Cum au folosit jandarmii în exces gazele lacrimogene care, în cazuri extreme, pot fi şi letale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialişti CBRN (Chemical, biological, radiological and nuclear defense) contactaţi de “Adevărul ” au declarat că, cel mai probabil, Jandarmeria a folosit pentru dispersarea mitingului diasporei substanţe lacrimogene în exces. Tocmai din această cauză, cei care au fost expuşi direct gazelor vor simţi efectele până la trei săptămâni de la evenimente.

Conform celor declarate de Jandarmerie la intervenţie s-a folosit ca substanţă activă CS (o-clorobenziliden malononitril). Conform sursei noastre , folosit cum cere producătorul, acesta este de toxicitate redusă şi non letal.

Chiar producătorul avertizează să nu fie folosite direct spre persoane

Totuşi condiţiile de utilizare la mitingul diaspora ies, conform sursei noastre,  din caracteristicile de normalitate. În primul rând este vorba de cantitatea mare de gaze dispersată în Piaţa Victoriei care, oricum,  este marcată de clădiri foarte înalte care nu permit o bună circulaţie a aerului. Practic, gazele au staţionat în zona  ca într-un borcan făcându-i pe cei din piaţă să inhaleze cantităţi apreciabile. 

Apoi, forţele de intervenţie nu trebuie, aşa cum sicrie şi în regulament, să pulverizeze gazele direct spre faţa şi căile respiratorii ale oamenilor, tragerea trebuind să se facă indirect. Şi nu numai regulamentul de intervenţie stipulează asta ci chiar producătorii agentului CS. Concret, pe dozele cu gaz şi proiectilele cu CS, fabricanţii avertizează: “Pericol: Nu trageţi direct la persoană (persoane). Pot produce vătămări grave sau decesul". În acest sens imaginile din piaţă sunt relevante, jandamii încălcând de multe ori propriul regulament şi recomandările producătorilor de gaz. 

Oricum efectul letal al CS chiar şi asupra unor cetăţeni sănătoşi a fost demonstrat de incidentul din Cairo din anul 2013 când, în urma unei astfel intervenţii excesive cu CS,  37 de oameni au decedat. 

Efectele se întind pe săptămâni

Oricum, Jandarmeria a folosit în timpul intervenţiei agent CS sub formă de spray de mână, pulverizator de capacitate mărită sau cartuşe iritant lacrimogene. Cele din urmă au şi efectele cele mai puternice, agentul făcându-şi efectele pe o rază de 30 de metri. Aceste proiectile au şi fost folosite după ora 23.00 pentru eliberarea Pieţei Victoriei. 

Citeşte şi Raed Arafat, secretar de stat: Jandarmii au folosit gaze CS. Nu există un tratament specific pentru eliminarea efectelor gazului

Specialistul a mai precizat că efectele - iritaţii ale pielii, arsuri, de obicei uşoare (grad I/II), dermatită seboreică, laringită, pneumonită, bronhoconstricţie etc- pot dura şi trei săptămâni.  Oricum, în cazuri extreme expunerea la CS poate cauza afecţiuni ca edemul pulmonar, afectarea hepatică sau cardiacă şi hemoragii interne.

Reamintim că,  în urma violenţelor din Piaţa Victoriei, 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipajele SMURD, 290 cu simptome acute de expunere la gazele lacrimogene, 70 ajungând la spital, iar 9 rămânând internate pentru diferite probleme.

În ultimele zile, o parte din cei care iniţial nu au cerut ajutor medical s-au prezentat la spitale acuzând diferite patologii. 

Maiorul Laurenţiu Cazan nu vrea să spună ce cantitate de gaze s-a folosit

Întrebat câte grenade s-au folosit, ce cantităţi de gaze lacrimogene, maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor din 10 august, din Piaţa Victoriei,  a evitat un răspuns, precizând doar că aceste date sunt centralizate şi că au fost folosite "mijloacele din dotarerea Jandarmeriei".

cazan

El a declarat la TVR că nu au fost folosite toate grenadele pe care le-au avut la dispoziţie şi că la acţiune a participat aproximativ 1.000 de jandarmi. El a reluat precizarea conform căreia substanţele utilizate au fost achiziţionate de la firme specializate, care au aviz pentru comerţul cu astfel de produse, despre care a susţinut că nu prezintă risc pentru populaţie, fiind folosite inclusiv de jandarmi în timpul exerciţiilor de pregătire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite