„N-a citit Antena 3 cât a scris Pleşu Andrei“ şi „Repere, nu lichele“, principalele mesaje transmise la mitingul pentru susţinerea lui Andrei Pleşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„N-a citit Antena 3 cât a scris Pleşu Andrei“ şi „Repere, nu lichele!“ au fost lozincile cu care a debutat mitingul de susţinere a scriitorului Andrei Pleşu, desfăşurat duminică după-amiază în Bucureşti. Manifestaţia a fost anunţată pe reţelele de socializare, unde s-a precizat că este vorba despre un protest faţă de „linşajul mediatic“ la care a fost supus scriitorul. Protestul a durat aproape două ore, fără să se fi înregistrat incidente.

UPDATE 18.15: Deşi mitingul era anunţat pentru ora 18,30, oamenii s-au strâns mai devreme. Aflaţi la faţa locului, filozoful Gabriel Liiceanu şi jurnaliştii Andreea Pora şi Andrei Cornea au luat cuvântul în susţinerea lui Pleşu. În mulţime se mai află, printre alţii, şi rapsodul Grigore Leşe.

UPDATE 18.20: Circa 3-400 de persoane s-au strâns în zona statuilor de la Universitate la mitingul de susţinere pentru Andrei Pleşu. Majoritatea, potrivit corespondentului adevărul.ro la faţa locului, persoane trecute de 40 de ani, bine îmbrăcate, cu aer de intelectuali. Mulţi dintre ei au venit în Piaţa Universităţii cu cărţi în mână.

O parte din cei prezenţi scandează lozinci de susţinere faţă de omul de cultură şi împotriva practicilor Antena 3, în timp ce restul asistă. Liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, "înarmat" cu o portavoce, animă grupul de protestatari. "N-a citit Antena 3, cât a scris Pleşu Andrei", au scandat protestatarii.

UPDATE 18.40: De lângă statuia lui Spiru Haret; Mihail Neamţu a ţinut un scurt discurs în care a precizat că nu e vorba despre un miting politic şi că mişcarea de protest a fost generată de nemulţumirea faţă de televiziunea care l-a atacat în mod josnic pe unul dintre cei mai apreciaţi intelectuali din România, apreciat şi de oamenii de dreapta şi de cei de stânga. Neamţu a citit la portavoce pasaje din cartea "Minima Moralia", scrisă de Andrei Pleşu, şi a îndemnat lumea să scandeze "Repere, nu lichele!".

UPDATE 18.55: De la portavoce, Mihail Neamţu i-a îndemnat pe participanţi să scandeze "Pleşu, preşedinte". Din mulţime s-au mai auzit şi scandări împotriva Consiliului Naţional al Audiovizualului, instituţia statului însărcinată cu supravegherea derapajelor tv. Cei prezenţi au mai scandat şi "Jos plagiatorul" şi "Demisia", cu trimitere la premierul Victor Ponta.

UPDATE 19.25: Protestul s-a încheiat. Câteva zeci de oameni au rămas în piaţă, în grupuri mai mici, şi discută probleme de actualitate.

Scriitorul Andrei Pleşu a publicat, pe 10 martie, pe platforma de bloguri a ziarului „Adevărul”, articolul „Oameni de plastilină”, în care critica prestaţia unor oameni de televiziune. A doua zi, Pleşu a fost atacat şi insultat în emisiunea „Sinteza zilei, difuzată pe postul Antena 3. Ca reacţie la aceste atacuri, „Revista 22” a iniţiat un „apel la solidaritate cu Andrei Pleşu, împotriva linşajului mediatic produs de Antena 3”, iniţiativă la care au aderat peste 800 de intelectuali, între care Mihai Şora, Ion Caramitru, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu şi Gabriel Liiceanu.

Pe 13 martie a fost iniţiat protestul „Deschideţi cărţile, închideţi Antenele! Solidaritate cu Andrei Pleşu” , programat pentru astăzi, la ora 18.30, în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Deşi a fost promovat ca un protest apolitic, evenimentul a fost creat pe pagina de Facebook a Partidului Noua Republică şi promovat intens de Mihail Neamţu, preşedintele acestei formaţiuni. Duminică, la prânz, Neamţu a scris, tot pe Facebook, un mesaj în care anunţa că peste 1.000 de persoane au confirmat prezenţa la protest şi îi îndemna pe toţi cei care vor participa să aibă la asupra lor o carte: „Manifestăm pentru decenţă, adevăr, cultură şi civilizaţie. Vă aşteptăm cu o carte în mână”.  

image
image

Citeşte şi:

Băsescu: Sunt solidar cu Pleşu, dar nu voi participa la mitingul de susţinere Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri dimineaţă, în zona Eroilor, la unul din corturile de campanie ale PMP, o petiţie pentru respingerea taxei suplimentare la carburant. În acelaşi context, şeful statului a vorbit şi derspre mitingul pentru susţinerea lui Andrei Pleşu.

Citește și: Oameni de plastilină

Lavinia Bălulescu: Un linşaj televizat în fiecare seară Mihai Gâdea, realizatorul „Sintezei zilei“ de la Antena 3, a „orchestrat“ marţi seară o emisiune împotriva lui Andrei Pleşu, unde s-au prezentat imagini mai vechi, texte pe care s-a făcut analiza greşelilor gramaticale, dar s-au aruncat şi insulte ca la uşa cortului.

Mihai Neamţu: Industria minciunii la Antena 3. Adevărata viaţă a lui Andrei Pleşu (I) „Specialist al tonurilor şi esenţelor intermediare...“ (cum l-a definit sociologul german Wolf Lepenies), Andrei Pleşu a marcat într-un mod unic şi spectaculos forumul cetăţii. El este ambasadorul inteligenţei est-europene, avocatul decenţei morale şi soldatul civilităţii.

Mihail Neamţu: Gâdele nefericit. Adevărata viaţă a lui Andrei Pleşu (II) Despre cine spune Antena 3 că „minte ca un porc”? Despre comentatorul bestiarelor din arta lui Hieronymus Bosch. Cui adresează trustul Intact apelativul „prost”? Omului care ştie totul despre „sufletele moarte” din literatura lui Gogol.

Cristina Hermeziu: Andrei Pleşu ar trebui să primească scuze, în mod public „A bloca ferm accesul celor opaci“. „Faptul de a fi uzat inadecvat de libertate a dereglat în noi funcţia libertăţii”. „Pe o nouă arcă a lui Noe, insul ar putea fi singurul călător, mîndru de a se împreuna, dacă ar fi nevoie, cu sine însuşi...”

Horia Ghibuţiu, o dilema nouă: să tac sau să-l susţin pe Pleşu? Am aderat fără ezitare la apelul la solidaritate cu Andrei Pleşu din revista „22“, după atacul suburban al zeloşilor slujbaşi ai lui Dan Voiculescu. Dincolo de simpatia cu care-l privesc pe intelectualul care are talentul rar de a se exprima pe înţelesul celor mulţi, am un motiv personal.

Andrei Pleşu: Oameni de plastilină Prin „filtrul“ Antenei 3, viaţa noastră politică se vede ca un amestec de vodevil, farsă şi melodramă. Un carnaval de duzină. O chermeză scăpată de sub control. Nici alţii n-o scot la capăt mult mai curăţel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite