Modul mafiot în care Vîntu trăgea sforile în Guvernul Tăriceanu. SOV, cu două săptămâni înaintea numirii oficiale: "Mihaiu pleacă guvernator în Deltă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii care au decis arestarea la domiciliu a viceguvernatorului Băncii Naţionale, Bogdan Olteanu, arată în motivarea acestei sentinţe cum a tras Sorin Ovidiu Vîntu sforile pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în fotoliul de guvernator al Deltei Dunării. Ziaristul nu şi-a dorit funcţia pe motiv că salariul era mic, însă mogulul l-a făcut să accepte demnitatea publică.

Mogulul Sorin Ovidiu Vîntu (61 de ani) ştia cu două săptămâni înainte de anunţul oficial că jurnalistul Liviu Mihaiu (53 de ani) urma să fie pus de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu în funcţia de guvernator al Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Detaliile apar în motivarea Curţii Supreme prin care fostul viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu (45 de ani), acuzat de trafic de influenţă, a fost plasat în arest la domiciliu. 

Politicianul este cercetat de DNA pentru că ar fi primit sprijin electoral şi o şpagă de un milion de euro de la Vîntu, în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra lui Tăriceanu. La acea vreme, Olteanu avea două calităţi: deţinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi era finul de cununie al premierului.

Buzduganul

Potrivit documentelor de la dosar, Vîntu a avut o discuţie telefonică, pe 2 septembrie 2008, la ora 14.12, cu Sorin Enache, care deţinea funcţia de manager la Realitatea Media, şi i-a spus că Mihaiu urmează să fie numit în funcţia de guvernator. Pe 16 septembrie 2008, Olteanu a anunţat şi el într-o emisiune televizată că Mihaiu va fi guvernator. Călin Popescu Tăriceanu a emis decizia de numire pe 18 septembrie 2008. 

Pentru că avea interese în Delta Dunării şi se baza pe Mihaiu, Sorin Ovidiu Vîntu a avut grijă ca la numirea în funcţia de guvernator acesta să nu se afle în incompatibilitate, aşa că „l-a ajutat” să scape de acţiunile de la „Grupul de Presă Caţavencu”. De altfel, pe 4 septembrie 2008, SOV a avut o discuţie telefonică cu Mihaiu, privind modalitatea de vânzare a acţiunilor deţinute. „Din conţinutul acesteia rezultă relaţia de subordonare a lui Liviu Mihaiu faţă de suspect şi interesul acestuia de a avea o persoană apropiată în funcţia de guvernator”, susţine judecătoarea Angela Dragne, cea care a emis pe numele lui Olteanu mandatul de arest la domiciliu.

Nemulţumit de salariul de guvernator

Iniţial, Mihaiu a fost nemulţumit de acest aranjament, deoarece el, în calitate de director editorial la Radio Guerrilla şi redactor-şef adjunct la săptămânalul „Academia Caţavencu”, câştiga mai mulţi bani decât din fotoliul de guvernator al Deltei Dunării. „Ulterior discuţiilor pe care le-a avut cu Vîntu, Mihaiu Liviu a acceptat”, arată Curtea Supremă. În termen foarte scurt, jurnalistul şi-a vândut şi acţiunile pe care le mai deţinea la „Grupul de Presă Caţavencu”.

Mihaiu are calitatea de martor în acest caz, iar în faţa procurorilor a declarat că a fost întrebat de Vîntu dacă vrea să ocupe postul de guvernator. După ce a spus că este de acord, Vîntu i-ar fi spus că va aranja el acest lucru. Ulterior, Mihaiu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tăriceanu i-a comunicat că va fi numit guvernator: „Vîntu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implica acest lucru”. Ulterior, Mihaiu a aflat că Vîntu ar fi dat bani pentru această numire, se arată în motivarea Curţii Supreme. În februarie 2009, Mihaiu a fost demis din funcţia de guvernator al Deltei de premierul Emil Boc. Un martor a descris, la DNA, furia lui Vîntu la aflarea veştii: „A fost foarte de supărat, context în care ar fi spus că a pierdut 1 milion de euro sau că l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta”. 

Şpaga, dată în sediul central al PNL

Procurorii au mai multe interceptări, înregistrări ambientale, documente bancare şi declaraţii de martori care arată că Olteanu ar fi primit bani pentru a interveni în numirea lui Mihaiu. Martorii-cheie sunt Ion şi Ionuţ Eftime, tată şi fiu, foşti parteneri de afaceri ai lui Vîntu. De exemplu, Ionuţ Eftime le-a spus procurorilor că în 2008 i-a dat lui Olteanu, la sediul central al PNL, un million de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu. El a acceptat să facă şi o testare la detectorul de minciuni, iar rezultatul a relevat că a fost sincer. Pentru a ajunge în posesia sa, Eftime a povestit că banii au fost plimbaţi prin mai multe firme. Sursa iniţială a fost off¬shore-ul Demera Investments Limited (Cipru), controlat de Vîntu.

Demera a transferat la data de 22 octombrie 2008 un milion de euro în contul din Bulgaria deţinut de societatea IT Media Productions, de unde a fost ridicat în numerar de Ionuţ Eftime, în datele de 28,29 şi 30 octombrie 2008.

O altă declaraţie importantă este dată de Ion Ifteni (?), martor în acest dosar, despre care procurorii DNA spun că a fost intermediarul lui SOV în relaţia cu Olteanu. „Majoritatea întâlnirilor dintre cei doi erau intermediate de către martor, care ocupa o poziţie importantă în cadrul grupului de societăţi controlat de Vîntu Sorin Ovidiu şi gestiona relaţia acestuia cu mai mulţi politicieni, având astfel acces privilegiat la informaţiile relevante cauzei”, se arată în motivarea Curţii Supreme.

L-a scos pe Mihaiu din incompatibilitate

Sorin Ovidiu Vîntu a tras sforile pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în fotoliul de guvernator al Deltei Dunării. Mai era o singură problemă: Mihaiu era incompatibil pentru această funcţie pentru că era acţionar într-o companie privată. Soluţia a găsit-o tot Vîntu.

Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că Sorin Ovidiu Vîntu s-a preocupat de toate detaliile numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. O preblemă era faptul că Mihaiu era acţionar trustul „Academia Caţavencu”, ceea ce-l făcea incompatibil pentru postul de guvernator.

Pe 2 septembrie 2008, la ora 14.12, SOV a avut o discuţie cu Sorin Enache, în care-i spunea acestuia că Liviu Mihaiu trebuie „exitat“ de la „Caţavencu“. Mogulul îl alinta pe fostul director general al Realitatea Media cu „Sorinelu”. „Liviu Mihaiu pleacă guvernator în Deltă”, a fost mesajul mogulului.

„E o treabă foarte mişto!”, i-a răspuns Sorin Enache. Problema mogulului, susţin surse judiciare, era însă calitatea lui Liviu Mihaiu, de acţionar la trustul „Academia Caţavencu”. „De aceea pe el îl vom exita înainte...”, ar fi spus mogulul, în sensul de a achiziţiona restul de acţiuni pe care Liviu Mihaiu le mai avea la „Academia Caţavencu”. Mihaiu a fost unul dintre acţionarii fondatori ai revistei.

„Îl cumpărăm?”, a întrebat Sorin Enache. „Suntem obligaţi să-l exităm înainte”, şi-a dezvăluit planul SOV. Mogulul nu voia ca Liviu Mihaiu să fie acţionar, deoarece era posibil să fie într-o stare de incompatibilitate, deoarece SOV avea mai multe interese în Delta Dunării, personal, dar şi prin intermediul societăţii Petromservice.
 

Vîntu a asigurat consultanţa

Potrivit interceptărilor telefonice, SOV a demarat intervenţiile pentru această numire în luna iulie 2008. Mai exact, pe 28 iulie 2008, Vîntu a discutat la telefon cu Ion Eftime despre vizita pe care Olteanu urma să o facă la complexul Lebăda. Din discuţii rezultă că scopul acestei vizite era exclusiv discutarea numirii lui Mihaiu. Întâlnirea dintre SOV şi Olteanu a avut loc pe 31 iulie 2008, la bordul unei ambarcaţiuni pe care mogulul o folosea ca locuinţă. Olteanu a venit de la Bucureşti cu un elicopter pus la dispoziţie de Vîntu.

Pe 21 august 2008, SOV are o altă discuţie cu Ion Eftime, cu privire la serviciile de consultanţă care urmau să fie prestate de către Insomar, societatea controlată de mogul, în favoarea lui Olteanu. Reamintim că în toamna anului 2008, politicianul a candidat la alegerile parlamentare pentru un nou mandat de deputat. El a avut mai multe întâlniri cu Gheorghe Teodorescu, directorul Insomar. Societatea i-a oferit lui Olteanu consultanţă pentru campania electorală desfăşurată pe parcursul anului 2008, iar o echipă din cadrul Insomar a realizat mai multe lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie pe care i le-a pus la dispoziţie.

Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condiţiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile şi votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporţional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esenţială pentru desemnarea câştigătorului unui mandat parlamentar. Preţul serviciilor prestate de echipa lui Gheorghe Teodorescu era de câteva zeci de mii de euro, bani pe care Olteanu nu i-a achitat niciodată. Olteanu a fost ales în noiembrie 2008 deputat într-un colegiu din Bucureşti. În octombrie 2009, politicianul şi-a dat demisia din Parlament, după ce a fost numit viceguvernator BNR.

„Fenomen de o gravitate extremă“

Contestaţia procurorilor DNA, care susţin că Olteanu trebuie arestat preventiv, se va judeca pe 11 august. Motivele pentru care fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a primit arest la domiciliu au fost că are un nivel ridicat de instruire, nu are antecedente penale, este integrat în societate. „Fapta apare cu atât mai gravă având în vedere poziţia pe care o deţinea inculpatul la momentul săvârşirii faptei, cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, considerată a treia poziţie în ierarhia funcţiilor statului, ceea ce îi permitea să influenţeze activitatea a numeroase instituţii”, au atras atenţia magistraţii.

Curtea Supremă arată că numirea persoanelor în diferite funcţii publice de către politicieni în schimbul plăţii unor sume de bani reprezintă un fenomen de o gravitate extremă pentru societatea românească, având în vedere că este de natură să ducă la perpetuarea şi multiplicarea corupţiei. „Funcţionarii numiţi în acest mod sunt stimulaţi să săvârşească, la rândul lor, infracţiuni pentru a recupera sumele avansate, cu consecinţa fraudării exponenţiale a resurselor care ar trebui să contribuie la dezvoltarea societăţii”, se arată în motivarea deciziei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite