Moartea patronului HexiPharma: indicii în favoarea teoriei sinuciderii. Tocmai îşi modificase testamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii i-au în calcul mai multe ipoteze în cazul morţii lui Dan Condrea, inclusiv sinuciderea FOTO Mediafax
Anchetatorii i-au în calcul mai multe ipoteze în cazul morţii lui Dan Condrea, inclusiv sinuciderea FOTO Mediafax

Moartea patronului HexiPharma, Dan Condrea, rămâne învăluită în mister. Anchetatorii iau serios în calcul varianta sinuciderii. Mai multe informaţii conturează această ipoteză. Printre ele: o iminentă arestare a celui acuzat că a vândut spitalelor dezinfectanţi diluaţi, dar şi faptul că de curând acesta şi-ar fi modificat testamentul.

Moartea lui Dan Condrea (41 de ani), patronul HexiPharma, acuzat că a vândut ani întregi spitalelor dezinfectanţi diluaţi, complică şi mai mult misiunea anchetatorilor care investighează acest dosar. Dan Condrea va duce cu el în mormânt multe dintre secretele obscure ale companiei pe care o patrona.

El fusese citat să se prezinte luni la Parchetul General, pentru a fi reaudiat în dosarul dezinfectanţilor diluaţi, dar şi pentru a fi pus sub urmărire penală. Cel mai probabil,  anchetatorii ar fi luat şi o măsură preventivă împotriva sa, după ce în dosar fuseseră strânse mai multe probe.
Specialiştii afirmă că expunerea mediatică la care a fost supus Dan Condrea în ultimele săptămâni şi faptul că risca ani grei de închisoare sunt doar două dintre motivele care l-ar fi putut împinge pe patronul HexiPharma spre suicid. În plus, în urmă cu doar câteva zile, patronul HexiPharma şi-ar fi modificat chiar şi testamentul.

Imediat după cumplitul accident de duminică seara, ancheta în cazul morţii lui Dan Condrea a fost preluată de Parchetul General, acelaşi care anchetează şi dosarul dezinfectanţilor diluaţi. La cercetări participă şi experţi ai Institutului Naţional de Criminalistică, din cadrul Poliţiei Române.

Identitatea, stabilită cu ajutorul apropiaţilor

Până când o expertiză va determina circumstanţele exacte ale accidentului de pe drumul care leagă Corbeanca de Buftea, autorităţile judiciare iau în calcul mai multe ipoteze de lucru, inclusiv sinuciderea. În primul rând, ieri la prânz, a fost stabilită identitatea victimei. Fosta soţie a patronului HexiPharma, dar şi doi apropiaţi ai acestuia, care au mers la IML Ilfov au recunoscut semne particulare ale lui Dan Condrea. Pentru siguranţă, procurorii au dispus însă şi un test ADN, al cărui rezultat va fi cunoscut în curând.

Medicii legişti au finalizat, luni, o primă parte a necropsiei, fiind prelevate mai  multe probe. Aceştia vor continua, astăzi, necropsia în cazul lui Dan Condrea, când se vor axa asupra inimii.
La necropsie s-a observat că trupul neînsufleţit prezenta multiple  leziuni şi fracturi la cap, coloană vertebrală, torace, abdomen, dar şi rupturi de organe.

Condrea ar fi plecat supărat de acasă

La rândul lor, poliţiştii care investighează acum moartea lui Dan Condrea au stabilit că a plecat de acasă duminică, în jurul orei 17.00, paznicii complexului rezidenţial în care locuia patronul HexiPharma declarând că acesta era abătut. Tot paznicii au spus că Dan Condrea nu a plecat cu unul dintre jeepuri pe care le conducea de obicei, ci cu un autoturism Opel Astra, înmatriculat pe numele tatălui său.

De altfel, camerele de luat vederi instalate în zona Primăriei Corbeanca l-au surprins pe Condrea la volan, conducând regulamentar, cu circa 50-60 km/h. După ce a ieşit din satul Tamaşi, acesta ar fi accelerat puternic. Deşi drumul era în linie dreaptă, la un moment dat şoferul a pierdut controlul volanului şi a ieşit de pe şosea pe partea dreaptă a sensului său de mers unde s-a lovit de un pom. Potrivit primelor cercetări făcute la faţa locului, impactul s-a produs pe partea stângă a maşinii. Deşi nu a fost frontal, coliziunea a fost devastatoare. Maşina s-a transformat într-un morman de fiare, motorul zburând la 30 de metri distanţă. Dan Condrea, care nu ar fi purtat centura de siguranţă, a fost şi el proiectat prin parbriz. Pompierii şi medicii sosiţi la faţa locului l-au găsit mort, întins lângă epava maşinii. Accidentul a fost anunţat la ora 18.47.

Specialist: Accidentul ridică mari semne de întrebare

Sever Artemon Cartianu, membru al Corpului Experţilor Tehnici din România, specializat în expertizarea accidentelor rutiere, afirmă că orice ipoteză este plauzibilă, inclusiv sinuciderea, deoarece la faţa locului n-au fost găsite semne de frânare. Acesta subliniază însă că doar expertiza judiciară poate stabili circumstanţele accidentului.

„E clar şi pentru un nespecialist, accidentul ridică mari semne de întrebare. Sigur, la mers în linie dreaptă nu ar trebui să se întâmple nimic. Se poate lua în calcul inclusiv varianta sinuciderii. Expertiza va lămuri cum s-a petrecut accidentul“, a declarat expertul.

Sever Cartianu susţine însă că sunt mulţi factori care pot interveni în dinamica unui accident. „La cum arăta maşina, e clar că viteza a fost mare. Accidentul se produce într-o fracţiune de secundă, pot interveni mulţi factori. Nu cred că maşina avea vreo defecţiune tehnică. O explozie de cauciuc, care ar fi dus la pierderea controlului volanului, ar fi trebuit să lase urme pe şosea cu 30-50 de metri înainte de locul impactului. Ipoteza cedării sistemului de frânare iar nu e plauzibilă“, a mai spus expertul.

Specialistul nu înţelege însă de ce s-au grăbit anchetatorii să ridice maşina de la locul accidentului în aceeaşi seară, riscând să altereze anumite probe.
„Eu nu înţeleg de ce s-a grăbit poliţia să ridice epava maşinii în aceeaşi seară. Pe lumina zilei, scena accidentului ar fi fost mai uşor de analizat. Epava a fost luată de acolo prin tragere, aşa s-au şters probabil şi multe indicii care ar putea clarifica circumstanţele accidentului. Sunt semne de întrebare...“, a explicat Sever Cartianu.

Ipoteza accidentului

Experţii nu exclud nici ipoteza unui simplu accident cauzat de starea emoţională a lui Dan Condrea. Patronul HexiPharma era supus unei presiuni uriaşe după izbucnirea scandalului legat de diluarea dezinfectanţilor. Lucian Diniţă, fost şef al Direcţiei Poliţiei Rutiere, din cadrul Poliţiei Române, crede că lipsa de concentrare i-ar fi adus sfârşitul lui Dan Condrea.
„Ceva i-a distrat atenţia. Este posibil să fi ajuns cu roata pe acostament după care să fi pierdut controlul volanului. Clar, victima nu purta centura de siguranţă. Dacă ar fi purtat, la impact, în cel mai rău caz, victima ar fi trebuit să zboare cu tot cu scaun. Expertiza tehnică va stabili exact, dar rezultatul nu va veni prea curând. Analizarea elementelor de caroserie va stabili cum s-a produs impactul, inclusiv viteza autoturismului“, a declarat Lucian Diniţă. 

„A simţit că se strânge laţul şi că n-are scăpare“

Specialiştii în psihologie sunt de părere că expunerea mediatică la care a fost supus Dan Condrea în ultimele săptămâni şi faptul că urma să fie încătuşat, riscând ani grei de închisoare, sunt doar două dintre motivele care l-au împins pe patronul Hexi Pharma spre suicid. Modul violent în care a ales să îşi pună capăt vieţii este unul specific bărbaţilor, sunt de părere psihologii care afirmă că, deşi deţinea mai multe automobile, Dan Condrea a optat duminică seara pentru o maşină mai puţin sigură tocmai pentru a se asigura că nu are variante de scăpare.

„Odată ce societatea te-a «sinucis public» ideea de sinucidere este foarte aproape. În contextul în care Dan Condrea era anchetat, a fost supus unei stări constante de presiune psihică. E posibil să fi avut reacţii dintre cele mai atipice, inclusiv o viteză peste limita celei cu care mergea în mod obişnuit. Asta poate duce la reacţii şi la decizii greşite în trafic. Totodată, e posibil să fi avut o înclinaţie spre paranoia, să creadă că toată lumea îl urmăreşte, că toţi vor ceva de la el. Chiar dacă n-a ajuns la depresie, a fost cu siguranţă supus unui stres fiind expus mediatic excesiv şi având o imagine deteriorată“, a explicat psihologul Ionel Simionca, vicepreşedintele asociaţiei PsihoTrafiq, arătând că bărbaţii tind să fie mai violenţi decât femeile atunci când suferă de depresie.

Risca până la 30 de ani de închisoare

Acelaşi lucru îl susţine şi psihologul Mihai Copăceanu, care a explicat că metodele mai violente la care recurg bărbaţii ce se sinucid se văd şi în statistici.„În stări tensionate, persoanele devin vulnerabile, mai ales dacă au un anumit statut social. Impactul este mult mai mare în rândul acestora. Spre exemplu, în cazul de faţă, o anchetă în derulare poate avea efecte dramatice asupra psihicului, devii abătut şi apar idei şi gânduri sinucigaşe, stări de tristeţe. În aceste situaţii bărbaţii se împuşcă, produc accidente rutiere grave, în timp ce femeile iau pastile sau îşi taie venele”, a subliniat Copăceanu.

La rândul lui, specialistul criminolog Dan Antonescu înclină să creadă că avem de a face cu o sinucidere. Însă, nu exclude ipoteza ca bărbatului să i se fi făcut rău la volan, dat fiind faptul că la locul accidentului nu există urme de frână, deşi viteza acestuia era mare, după cum susţin martorii.

„A simţit că se strânge laţul şi că nu mai are scăpare. Nu putea să plece din ţară, a încercat să-şi bage firma în insolvenţă, în speranţa că scapă din punct de vedere financiar, dar a văzut că nu merge nici varianta asta. Faptul că urma să i se schimbe încadrarea juridică a faptei a contribuit enorm. Dacă până acum primea între câteva luni şi doi ani de pedeapsă, după noua încadrare ar fi primit de la trei la 15 ani. În lumina noilor Coduri, pentru fiecare faptă primea o pedeapsă.
Dacă vorbim de 30 de dosare, asta însemna 30 de ani plus pedeapsa principală. În momentul în care a intervenit această schimbare de încadrare despre care a avut cunoştinţă, şi-a dat seama că sunt îndeplinite condiţiile pentru solicitarea de reţinere şi arest preventiv”, este de părere Dan Antonescu.

„Cu un bolid risca să nu păţească nimic“

Potrivit acestuia, un alt element care ar fi pus presiune pe Condrea ar fi fost procesele care îl aşteptau, respectiv aparţinători şi pacienţi care au avut probleme din cauza ineficienţei provocate de dezinfectanţii diluaţi de la HexiPharma. „Tot ce a avut el ca afaceri, bani în bancă, fie în ţară, fie în străinătate, totul ar fi fost indisponibilizat. N-ar  mai fi avut ce să lase copilului. Iată o variantă: dacă avea asigurare de viaţă, atâta timp cât operează prezumţia că a fost un accident şi nu se stabileşte clar că a fost o sinucidere, acea asigurare operează”, a completat Antonescu.
Specialistul criminolog a mai arătat că inclusiv schimbarea maşinii duce spre ideea de suicid. „Dacă lua o maşină puternică avea şi siguranţă, asta pentru că un bolid trebuie să asigure confortul, dar şi siguranţa şoferului. Risca să dea cu maşina în pom şi să nu păţească nimic. Dovadă că s-a deschis numai airbagul din volan. În schimb, dacă era o maşină bună l-ar fi ţinut ca în puf”, a mai spus Dan Antonescu.

Scandalul Hexi Pharma

Moartea fulgerătoare şi suspectă a patronului HexiPharma îngroapă cel mai mare scandal de corupţie din sistemul medical. Practicile companiei patronate de Dan Condrea sunt luate în calcul în cazul zecilor de mii de infecţii nosocomiale din spitalele din România.
Analizele de laborator au arătat că dezinfectanţii produşi de HexiPharma erau aproape apă chioară, fiind diluaţi şi până la de 2.000 de ori.

De altfel, pe 6 mai, Ministerul Sănătăţii a publicat lista celor 50 de spitale în care au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţii cumpăraţi de la HexiPharma, nouă dintre aceste unităţi fiind din Capitală, acolo unde au fost trataţi şi răniţii din incendiul de la clubul Colectiv.
Iniţial, HexiPharma a negat acuzaţiile şi a anunţat că a demarat o anchetă internă „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii“.
Pe 13 mai, procurorii Parchetului General au pus sub urmărire penală compania pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale.

În aceeaşi zi, premierul Dacian Cioloş a anunţat retragerea dezinfectanţilor HexiPharma din toate spitalele din România. Totodată, premierul a menţionat că va cere şi autorităţilor publice locale care au în subordine spitale cu suspiciuni de probleme să lanseze un audit.

A cerut insolvenţa

Aflată în vizorul anchetatorilor, compania HexiPharma şi-a cerut insolvenţa în instanţă. Motivul invocat: o datorie de 23,5 milioane lei. Însă judecătorii au decis să nu i-o acorde, pentru ca firma să răspundă penal, dacă va fi găsită vinovată în anchetă, şi să poată plăti despăgubiri celor afectaţi.

Mai exact, Judecătoria sectorului 5 a decis că firma HexiPharma nu are voie să se dizolve, să-şi înstrăineze activele, să producă şi să vândă biocide pe o perioadă de două luni, după ce magistraţii au admis o cerere depusă în acest sens de procurorii Parchetului General.
Dan Condrea nu se mulţumea doar cu diluarea dezinfectanţilor. El voia să scoată profit maxim din apă chioară. Astfel, producătorul de dezinfectanţi pentru spitale îşi creştea artificial costurile pentru a umfla preţurile finale ale produselor. HexiPharma ar fi cumpărat materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă.
Tranzacţiile ar fi fost făcute printr-o firmă off-shore, din Cipru, înfiinţată tot de patronul HexiPharma, Dan Condrea, în 2008. Dezvălurile au fost făcute de jurnaliştii de la „Gazeta Sporturilor“ (GSP).

Dan Condrea ar fi cumpărat substanţele din China cu 11 euro kilogramul şi le-ar fi revândut apoi către HexiPharma cu 73 de euro kilogramul. Banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd, care făcea importurile. La un moment dat, Condrea o însărcinase să răspundă de off-shore pe Flori Dinu, chimist, director general şi semnatara reţetelor prin care se fabricau dezinfectanţi suspecţi că ar fi fost diluaţi.

Informări de la SRI

Serviciul Român de Informaţii a trimis Parlamentului documente care probează că, în perioada 2011 - 2016, a transmis doar legislativului 115 informări cu privire la infecţiile intraspitaliceşti cauzate de calitatea dezinfectanţilor folosiţi.
Potrivit Comisiei parlamentare de Control al activităţii SRI, Serviciul Secret a comunicat problemele depistate către preşedintele României, prim-ministru, şefii celor două Camere ale Parlamentului, dar şi miniştrilor Sănătăţii. Cu toate acestea, niciuna dintre instituţiile sesizate nu au luat măsuri.

„SRI nu a avut filaj în acest caz“

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, a declarat luni că, în urma unei discuţii telefonice, directorul SRI, Eduard Hellvig, i-a transmis că patronul HexiPharma, Dan Condrea, nu era filat de SRI. Conducerea serviciului urmează să trimită şi un raport scris către Comisia parlamentară. „Din discuţiile pe care le-am avut cu directorul SRI, SRI nu a avut filaj în acest caz, dar pot să mă pronunţ ferm şi fără echivoc în momentul în care primesc un document oficial de la SRI, adică răspunsul de la actul de control. Vreau să văd negru pe alb pe document“, a spus preşedintele Comisiei de control a SRI. Precizarea lui Georgian Pop vine în contextul în care, duminică seară, imediat după accidentul în care Condrea şi-a pierdut viaţa, deputatul Sebastian Ghiţă, şi el membru al Comisiei de control al SRI, a declarat că „era imposibil“ ca Dan Condrea să nu fi fost filat.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cere în continuare ca SRI să desecretizeze informările pe dosarul HexiPharma. „Nu văd ce ar putea să fie secret şi nu ar putea să fie transformat în informaţie publică“, a spus Tăriceanu. Georgian Pop a răspuns: „Dacă se ia decizia ca o informare să fie desecretizată, s-ar putea ca cineva să ceară peste trei luni o desecretizare pe un caz de spionaj. Însă orice procuror şi orice judecător are acces la orice informarea SRI. Deci procesul poate să continue. Repet, acest caracter secret nu reprezintă niciun impediment pentru procuror sau pentu judecător“.

„Nişte corbi extrag profit politic“

Pentru fostul premier Victor Ponta, moartea misterioasă a patronului HexiPharma a fost un bun prilej să-l atace pe preşedintele Klaus Iohannis. „Pentru că există întrebarea în minţile a milioane de români, eu cred că «a fost nevoie să moară oameni» ca să îngropăm această uriaşă afacere de corupţie şi să nu mai aflăm niciodată cine este responsabil!!! Nu-i aşa Domnule Preşedinte?!?“, a scris Ponta pe Facebook.

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a replicat: „Constat că sunt destui politicieni lipsiţi de scrupule care se comportă ca nişte corbi şi încearcă să extragă profit politic dintr-un eveniment nefericit“. Liderul liberal a fost apoi mai explicit: „Cuplul, sudat în prietenie şi afaceri, Ghiţă-Ponta a fost primul care a reacţionat invocând şi emiţând nişte păreri care numai de om zdravăn la cap nu sunt“, a spus Gorghiu, precizând că cei doi fac astfel de afirmaţii „din prea mult timp liber“ şi din „lipsă de echilibru la mansardă“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite