Scene violente în Piaţa Victoriei: doi jandarmi, printre care o femeie, bătuţi de manifestanţi. Intervenţie în forţă a scutierilor. Două arme au fost furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proteste cu incidente violente în Piaţa Victoriei din Capitală, unde manifestanţii au ocupat carosabilul şi au forţat cordonul de jandarmi, declanşând intervenţia cu gaze lacrimogene a forţelor de ordine.

GALERIE FOTO

UPDATE 01.10 Un număr de 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului de vineri.

”440 de intervenţii pentru acordare asistenţă medicală la faţa locului (24 jandarmi), în urma cărora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi)”, precizează ISU.

În Piaţa Victoriei au fost prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor. 

UPDATE 12.53 Structuri ale MAI au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au furat armele a doi jandarmi din Piaţa Victoriei. MAI face apel la toţi cetăţenii care au informaţii referitoare la acest incident sau la făptaşi, să anunţe Poliţia Română.

UPDATE 12.35 PMP îi cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să oprească intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei, afirmând că “aceste intervenţii amintesc de anii '90”.

"PMP condamnă violenţele din Piaţa Victoriei şi cere ministrului Carmen Dan să oprească imediat intervenţiile în forţă împotriva oamenilor care manifestă paşnic în Piaţa Victoriei. Aceste intervenţii amintesc de anii '90, când regimul Iliescu oprea, cu o brutalitate extremă, dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor", a transmis PMP printr-un comunicat de presă.

Partidul mai cere oprirea violenţelor împotriva românilor din Diaspora şi din ţară, solicitându-i ministrului de Interne să respecte dreptul la liberă exprimare al românilor.

UPDATE 12.10 Jandarmeria Română a menţionat, referitor la informaţia conform căreia două arme ar fi fost furate de la doi jandarmi, că nu o poate confirma sau infirma, deoarece protestul este încă în desfăşurare. Aceasta a mai spus că va comunica date noi în momentul în care le va avea.

Referitor la unul dintre jandarmii care a fost prinşi în mijlocul protestatarilor, Jandarmeria a menţionat că femeia este internată la UPU Floreasca, cu traumatism şi suspiciune de fractură de coloană cervicală.

UPDATE 23.53 Câteva sute de persoane care au fugit din Piaţa Victoriei când jandarmii au intrat în forţă protestează încă pe bulevardul Iancu de Hunedoara.

Manifestanţii strigă ”Nu plecăm!”. Ei sunt înconjuraţi de jandarmi, care au format un cordon.

UPDATE 23.38 Piaţa Victoriei s-a golit. 

UPDATE 23.36 Magazinul Muzeului Antipa a fost spart. Persoane agresive au spart geamurile magazinului, iar paznicii au sunat la 112 după ce nu au reuşit să-i alunge. 

UPDATE 23.35 Reacţia lui Iohannis după intervenţia brutală a Jandarmeriei: Într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice. Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!

UPDATE 23.25 Două arme de calibru 9 mm au fost furate din dotarea jandarmilor, într-un incident iscat în Piaţa Victoriei, unde doi jandarmi, între care şi o femeie au fost loviţi de unii protestatari.

    

UPDATE 23.11 Jandarmii au intrat in forţă în Piaţa Victoriei, gonind protestatarii. 

Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur.

Cei câţiva protestari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor, atuncând cu sticle şi pietre.

Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat între protestatarii violenţi, care au început să îi lovească. cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

UPDATE: 23.07 Doi jandarmi, între care o femeie, au fost încolţiţi şi loviţi de către câţiva protestatari, în timp ce alţi oameni care protestau au sărit în ajutorul jandarmilor şi au încercat să-i apere.

UPDATE 23.05 Un număr de 247 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 16 fiind transportate la spital, în timpul mitingului de vineri.

”247 persoane au fost asistate la faţa locului, dintre care 9 jandarmi. Dintre acestea, 16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 4 jandarmi”, precizează ISU.

În Piaţa Victoriei sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

UPDATE 22.45 Echipajele SMURD intervin pentru a scoate din Piaţă manifestanţii care au nevoie de îngrijiri medicale. 

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, aflat la protestul din Piaţa Victoriei, spune că fiica sa, în vârstă de 16 ani, a ajuns în stare de inconştienţă din cauza gazelor lacrimogene împrăştiate de jandarmi, fiind resuscitată de un echipaj SMURD. ”Cum e ca un guvern să-şi gazeze propriii cetăţeni? Şi pe copii! Să le facă rău ca să-şi asigure liniştea?”, încheie senatorul.

UPDATE 22.30 Jandarmii încearcă, în continuare, să evacueze Piaţa Victoriei şi foloseşte grenade lacrimogene. Manifestanţii dau înapoi sute de metri şi revin în piaţă după ce trece efectul gazelor. Maşina cu tun cu apă este adusă în zonă.  

UPDATE 22.15 În intervalul 21.00-22.00, 49 persoane au primit îngrijiri medicale, dintre care un jandarm cu o plagă la cap si altul lovit la picior, ambii fiind transportaţi la spital.

UPDATE 22.05 Piaţa Victoriei este împărţită între mitingul diasporei şi mitingul huliganilor. În mijloc este un nucleu de oameni mulţi având faţa acoperită. Apoi e un spaţiu relativ gol, iar pe partea opusă, pe Bulevardul Aviatorilor, sunt oameni paşnici, care nu înaintează de teamă să nu se mai dea cu gaze lacrimogene.

UPDATE 21.50 Huligani cu tricourile trase pe cap au aruncat cu obiecte contondente spre jandarmi, iar forţele de ordine au tras gaze lacrimogene în sus, fumul răspândind-se în toată Piaţa Victoriei. Jandarmii au intervenit în forţă şi au intrat în manifestanţi, mare parte din Piaţă golindu-se. Printre manifestanţi se află părinţi cu copii şi femei gravide. 

Jandarmeria susţine că înainte de a dispersa mulţimea a folosit torţe de avertizare. „S-au făcut somaţiile legale, se va interveni pentru restabilirea ordinii publice, cele 3 semnale luminoase de avertizare au fost făcute“, este mesajul Jandarmeriei.  

UPDATE 21.35 Trenurile opresc din nou în staţia de metrou Piaţa Victoriei, unde se golesc de oameni. Metrorex anunţă că staţia a fost redeschisă, iar tranzitarea în condiţii de siguranţă a staţiei va fi supravegheată de Poliţia Metrou şi Jandarmerie.

”La nivelul Directiei Generale de Management Operational din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate institutiile cu atribuţii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astazi, 10 august a.c., începând cu ora 21.10., statia Piata Victoriei sa fie deschisa. Astfel, trenurile de metrou, vor opri in statia Piata Victoriei. Avand in vedere fluxul mare de calatori, tranzitarea in conditii de siguranta a statiei va fi supravegheata de catre Politia Metrou si Jandarmerie”, anunţă Metrorex.

 În faţa Guvernului se află aproximativ 100.000 de persoane.

UPDATE 21.30 În intervalul 20.00-21.00 pompierii SMURD au acordat asistenţă medicală unui număr de 61 de persoane.

UPDATE 21.20 Odată cu lăsarea întunericului s-au înteţit manifestările violente ale grupurilor de huligani de la mitingul diasporei. 

Scutierii au încearcat să disperseze mulţimea şi au folosit gaze lacrimogene şi au împins mulţimea la distanţă mai mare de Guvern. 

În faţa jandarmeriei, manifestanţii au format un lanţ uman şi s-au pus în genunchi, implorându-i să nu mai dea cu gaze lacrimogene 

UPDATE 21.00 Aproximativ 60.000 de persoane prezente în Piaţa Victoriei au aprins lanternele telefoanelor, în timp ce au scandat „Hoţii, „Demisia“. Pe clădirea Guvernului a fost proiectat mesajul „Jos Guvernul“

La Cluj, numărul protestatarilor a crescut la 15.000

UPDATE 20.45 Jandarmeria atrage atenţia că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal.

UPDATE 20.35: Reacţia Jandarmeriei după ce a fost folosit tunul cu apă:

„Se aruncă cu borduri, cu obiecte pirotehnice, cu bare metalice, care pun în pericol siguranţa tuturor. Nu ne dorim o intervenţie în forţă, dar anumite reacţii nasc alte reacţii legale. Dacă aceste lucruri nu se vor opri vor di puse în pericol siguranţa persoanelor şi ordinea publică şi vom fi nevoiţi să folosim toate mijloacele pe care le avem în dotare“, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Capitalei. 

UPDATE 20.25 O manifestare violentă a dus la folosirea tunului de apă de către jandarmi, dar şi a gazelor lacrimogene.

Unii protestatari au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticele de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă. Mai multe persoane au avut nevoie de ajutor medical.

image

Manifestanţii au smuls gardurile de fier şi le-au aruncat spre forţele de ordine. Se aud petarde, iar lumea huiduie. Între protestatari şi Guvern scutierii sunt organizaţi pe 4 rânduri. 

image

UPDATE 20.25 Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost închisă şi va fi redeschisă doar la solicitarea insituţiilor abilitate 

„La nivelul Directiei Generale de Management Operational din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate institutiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astazi, 10 august a.c., începând cu ora 20.00., statia Piata Victoriei sa fie închisă. Închiderea statiei presupune interzicerea accesului calatorilor în subteran si trecerea trenurilor prin aceasta statie fara oprire. Statia se va redeschide la solicitarea institutiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, informează Metrorex.

image

UPDATE 20.10 Preşedintele USR, Dan Barna, care participă la mitingul din Piaţa Victoriei pentru a strânge semnături pentru campania „Fără penali în funcţii publice“, spune că Jandarmeria a fost gazele lacrimogene la fiecare jumătate de oră, deşi în piaţă „este o atmosferă liniştită şi normală, nu este nimeni violent sau agresiv“. Dan Barna susţine că jandarmii sunt cei care incită manifestanţii şi vor să distrugă protestul paşnic al românilor din diaspora.

image

UPDATE 20.00 Câţiva manifestanţi au provocat jandarmii, aruncând cu garduri şi cu parapete din plastic în scutieri. 

În intervalul 19.00-20.00 s-au acordat îngrijiri medicale unui număr de 35 persoane.

Jandarmeria face un nou apel la oamenii care protestează paşnic şi care sunt aşezaţi în primele rânduri dinspre Guvern, chiar lângă jandarmi, să se retragă, întrucât cei din spatele lor aruncă diverse obiecte către forţele de ordine, folosindu-i, practic, pe aceştia drept scut, pentru că în acest fel nu pot fi scoşi din mulţime de jandarmi. 

La această oră, jandarmii s-au retras câţiva metri, mărind spaţiul de protest: peste 30.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei.

image

FOTO Inquam / Octav Ganea 

 

UPDATE 19.45 Peste 20.000 de oameni strigă „Demisia“ în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Grupuri de manifestanţi încearcă, în continuare, să forţeze lanţul de jandarmi. 

image

UPDATE 19.25 Mobilizare şi în ţară, unde românii susţin mitingul diasporei. 

Sibiu: 5.000 de oameni într-un marş prin centrul oraşului

Cluj: 10.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii. 

Iaşi: 4.000 de persoane

Timişoara: 1.000 de persoane

Braşov: 500 de oameni

Baia Mare: 4.000 de oameni

Bistriţa: 300 de oameni

Câteva sute de persoane au ieşit în stradă şi la Iasi Galaţi şi Timişoara

UPDATE 19.15 Mulţi dintre jandarmi sunt extrem de bine echipaţi, unii dintre ei cu pistoale şi butelii cu gaz. De asemenea, Jandarmeria a adus un tun cu apă. 

image

Între timp, sute de oameni continuă să iasă de la metrou şi să se alăture protestului la care participă peste 10.000 de oameni. Traficul este restricţionat pe Bulevardul Nicolae Titulescu de la intersecţia cu Bulvardul  Banu Manta şi pe strada Buzeşti de la intersecţia cu Mircea Vulcănescu către Piaţa Victoriei.

UPDATE 19.10 La farmaciile din Piaţa Victoriei s-au terminat stocurile de măşti pentru respirat. Farmacia Respiro de pe bulevardul Titulescu oferă gratuit manifestanţilor măşti de respirat, spune o persoană aflată la protest. 

În intervalul orar 17.30-19.00 au fost acordate îngrijiri medicale unui număr de 40 de persoane. Un alt jandarm a necesitat îngrijiri medicale dupa ce a fost lovit în zona feţei.

UPDATE 19.00 Peste 8.000 de manifestanţi cer demisia Guvernului în Piaţa Victoriei. Din mulţime se aruncă, în continuare, cu obiecte spre jandarmi. 

UPDATE 18.50 Scutierii au folosit din nou gaze lacrimogene când lumea s-a apropiat de cordonul de jandarmi. Lumea scandează „Fără Violenţă”

image

UPDATE 18.45 O femeie imobilizată într-un scaun cu rotile s-a aruncat peste un bărbat care era săltat de jandarmi, pentru a împiedica luarea acestuia.

image

UPDATE 18.40 Unii dintre manifestanţi au încercat, din nou, să forţeze gardurile din zona din faţa Guvernului. Unii dintre aceştia au şi aruncat cu diverse obiecte, iar jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene.

Unul din protestatarii ridicaţi de jandarmi avea un dispozitiv cu electroşocuri

UPDATE 18.35 Jandarmeria Română face apel către protestatarii din Piaţa Victoriei să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţe, iar cei care vor să vină la manifestaţie sunt îndemnaţi să nu fie însoţiţi de copii. De asemenea, mesajul este însoţit de un clip video în care unul dintre protestatari aruncă cu bucăţi de asfalt în forţele de ordine.

UPDATE 18.13 Grupuri mari de oameni ies de la metrou şi se alătură celor aproximativ 3.000 de oameni prezenţi în Piaţa Victoriei. 

image

UPDATE 18.05 Echipajele de prim ajutor prezente în Piaţa Victoriei au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane, dintre care doar două persoane au dorit transportul la spital, între acestea fiind şi doi jandarmi răniţi după ce manifestanţii au aruncat cu diverse obiecte. 

Unor manifestanţi li s-a făcut rău din cauza căldurii, iar alţii au avut iritaţii la ochi sau la nas din cauza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi. 

Printre persoanele care au primit îngrijiri sunt şi doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la un deget al mâinii drepte (transportat la spital) şi unul cu escoriaţii la un braţ (a refuzat transportul la spital).

UPDATE 17.40 Poliţia Rutieră a deviat traficul pe următoarele rute:

Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei de la intersecţia cu strada Arh Ion Mincu / Bulevardul Aviatorilor de la intersecţia cu strada Arh Ion Mincu / Bulevardul Lascar Catargiu de la Piaţa Romană / Bretea Iancu de Hunedoara către Piaţa Victoriei / Strada Paris către Piaţa Victoriei

Rute alterantive recomandate: Calea Dorobanţilor-Şoseaua Ştefan cel Mare- Calea Moşilor- Piaţa Universităţii; Bulevardul Ion Mihalache-Bulevard  Mareşal Averescu-Bulevardul  Mărăşti-Piaţa Montreal-Şoseaua Bucureşti-Ploieşti

UPDATE 17.35 Reacţia Jandarmeriei după incidentele în care au fost date gaze lacrimogene: Spre noi au fost aruncate pietre şi chiar pungi cu urină. Vinovaţii vor fi identificaţi

UPDATE 17.25 Şapte protestatari au avut nevoie de intervenţia medicilor, după ce li s-a făcut rău. 

Protestatarii condamnă atitudinea jandarmilor, spunând că „seamănă cu cea a miliţienilor înainte de '89“. 

UPDATE 17.10 Mulţimea a fost împinsă în perimetrul din centrul pieţei

UPDATE 16.55 Noi îmbrânceli între manifestanţi şi forţele de ordine, jandarmii folosind din nou gaze lacrimogene, după ce mulţimea a încercat iar să spargă lanţul de jandarmi.

image

FOTO Inquam 

Numărul de jandarmi a fost suplimentat, iar forţele de ordine au fugit spre maşini şi s-au echipat cu căşti şi veste, după ce din mulţime au fost aruncate spre ei sticle, pietre şi pancarte. Un jandarm a suferit o fractură

Oamenii care erau încă pe strada au fost împinşi înapoi în perimetrul pieţei. Manifestanţii scandează „Jandarmeria apără hoţia“

UPDATE 16.35 Sunt mai multe persoane cărora li s-a făcut rău şi au fost luate de SMURD cu targa din mulţime. 

UPDATE 16.32 Traficul este complet blocat în zona Piaţa Victoriei. Spiritele s-au calmat, iar oamenii scandează „Fără violenţă“. Sute de jandarmi au împins masa de manifestanţi spre locul de unde au plecat. 

UPDATE 16.20 Manifestanţii au luat-o la fugă, au spart cordonul de jandarmi şi au ajuns până la gardul Palatului Victoria, existând incidente cu jandarmii. Se împing cu forţele de ordine, care au dat cu gaze lacrimogene pentru a opri mulţimea care forţa gardurile. În timpul îmbrâncelilor, o bătrână a fost luată din mulţime de jandarmi

Momentul în care oamenii sparg cordonul de jandarmi şi se îndreaptă spre Guvern 

 Momentul în care sunt lansate gaze lacrimogene după îmbrâncelile dintre jandarmi şi manifestanţi

UPDATE 16.20 

Protestatari din Constanţa au spre Bucureşti, pentru a se alătura mitingului diasporei. 

Maşini au pornit în coloană pe Autostrada Soarelui.

image

UPDATE 16.10 Un grup format din sute de persoane care a venit dinspre Calea Victoriei în Piaţă a blocat circulaţia. Oamenii stau pe trecerea de pietoni, iar bulevardul Kiseleff e blocat în zona din faţa Guvernului. Poliţiştii încearcă să-i convingă să intre în zona delimitată din centru. 

UPDATE 16.00 Un bărbat care tulbura ordinea publică în zona Pieţei Victoria şi un altul care intenţiona să intre în piaţă cu spray-uri graffiti au fost duşi la secţia de poliţie pentru a fi legitimaţi şi sancţionaţi, transmite Jandarmeria Bucureşti.

De asemenea, în timpul protestului, o femeie a încercat să-i instige pe cei din Piaţa Victoriei, fiind blocată, însă, de jandarmi, care au înlăturat-o din zonă. Ea afişase o pancartă cu mesajul "Ei nu ne reprezintă".

UPDATE 15.45  Cătălin s-a întors în România din Suedia şi a venit la protest pentru că „nu îi place ce se întâmplă în ţară şi pentru că hoţii pesedişti ne fură ţara“. Este însoţit de alţi români aflaţi în Piaţa Victoriei pentru că  „nu se mai poate trăi în România" şi au venit să dea jos Guvernul. 

El a atras atenţia cu adidaşii inscripţionaţi cu celebrul mesaj anti-PSD. 

image

FOTO Adevărul / Iulian Bîrzoi

UPDATE 15.30 Grupuri de protestatari au început să plece din Piaţa Victoriei din cauza căldurii, dar ei sunt înlocuiţi de alţii care se alătură celor aproximativ 400 de manifestanţii. Sute de oameni stau peste drum, la umbră. 

image

FOTO Adevărul / Elena Stolerciuc

„Eu am trăit sub Ceauşescu, am prins Revoluţia. Îmi pare rău să o spun, dar tot ce s-a făcut a fost furat. S-a furat Revoluţia, s-a furat din ţară. Oamenii ăştia (PSD n.red) nu au principii..cum pot sa stău în casă? Ei nu mă reprezintă“, ne-a declarat o protestatară. 

image

UPDATE 14.50 De la o tribună improvizată, se scandează mesaje şi se ţin discursuri anti-PSD.

UPDATE 13.53 Un bărbat îmbrăcat în costum tradiţional, acuzat de mai mulţi protestatari că a lovit alţi manifestanţi, a fost ridicat de jandarmi. Anterior, forţele de ordine îndepărtaseră şi o femeie care era agresivă cu cei din Piaţă, scrie Hotnews.


UPDATE 13.00  Aproximativ 50 de persoane cu steaguri tricolore scandează în Piaţa Universităţii împotriva PSD: „Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi”, „Uniţi salvăm toată România”, „Justiţie, nu corupţie”.

UPDATE 12.50 În Piaţa Victoriei sunt aproximativ 200 de manifestanţi care cer demisia Guvernului şi alegeri anticipate.

La această oră, circulaţia nu este restricţionată, însa piaţa a fost împrejmuită cu garduri, iar jandarmii şi poliţişti de la Rutieră au fost mobilizaţi în număr mare, jandarmii controlându-le manifestanţilor bagajele voluminoase.

UPDATE 12.36 Mihai Şora a scris, într-o postare pe Facebook, că cei care vin astăzi de peste hotare să participe la protest „sunt cei care au deprins gustul libertăţii, care ştiu ce înseamnă munca cinstită şi demnitatea“. Totodată, filosoful a transmis că va participa la miting şi îi îndeamnă pe românii din ţară să facă acelaşi lucru (mesajul complet).

UPDATE 12.25  Motocicliştii ploieşteni, care au anunţat încă de joi că vor participa la mitingul din Piaţa Victoriei, vor fi aşteptaţi la intrarea în Bucureşti (zona Fântânii Mioriţa) de motocicliştii din Capitală, scrie G4Media.
 

Şi braşovenii s-au mobilizat şi au plecat spre Bucureşti pentru a participa la mitingul diasporei. Oamenii au plecat fie cu maşinile personale, fie cu trenul.

UPDATE 11.40 În Piaţa Victoriei sunt aproximativ 100 de persoane. 

Raed Arafat a declarat că pentru miting vor fi aduse echipaje SMURD din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti.

UPDATE 11.00 O coloană de maşini cu români din diaspora, care miercuri seara era în Vama Borş, se află acum în Piaţa Universităţii, potrivit imaginilor postate pe grupul de Facebook Diaspora Europeană.

Mario Mocan Protest Diaspora

FOTO Mario Mocanu - în Piaţa Universităţii 

UPDATE 10.50 Ieşenii care susţin protestul diasporei au format o coloană de 50 de maşini care a plecat vineri dimineaţa din Piaţa Unirii din municipiu spre Piaţa Victoriei din Bucureşti, manifestanţii fiind nemulţumiţi de actuala guvernare, scrie Agerpres.

Şi din Satu Mare a pornit, azi-noapte, un autocar cu protestatari care vor să ia parte la protestul diasporei. Deplasarea de la Satu Mare a fost organizată de cei de la trupa ARMA, care au pus la dispoziţia sătmărenilor un autocar cu care să se facă deplasarea. 

UPDATE 10.45 Persoane dintr-un grup venit din Maramureş s-au îmbrăţişat cu protestatari care erau deja în Piaţa şi le-au spus că la hotelul în care sunt cazaţi mai sunt 50 de maramureşeni.

Printre manifestanţi sunt români din Statele Unite, Spania şi Italia. Mulţi speră că vor exista alegeri anticipate şi încă au încredere în preşedintele Klaus Iohannis. 

 Miting diaspora in Piaţa Victoriei - 10 august 2018 FOTO Dana Mischie / Adevarul

UPDATE 09.50 Câteva zeci de persoane se află în Piaţa Victoriei din Capitală. Unii sunt pregătiţi pentru o şedere prelungită, cu şezlonguri, scaune, corturi, cărţi de citit şi chiar o rulotă în care stau 6-7 persoane.

Mnaifestanţii au montat şi o scenă pe platforma unei maşini şi există şi un sistem de sonorizare compus din 4 portavoci.

colaj miting

UPDATE 07.10 Poliţia Capitalei a anunţat că va fi efectuat un control pirotehnic preventiv al maşinilor parcate în zona Piaţa Victoriei de către participanţii la mitingului diasporei.


Ei cer demisia Executivului, nemulţumiţi de modul de guvernare al social-democraţilor şi de decizile luate de aceştia privind legile justiţiei şi Codurile penale, de demiterea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, de gafele premierului Viorica Dăncilă şi de faptul că liderul PSD Liviu Dragnea se află la conducerea Camerei Deputaţilor în pofida faptului că a fost condamnat la închisoare. Primele maşini cu protestatari au sosit în Piaţa Victoriei încă din timpul nopţii.

„Românii din diaspora protestează pe 10 August la Bucureşti. Chemăm alături de noi pe fraţii noştri din ţară care demonstrează fără oprire împotriva corupţiei de mai bine de un an. Suntem împreună! CONTINUĂM LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI! Nu renunţăm la democraţie! Apărăm statul de drept! Nu vom lăsa să câştige nedreptatea, hoţia şi incompetenţa!”, este unul dintre zecile de mesaje care circulă de câteva săptămâni pe Facebook.

Manifestaţia anti-guvernamentală a fost anunţată pe Facebook de mai bine de o lună, fiind create mai multe pagini de eveniment pe care au fost postate fotografii cu cei care au plecat deja spre Capitală, cu tricouri cu mesaje precum „Nu mai vrem penali” şi „Diaspora vine acasă”, cu afişe, pancarte, steaguri şi chiar stickere lipite pe maşini şi motociclete cu logo-ul mitingului.

Coloane de maşini şi motociclete sunt aşteptate să intre în Bucureşti, iar în mai multe oraşe din ţară vor fi organizate manifestaţii de solidaritate cu cei din Capitală

„Civilizaţi, îmbrăcaţi în negru, dar hotărâţi, toţi motocicliştii, iubitorii de libertate şi dreptate care vor şi înţeleg importanţa zilei de vineri, din Ploieşti sau din toată Prahova să mergem la protest vineri la Guvern. Întâlnirea lângă benzinaria Petrom de vis a vis de Hipodrom la ora 17.00. Aşteptăm o jumătate de oră şi plecăm”, este anunţul postat de motocicliştii din Ploieşti, care vor să se mobilizeze pentru a intra în grup mare în Capitală.

image

În Budapesta s-au reunit românii din Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria şi Ţările Nordice, pornind apoi joi spre Sibiu, unde s-au întâlnit cu coloana de maşini care a plecat tot joi din Timişoara, potrivit postărilor de pe paginile evenimentelor create pe Facebook. Astfel, vineri vor intra în Bucureşti coloanele de maşini venite din Europa, dar şi cele care au plecat de dimineaţă din Timişoara, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Baia Mare, Iaşi, Constanţa, Craiova şi Târgu Jiu.

Încă din timpul nopţii au sosit în Piaţa Victoriei numeroase maşini cu manifestanţi, cu drapele mari, tricolore.

De asemenea, în mai multe oraşe din ţară vor avea avea loc acţiuni de protest, în semn de solidaritate cu românii care vor protesta la Bucureşti. Astfel, oamenii vor ieşi în stradă şi în Timişoara (Piaţa Operei), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Cluj (Piaţa Unirii) şi Galaţi (prefectură), în timp ce alţii din Arad, Cluj, Alba Iulia şi Braşov vor pleca şi ei vineri spre Capitală.

Românii din diaspora care nu au reuşit să ajungă la mitingul anti-guvernamental vor protesta în Londra, Amsterdam, Spania, Italia şi Elveţia, în faţa ambasadelor sau în pieţe.

image

 

Cazare în Bucureşti pentru cei veniţi la protest

Bucureştenii s-au mobilizat şi le oferă cazare în noaptea de vineri spre sâmbătă, după protest, celor care vin din alte oraşe şi din diaspora.

„Dacă mai sunt oameni care nu şi-au găsit cazare (vineri/sâmbătă noaptea), am patru locuri (două paturi - deci preferabil cupluri) - în zona Obor, pentru iubitori de pisici (sau măcar să nu fie alergici - am două pisici). Mă puteţi contacta pe privat”, este unul dintre anunţurile postate în grupul „Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari”.

Altcineva oferă gratuit o garsonieră pentru toată perioada weekendului.

Jandarmeria: Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, suntem în sprijinul cetăţeanului

Jandarmeria Română a spus joi că au fost lansate în spaţiul public mesaje şi ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor care vor asigura ordinea la protestul diasporei de vineri, din Piaţa Victoriei, şi că nu va tolera astfel de atitudini şi manifestări violente, iar jandarmii nu vor sta impasibili. "Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, au afirmat reprezentanţii instituţiei.

Reprezentanţii Jandarmeriei nu au indicat un număr al forţelor de ordine care vor fi prezente în Piaţa Victoriei, însă au explicat că dispozitivul va fi dimensionat în mod gradual, în funcţie de numărul de participanţi. De asemenea, au mai spus ei,  vor veni în Bucureşti, în spriinul jandarmilor din Capitală, pentru asigurarea ordinii la protest, forţe de ordine din mai multe judeţe.

Instituţia a făcut şi o serie de recomandări pentru cei care vor participa la miting: să aibă un comportament civilizat, să respecte legea şi indicaţiile poliţiştilor şi jandarmilor, să evite conflictele de orice natură, să anunţe jandarmii dacă observă persoane care au un comportament antisocial ce ar putea pune în pericol siguranţa oamenilor, să nu aibă la ei bagaje voluminoase, să îşi supravegheze copiii şi să se delimiteze de grupurile al căror scop este de a provoca o intervenţie a forţelor de ordine.

Primăria Capitalei: Mitingul nu are organizator

Preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a anunţat în cursul acestei săptămâni că nu îşi mai asumă organizarea mitingului, întrucât nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei. El a spus că oamenii au dreptul să protesteze în continuare şi că va fi şi el, la rândul său, prezent la miting, însă nu în calitate de organizator.

Pe de altă parte, Primăria Capitalei a susţinut că Federaţia ignoră faptul că protestul din 10 august al românilor din diaspora a fost autorizat, şi că preşedintele acestea vrea doar să inducă ideea că au primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza acest eveniment, în condiţiile în care el a fost autorizat după întâlnirea pe care primarul Gabriela Firea a avut-o cu autorităţile competente.

Ulterior, miercuri, viceprimarul Aurelian Bădulescu a explicat că dacă Federaţia Românilor de Pretutindeni a anunţat că renunţă la organizarea acţiunii de vineri din Piaţa Victoriei, a fost contactată următoarea entitate care a notificat PMB cu privire la organizarea unui eveniment, respectiv Platforma Acţiunea Civică pentru Tineri, care însă nu îşi asumă în scris organizarea protestului, fiind „organizator de fapt, nu de drept”. Bădulescu a precizat că reprezentantul PACT a refuzat semnarea unui protocol.

„Se încearcă doar găsirea unor ţapi ispăşitori. Noi am venit din respect, fiindcă aşa este normal, să discutăm. De aceea nu am fost interesaţi de niciun fel de asumare de rol, de organizare, de protocol, dar este foarte important să clarificăm situaţia. Deci pe 10 invităm cât mai mulţi oameni, eu personal cred că vor fi sute de mii de oameni şi mesajul este clar, căderea Guvernului Dăncilă şi alegeri anticipate. Acesta este cel mai important mesaj, demisia Guvernului. Repet, noi am venit din bună credinţă pentru că am fost invitaţi, dar dacă era o discuţie într-adevăr de bună credinţă, ar fi trebuit să înceapă cu mult înainte. Noi am făcut notificarea din 14 iunie”, a declarat în replică Tudor Cârstoiu, reprezentant al PACT, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Preşedintele asociaţiei Evoluţie în Instituţie, Cristian Dide, care l-a însoţit la discuţii pe Tudor Cârstoiu, a explicat că motivul refuzului semnării acestui protocol este faptul că legea nu obligă la semnarea unui document. El a spus că nici măcar nu este vorba ca un protest să primească o autorizaţie, pentru că organizatorul manifestaţiei trebuie doar să notifice Primăria Capitalei cu privire la acest lucru.

Miercuri seară, Primăria Capitalei a transmis că manifestaţia anunţată pentru vineri, în Piaţa Victoriei, nu are organizatori, pentru că niciunul dintre cei care au anunţat autorităţile că organizează protestul nu a vrut să semneze protocolul cu municipalitatea. Primăria susţine că posibilitatea de a formula doar notificări către autorităţile publice despre organizarea unor eveniment nu este prevăzută de lege.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite