Moldova - 40 de zile fără Plahotniuc. „Se respiră altfel!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu (lider PAS) şi preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi (lider PSRM), i-au asigurat, la Bruxelles, pe oficialii europeni că, fără Plahotniuc, în Moldova se respiră altfel.

Vizita celor doi oficiali moldoveni la Bruxelles are loc la o zi după ce Comisia Europeană a anunţat reluarea sprijinului bugetar pentru Moldova, alocând deja, în acest sens, 14,54 milioane de euro ca suport pentru punerea în aplicare a Acordului de Liber Schimb UE-Moldova. Alocarea acestor bani, potrivit comisarului pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, „este un semn clar al sprijinului acordat de UE Republicii Moldova şi cetăţenilor săi, dar şi o dovadă a aprecierii acţiunilor deja întreprinse şi o încurajare a autorităţilor în a continua eforturile în special în ceea ce priveşte lupta contra corupţiei, consolidarea statului de drept şi a democraţiei. UE se angajează ferm să însoţească Republica Moldova pe acest traseu“.

Zinaida Greceanîi: „Acordul de Asociere UE-Moldova va fi implementat“

Plăţile din partea UE au fost reluate după o suspendare de aproape doi ani, după ce fosta guvernare, controlată de PDM, a nesocotit recomandările Comisiei de la Veneţia şi a schimbat sistemul electoral şi după ce reformele în domeniul justiţiei au fost blocate.

Contrar criticilor formulate anterior la Acordul de asociere şi cel de liber schimb UE-Moldova de către liderul (pro-rus) de facto al PSRM, Igor Dodon, miercuri, la întrevederea cu preşedintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Zinaida Greceanîi, liderul de jure al PSRM, a declarat că acest acord urmează să fie implementat conform angajamentelor ţării. Greceanîi a menţionat că majoritatea parlamentară (din care fac parte şi deputaţii socialişti) susţine Guvernul condus de Maia Sandu şi susţine iniţiativele preşedintelui Igor Dodon de „întărire a suveranităţii, independenţei şi dezvoltării ţării“.

Maia Sandu: „Vrem să vedeţi Republica Moldova cu alţi ochi“

La rândul său, premierul pro-european Maia Sandu a ţinut un discurs în cadrul Comisiei Europene pentru afaceri externe din Parlamentul European în care a promis că „toţi cei care au furat fonduri publice şi au spălat bani prin bănci vor ajunge pe mâna justiţiei“. Ea a menţionat că Parlamentul European a fost, de-a lungul timpului, un critic vocal al fostului regim, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, şi a mulţumit pentru ajutorul şi sprijinul oferit Republicii Moldova. „Obiectivul guvernării este de a scoate ţara din disperare! Vrem să construim o justiţie funcţională şi independentă, instituţii care să răspundă nevoilor cetăţenilor, să lupte împotriva corupţiei, să oprească contrabanda şi scurgerea banilor din instituţiile publice, să deschidă piaţa către o competiţie corectă şi să revitalizeze sistemul educaţional. (...) Nu vom ascunde problemele, ci le vom aborda. Vrem să vedeţi Republica Moldova cu alţi ochi de cum aţi făcut-o până acum. Vrem să ne priviţi ca pe o ţară care îşi doreşte să implementeze standarde europene în ceea ce face zi de zi. Nu ne vom juca la nivel geopolitic şi nu vom face promisiuni iresponsabile“, a declarat Maia Sandu.

Delegaţia guvernamentală condusă de Maia Sandu a avut o întrevedere şi cu delegaţia României din cadrul grupului Renew Europe în Parlamentul European, condusă de Dacian Cioloş. „Simţim o mare deschidere din partea Uniunii Europene şi vă mulţumim pentru ajutorul constant. În Moldova se respiră atfel! Simţim asta nu doar noi, cei care am fost în opoziţie, dar şi reprezentanţii societăţii civile, ai presei, toţi cetăţenii“, a menţionat premierul moldovean. Eurodeputaţii români au încurajat noul Guvern de la Chişinău să continue procesul de curăţare a instituţiilor statului şi să garanteze organizarea unor alegeri locale libere şi corecte în toamnă.

Băsescu: „Acum e momentul ca Moldovei să i se dea perspectivă de integrare în UE“

Eurodeputatul Traian Băsescu a reiterat că Parlamentul Eruopean trebuie cât mai repede posibil să ofere Republicii Moldova o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană: „De 30 de ani, Republica Moldova se bucură de asistenţa UE şi de parteneriatul cu România. Şi totuşi ţara stă pe loc, indiferent că sunt regimuri democratice sau mai puţin democratice, cum a fost cel al lui Plahotniuc. Explicaţia este una singură: UE nu a dat acestei ţări o perspectivă de integrare în UE - rămâne o ţară cu o frontieră lunga cu Transnistria, controlată de Rusia şi de separatişti, o ţară căreia UE îi oferă asistenţă tehnică pentru justiţie, dar nu îi oferă perspectiva prosperităţii europene prin perspectiva de a deveni ţară-membră a UE“, a menţionat fostul preşedinte al României.

Maia Sandu a vorbit la Bruxelles şi despre relaţia cu Rusia şi retragerea forţelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. „În relaţiile cu Rusia, am reluat dialogul care a fost redus la zero de către guvernul anterior. Acest lucru nu era normal, având în vedere inclusiv comerţul bilateral, care era blocat. (...) Vom insista asupra retragerii forţelor ruse de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. Nu vom accepta federalizarea ca o soluţie a conflictului transnistrean şi vom continua negocierile politice pentru a obţine un statut special pentru Transnistria, într-o Moldovă integră şi suverană“, a spus Maia Sandu.

Miercuri, 24 iulie, s-au împlinit 40 de zile de când guvernul Filip, controlat de Vlad Plahotniuc, PDM şi-a anunţat capitularea, după o tentativă eşuată de a nu ceda puterea, care a servitdrept motiv pentru noua guvernare  de a solicita Procuraturii iniţierea unui dosar penal pentru uzurparea puterii în stat.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite