Moartea vine din nou: Guvernul i-a deschis uşa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
covid

Liderii puterii din România preferă să crească numărul morţilor în lunile de la începutul anului viitor, decât să fie nemulţumiri în decembrie, de sărbători.

Conspiraţioniştii şi ignoranţii nevaccinaţi vor deveni victimele populismului generalului Nicolae Ciucă şi ale ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila. Ei vor avea cale liberă spre infectare, spre boală şi spre spitalele unde doctorii abia şi-au tras puţin sufletul, după dramele din toamnă, când o lume întreagă a văzut cum mor românii nevaccinaţi, cum nu mai au loc la terapie intensivă, cum crapă spitalele pe la toate încheieturile.

Nevaccinaţii se vor putea bucura nestingheriţi de veşnicele înghesuieli dinaintea sărbătorilor, de petrecerile publice, de pieţele generoase, de posibilitatea de a umbla toată noaptea dintr-un loc în altul. Nu contează că sunt vulnerabili, că se pot infecta şi că pot ajunge la ceea ce uneori piloţii numesc punctul de neîntoarcere.

Pentru noii decidenţi ai marii coaliţii stânga-dreapta nu contează câţi vor muri, ci mai degrabă faptul că cei care vor supravieţui s-ar putea să-i voteze, fiindcă localurile vor mai recupera din pagubele făcute de pandemie şi fiindcă românii vor fi mulţumiţi cu libertatea de mişcare totală, în care certificatul verde aproape că nu mai contează.

Ritmul de propagare a infecţiilor şi punerea, din nou, la încercare a spitalelor sunt elemente care nu fac parte din analiza guvernului, cu toate că Alexandru Rafila e specialist în sănătate publică. Devenit politician, cu arme şi bagaje, şi pentru el primează acum criteriul utilităţii imediate, nu viaţa.

Nu există informaţii din care să rezulte că generalul Ciucă şi ministrul Rafila le-au cerut spitalelor date concrete despre situaţia lor actuală şi despre pronosticurile lunii următoare. I-au întrebat, oare, pe doctorii de la firul ierbii de ce sunt atât de multe locuri libere la terapie intensivă? Au aflat cumva premierul şi ministrul Sănătăţii care e timpul de transmitere a infecţiei acum şi care va fi peste o lună sau peste două? Au calculat câţi oameni ar putea muri în ianuarie sau în februarie? A pus cineva din guvern în ecuaţie întregul peisaj sumbru care se profilează după ce se termină de mâncat porcul, după ce se vor fi încheiat petrecerile şi se vor fi împărţit toate cadourile?

De câte locuri va avea nevoie România la terapie intensivă şi de câţi medici care să stea non stop la capul bolnavilor aflaţi în stare foarte gravă?

Dar dacă nu există o analiză aproximativă a situaţiei determinate de relaxarea decisă de guvern, atunci cum au stabilit preşedintele Iohannis, premierul Ciucă şi ministrul Rafila că e mai importantă libertatea de mişcare decât viaţa? Care au fost criteriile care au dat prioritate libertăţii în faţa vieţii? Cum de au deschis atât de uşor uşa morţii?

Cinismul guvernului Ciucă e chiar mai mare decât cel al precedentului cabinet condus de Cîţu, fiindcă în această toamnă cu toţii au fost martorii tragediilor din spitalele autohtone.

Profesorul Răzvan Cherecheş, de la Universitatea Babeş-Bolyai, expert în sănătate publică îi acuză în mod direct pe actualii responsabili guvernamentali că: „românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie". Mai ales că aşa numitul certificat verde e gândit să aibă un efect relativ în viitor. De fapt, ministrul Rafila ar vrea ca acest certificat să fie folosit doar dacă trei săptămâni consecutiv este constatată o creştere „susţinută” a cazurilor de infectare cu SARS-Cov2.

Alexandru Rafila e mai vinovat decât alţi oficiali pentru că e medic, pentru că a depus jurământul lui Hipocrate, pentru că ştie că va veni valul cinci, că vor muri mulţi oameni, dar lasă lucrurile să se întâmple, lasă moartea să vină şi nu vrea să facă nimic până când dezastrul chiar se va întâmpla. Acest tip de reacţie face parte din ADN-ul naţional: obiceiul ca autorităţile să aştepte până când totul e aproape pierdut, ca mai apoi salvatorii să devină eroi.

România se relaxează, deşi abia 40% din populaţia ţării e complet vaccinată iar campaniile conspiraţioniste sunt lăsate să evolueze nestingherite, inclusiv la televizor. În plus, extremiştii de la AUR îşi continuă marşul triumfalist cu o consecvenţă care îi transformă în politicieni dezirabili în faţa românilor înfricoşaţi de toate dezinformările despre vaccin. Ceilalţi 60% care amână să se vaccineze sunt acum încurajaţi de guvern să nu o facă, fiindcă relaxarea le demonstrează că pericolul a trecut.

Îşi vor asuma preşedintele Iohannis, generalul Ciucă, ministrul Rafila responsabilitatea pentru ce se va întâmpla lunile viitoare? Va plăti în vreun fel fostul premier Cîţu pentru morţii din toamnă sau, în România, crimele făcute din imprudenţă nu sunt luate în considerare?

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite