Miză de 500 de milioane de euro din tăierile de buşteni. Guvernul vrea să interzică exportul în spaţiul non-UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exporturile de buşteni au atins o cotă alarmantă
Exporturile de buşteni au atins o cotă alarmantă

Guvernul vrea să interzică exporturile de buşteni în ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană. Aceste limitări nu pot fi făcute în spaţiul UE.

Ministrul Mediului Costel Alexe, a precizat că nu se poate lua o astfel de dizie şi pentru spaţiul UE având în vedere prevederile care interzic limitarea a pieţei libere. Ministrul a precizat însă că o bună parte a buştenilor pleacă în spaţiul comunitar.

Ministrul Costel Alexe a fost prezent la Digi24 unde a comentat  problema gravă a despăduririlor cu care se confruntă România, declaraţiile sale venind dipă ce preşedintele Klaus Iohannis a spus că tăierile ilegale de lemn trebuie stopate.

„Datele sunt de speriat. O o cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal se taie şi ilegal şi asta trebuie să înceteze”, a mai spus preşedintele.

„De când am venit la minister, am pus colegii din Direcţia Generală Păduri să ia în calcul să interzicem exportul de buştean în spaţiul extracomunitar. Din păcate, Comisia Europeană nu ne permite să interzicem exportul de buştean sau orice alt tip de export în spaţiul intracomunitar. Dar este important, pentru că şi acolo, în spaţiul extracomunitar, pleacă cantităţi însemnate de lemn”, a spus Costel Alexe.

Fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal ănseamnă 50 de milioane de euro pierduţi pentru statul romîn. 

. „Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn tăiat ilegal - n. r.) din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulţim 10 milioane cu 50 de euro etrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, a arătat Costel Alexe, la Digi 24.

Brexitul ar putea aduce schimbări în comerţul României cu cherestea având în vedere că o parte din producţie ajunge şi în UK.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite