaţiei rutiere creşte, spre disperarea autorităţilor, care se văd neputincioase în faţa furiei naturii.Potrivit ultimei raportări a Comandamentului Judeţean de Iarnă Vaslui, în acest moment numărul drumurilor naţionale şi judeţene închise din cauza viscolului a crescut faţă de primele ore ale zilei.

UPDATE 10.20 Un tânăr de 25 de ani din localitatea Dagâţa, judeţul Iaşi, este dat dispărut de luni noapte, după ce, împreună cu alte două persoane, a mers să ajute un şofer rămas înzăpezit în localitate, tânărul fiind căutat de pompieri şi poliţişti.

UPDATE 10.00 Comandamentul de Iarnă se va reuni, marţi, la ora 13.00, la Palatul Victoria.

UPDATE 09.35 Meteorologii au emis marţi dimineaţă o avertizare cod galben de vânt puternic pentru judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Vrancea şi Galaţi, valabilă până la ora 11.30.

În aceste judeţe, vântul va atinge la rafală viteze de 55-60 de kilometri pe oră şi izolat chiar 75 de kilometri pe oră.

Judeţul Iaşi este unul dintre cele mai afectate. Aici, 15 drumuri judeţene au fost blocate din cauza zăpezii, iar mulţi oameni au rămas blocaţi în nămeţi până la intervenţia echipajelor de deszăpezire.

Potrivit Realitatea TV, un microbuz plin de pasageri, care făcea cursa zilnică Podu Ilioaiei – Popeşti a rămas înzăpezit. Câţiva pasageri au plecat pe jos până în cel mai apropiat sat, ca să nu rămână înzăpeziţi peste noapte. Mai multe rude ale celor aflaţi în microbuz au venit cu căruţa după ei.

Tot în judeţul Iaşi, o ambulanţă care transporta o gravidă a rămas blocată sub nămeţi. Abia după şapte ore a intervenit un utilaj de deszăpezire, iar femeia a putut fi transportată la spital.

Ieri, pe raza judetului Iaşi s-a acţionat cu 17 autoutilaje şi s-au răspândit circa 300 de tone de material antiderapant pe DN 28, DN 28A, DN 28B, DN 24 si DN 24C.

După o noapte cu temperaturi cu mult sub 0 grade, 15 drumuri din judeţul Botoşani sunt blocate din cauza viscolului şi a zăpezii. 40 de utilaje de deszăpezire acţionează în judeţ. 

Viscolul care s-a abătut şi asupra judeţului Vaslui încă de luni după-amiază a reuşit să închidă trei drumuri naţionale şi nouă drumuri judeţene.

La doar nouă kilometri de vama Albiţa, trei autocare sunt blocate, iar astfel au rămas înzăpezite peste o sută de persoane, majoritatea cetăţeni moldoveni. Autorităţile locale au cerut ajutorul Armatei, care au intervenit cu 17 militari şi patru mijloace tehnice. Militarii fac parte din cadrul Batalionului 202 CBRN din Huşi, informează MApN. Eforturile Armatei au fost în van, pentru că şi militarii au rămas blocaţi în nămeţi.

Directorul Direcţiei Judeţene Botoşani de Drumuri şi Poduri, Sorin Clim, a declarat, pentru Agerpres, că marţi, la ora 8.00, nu se circula pe drumurile judeţene: DJ 282 Călăraşi- DN 24 C, DJ 208 H Copălău-Cerbu, DJ 294 A Mitoc-Avrămeni, DJ 294 C Hăneşti-Borolea-Manoleasa, DJ 282 Hăneşti-Dângeni, DJ 291 C Racovăţ-Baranca, DJ 282 Răuseni-Rediu- limită judeţul Iaşi, DJ 294 Dângeni-Mihălăşeni-DN 24 C, DJ 294 B Dobârceni-Ştefăneşti, DJ 292 Dealu Crucii-Vorniceni, DJ 291 K Lozna-Călineşti, DJ 291 D Dorohoi-Ibăneşti-Cristineşti-Oroftiana şi DJ 298 Baranca-frontiera cu Ucraina.

Potrivit Centrului Infotrafic al Inspectoratului General de Poliţie, la primele ore ale dimineţii erau închise următoarele sectoare de drumuri naţionale: DN11A Podu Turcului (judeţul Bacău) – Bârlad (judeţulVaslui); DN24C Rădăuţi-Prut – Manoleasa (judeţul Botoşani); DN26 Murgeni (judeţul Vaslui); DN29 Botoşani – Manoleasa (judeţul Botoşani); DN2F Dragomireşti – Bleşca (judeţul Vaslui); DN2N Bogza – Dumbrăveni (judeţul Vrancea).

De asemenea, a fost restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe DN24B Huşi - Albiţa (judeţul Vaslui). Tot în Vaslui, traficul pe DN2F, între localităţile Dragomireşti şi Bleasca, este complet blocat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Potrivit CNADNR, marţi dimineaţa, un autotren s-a răsturnat din cauza faptului că marfa transportată nu a fost asigurată, producând balans.

Sâmbătă, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare privind intensificări temporare ale vântului şi ninsori slabe. Acesta se află în vigoare până marţi, la ora 14, atunci când probabil ANM va emite o nouă avertizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite