Moartea grăbeşte interzicerea etnobotanicelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile se declară învinse de etnobotanice după trei ani de bâjbâieli şi încearcă să scape de plantele care produc vise ucigaşe. Pus în faţa unei realităţi dure, Guvernul vrea să interzică drogurile uşoare. Doar anul acesta s-au înregistrat şase sinucideri. Motivul: consumul de etnobotanice.

Citiţi şi:

Guvernul ia măsuri împotriva comercializării etnobotanicelor

Încă de la apariţia pe piaţa liberă din România, în 2008, etnobotanicele au dat bătăi de cap autorităţilor. Nimeni însă nu a prevăzut consecinţele legalizării aşa-numitelor droguri uşoare şi mai ales rapiditatea cu care acestea şi-au făcut loc în viaţa tinerilor. Dacă în 2009 numărul celor ajunşi la spital după consumul de etnobotanice nu depăşea 1.100 de persoane, în 2010 numărul aproape s-a triplat, ajungând la aproximativ 2.900.

De altfel, anul trecut aveau să se înregistreze şi primele drame adevărate cauzate de aşa-numitele droguri uşoare : o crimă oribilă şi o tentativă de crimă, săvârşite pe fondul halucinaţiilor date de consumul etnobotanicelor. Public, nimei nu a recunoscut că motivul cauzator de moarte stătea chiar în consumul etnobotanicelor. În acest an, autorităţile s-au lovit de o altă realitate dură: „mirajul" etnobotanicelor s-a soldat cu şase sinucideri în lunile ianuarie şi februarie.

Efecte ca ale drogurilor de mare risc

Conform proiectului prin care vor să scape etnobotanicele, autorităţile recunosc că interzicerea unui tip de drog uşor duce imediat la apariţia altuia prin simpla înlocuire a substanţei chimice. Autorităţile recunosc şi faptul că aşa-numitele droguri uşoare dau dependenţă şi au în final consecinţele consumului de droguri de mare risc, precum heroina sau cocaina.

„M-am transformat într-o «entitate»"

„Am făcut crima după ce am consumat etnobotanice" este mărturia lui George Drilea (22 de ani). Tânărul a fost trimis în judecată, în urmă cu o săptămână, pentru uciderea prietenei sale, Alexandra Ciauşu. Un alt tânăr, Alexandru Iorga (22 de ani), a fost trimis şi el în judecată pentru tentativă de omor, după ce a înfipt cuţitul în cel mai bun prieten al său, Gabriel Luca.

„După ce am consumat etnobotanice, am avut senzaţia că m-am transformat într-o «entitate». Eram pe fondul acestei stări speciale", a fost scuza acestuia. Prim-procurorul Parchetului Capitalei, Alexandra Şinc, arată că în şase dosare de sinucideri persoanele consumaseră, anterior decesului, substanţe din categoria etnobotanicelor.

„De la începutul anului ne-au fost comunicate de către Institutul Naţional de Medicină Legală şase rapoarte de expertiză ale căror
concluzii sunt în acest sens", a declarat pentru „Adevărul" Alexandra Şinc.

Şi-a ucis iubita cu sânge rece

Părinţii Alexandrei Ciauşu au fost puşi în faţa unei cumplite tragedii: fiica lor a fost ucisă de iubitul consumator de etnobotanice



„Copilul meu a omorât-o pe prietena lui... sau nu ştiu dacă e moartă", „Doamne, ce ai făcut, copilul meu?",  „Copilul meu a omorât, a înjunghiat-o pe prietenă. E aici întinsă.", „Ce ai făcut, mă, tată, mă? De ce ai făcut treaba asta, mă?", era apelul disperat, la 112, în dupămasa zilei de 21 octombrie 2010, făcut de tatăl lui George Drilea. Părinţii acestuia s-au întors la domiciliul lor, care se transformase în scena unei crime.

„Am vrut să mă sinucid, iar Alexandra a vrut să mă oprească", a fost singurul răspuns pe care tânărul l-a dat înainte să leşine. În apartamentul din Berceni, poliţiştii au găsit-o pe Alexandra Ciauşu (21 de ani) întinsă pe jos în dormitor, complet dezbrăcată, inertă şi plină de sânge, iar pe pat era George Drilea, în chiloţi, plin de sânge şi cu tăieturi de cuţit pe abdomen. Tânăra era lovită în zona buzelor, a braţelor şi a toracelor.

Înainte de crimă a încercat să se sinucidă

Audiat de procurori, George Drilea nu şi-a amintit detaliile crimei pe care a comis-o. El a  dat vina pe un plic de „Magic"- din categoria etnobotanicelor, consumat împreuncă cu prietena sa. „Ne-am certat din cauza unor SMS-uri primite de ea. Ne-am îmbrâncit reciproc, iar la un moment dat mi-am dat seama că sunt  pe podea, rănit, iar Alexandra este lângă mine, fără cunoştinţă  şi plină de sânge", a povestit George.

Analiza toxicologică a INML a relevat urme de alcool etilic şi lidocaină. Raportul psihiatric în acest caz a arătat că George prezintă o tulburare de personalitate de tip instabil-impulsiv, este fost consumator de droguri, păstrează capacitatea psihică de apreciere critică a consecinţelor faptelor sale şi are discernământul păstrat în raport cu această crimă.

Criminaliştii au mai descoperit că,  la 30 septembrie 2010, George a încercat să se sinucidă. Medicii de la Spitalul „Bagdasar Arseni"din Bucureşti au stabilit atunci diagnosticul de „tentativă de suicid, ingestie de alcool şi de etnobotanice".

Mărturii cutremurătoare

image

Liceeanul Alexandru Furnică din Iaşi a ajuns, în iulie 2010, la spital, după ce a „gustat” plante halucinogene   Foto: Adevărul



Gabriel Luca şi-a chemat prietenul, pe Alexandru Iorga, la el acasă să asculte muzică. Lor li s-a alăturat un al treilea amic. Potrivit declaraţiilor, toţi trei au consumat substanţe etnobotanice, „Flower Magic Cristal" până au ajuns într-o stare euforică. Atunci, Alexandru a luat un cuţit de bucătărie de mari dimensiuni şi a început să scrie cu un marker pe lama acestuia.

La un moment dat, între gazdă şi acesta a izbucnit o ceartă. Alexandru l-a lovit pe prietenul său, în mod repetat, în piept şi în umăr. Însângerat, Gabriel a reuşit să fugă din casă, iar la scurt timp a sosit poliţia. Alexandru a încercat să se sinucidă şi şi-a făcut mai multe tăieturi pe burtă.

„Am avut impresia că prietenii mei vor ca eu să mă sinucid. Eu nu doream să mor singur, astfel că am încercat să-i iau viaţa lui Gabriel", a declarat Alexandru. În faţa judecătorilor, tânărul a admis că era consumator de etnobotanice de peste cinci luni, dar acestea aveau un efect stimulator, energizant, fără a-l determina la comiterea de fapte antisociale.

"De la începutul anului ne-au fost comunicate de către IML rapoarte de expertiză conform cărora mai multe sinucideri s-au produs pe fondul consumului de etnobotanice."
Alexandra Şinc,
prim-procuror
Parchetul Capitalei


PEDEPSE

Pentru încălcarea interdicţiei de producere, comercializare, deţinere, intermediere a transmiterii, importul şi promovarea substitutelor, dacă aceasta nu va fi considerată infracţiune, vor fi aplicate amenzi cuprinse între 20.000 de lei şi 100.000 de lei. Persoanele care încalcă în mod repetat interdicţia vor fi sancţionate cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi.

2.900
de persoane au ajuns în spital, anul trecut, după ce au consumat etnobotanice.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite