Modelul Viktor Orban, înfiat de Ludovic: 7.300 de euro pentru familiile cu mulţi copii ca să-şi cumpere maşini cu 7 locuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familiile cu mulţi copii ar putea beneficia de finanţarea achiziţiei de maşini noi
Familiile cu mulţi copii ar putea beneficia de finanţarea achiziţiei de maşini noi

O propunere legislativă înregistrată în Parlament, în ajunul Crăciunului,  vrea să reglementeze posibilitatea ca, din acest an, familiile cu mai mulţi copii să poată accesa fonduri nerambursabile de până la 35.000 de lei, pentru a-şi cumpăra o maşină nouă şi spaţioasă.

Concret, potrivit propunerii legislative aflată în dezbatere la Parlament, de la 1 iulie 2020, familiile cu trei sau mai mulţi copii şi-ar putea cumpăra o maşină nouă, nepoluantă, cu ajutorul unor sume nerambursabile din partea statului, prin programul „Un autoturism pentru fiecare familie“.

Propunerea vrea să vină în ajutorul familiilor numeroase care au nevoie de un autoturism cu minim şapte locuri, oferind sume de până la 35.000 de lei. Pentru a intra în acest program autoturismele achiziţionate trebuie să fie obligatoriu foarte puţin poluante, de tip EURO 5 sau EURO 6. 

Siguranţa primează

„Importanţa achiziţionării unei maşini noi este punctul de bază al programului întrucât acestea sunt construite conform ultimelor standarde de siguranţă, ceea ce în viaţa unei familii reprezintă cel mai important criteriu în alegerea unei maşini “, se arată în motivarea propunerii legislative. În document se precizează că lipsa unei oferte de finanţare adecvate familiilor numeroase în ceea ce priveşte sectorul auto afectează nivelul de trai al populaţiei. „De cele mai multe ori, alegerea unei maşini are la bază raţionamente estetice şi financiare. Însă atunci când apar copiii, contează foarte mult alegerea unei maşini care asigură atât confortul, cât şi siguranţa pentru întreaga familie“, se mai arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă a luat în considerare şi familiile care au copii cu dizabilităţi, pentru care o maşina spaţioasă facilitează transportul echipamentelor medicale. Astfel, în expunerea de motive se precizeză că în cazul familiilor care au în îngrijire unul sau mai mulţi copii cu dizabilităţi, o maşină de tip monovolum cu un portbagaj voluminos este indicată mai ales pentru transportul echipamentelor tehnico-medicale, cum ar fi fotoliul rulant, cadrul sau cârjele.

Condiţiile de participare şi fondurile proprii

Persoanele care s-ar putea înscrie în programul „Un autoturism pentru fiecare familie“ vor fi nevoite să îndeplinească mai multe condiţii. Astfel, beneficiarii vor fi obligatoriu cetăţeni români, cu domiciliul în România, care la data solicitării finanţării nerambursabile au în întreţinere sau îngrijire trei sau mai mulţi copii, arată avocatnet.ro. Apoi, solicitanţii trebuie să nu înregistreze obligaţii financiare la buget sau restanţe la plata unor credite bancare. În fine, persoanele care cer banii sunt obligate să îşi asume în scris plata diferenţei până la preţul final de vânzare a autovehiculului cumpărat.

Şi, având în vedere că aceste modele de maşini cu cel puţin şapte locuri nu sunt tocmai ieftine, diferenţa nu este de neglijat. Concret, pe piaţa din România aceste maşini pleacă de la preţuri minime de 16.000 de euro, dar pot ajunge uşor şi la 35.000 de euro. Cum suma pe care o dă statul echivalează aproximativ 7.300 de euro, un simplu calcul ne arată că cei care vor intra în acest program vor fi obligaţi să aibă fonduri proprii de cel puţin 9.000 de euro. 

Unul dintre componentele unui program de creştere a natalităţii

În Ungaria, premierul ungar Viktor Orban, a lansat încă de la începutul anului trecut un program de creştere a natalităţii. Astfel, femeile care au patru sau mai mulţi copii, nu mai mai plătesc taxe pe venit. În plus, a fost extins un program de credit pentru familiile cu cel puţin doi copii, pentru a-i ajuta în cumpărarea unei case, dar şi alte măsuri precum subvenţii pentru achiziţionarea unui automobile. Totodată, femeile sub 40 de ani, care se căsătoresc pentru prima oară, vor putea beneficia şi ele de un împrumut de 10 milioane de forinţi, însă dacă vor avea un al doilea copil o treime din datorie va fi anulată. În cazul în care, familia va decide să aibe un al treilea copil, creditul va fi considerat rambursat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite