UPDATE Mitingul din Piaţa Victoriei s-a încheiat, fără incidente. Sindicaliştii au cerut salarii mai mari şi condiţii de lucru mai bune: „Nu ne mai umiliţi! Ajunge!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda vremii ploioase, mii de sindicalişti de la Cartel Alfa şi de la Federaţia Solidaritatea Sanitară au protestat între orele 11.00-13.00 în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de legislaţia muncii. Sindicaliştii au cerut salarii mai mari şi condiţii mai bune de lucru. Potrivit liderului sindical Bogdan Hossu, la protest au participat, în total, 4.200 de oameni.

UPDATE 13.10 Protestul sindicaliştilor s-a încheiat la ora 13, potrivit liderului sindical Bogdan Hossu.

„Momentan, totul s-a rezumat la promisiuni, deşi am avut discuţii cu ministrul Muncii şi cu ministrul pentru Dialog Social. Deşi şi-au luat angajamentul că vor modifica legea, nu au făcut-o. Constatăm că deşi nu cerem bani, nu există voinţă politică. Până când vom avea ceva concret, vom picheta Ministerul Muncii”, a explicat pentru adevarul.ro Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

UPDATE 12.20 „Noi am adus peste 1.000 de persoane la protest. Avem o listă de revendicări în ceea ce priveşte sistemul de sănătate, unde problemele sunt departe de a fi rezolvate. Urmează să avem discuţii în această săptămână cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu”, a declarat pentru adevarul.ro  Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Motivele pentru care protestează sindicaliştii de la Federaţia Solidaritatea Sanitară:

  • toţi salariaţii din Sănătate să muncească decent
  • toţi salariaţii din Sănătate să beneficieze de un salariu decent
  • sistemul de Sănătate să beneficieze de finanţare corectă şi nu de finanţare subzistentă
  • asistentele medicale să fie remunerate după principiul ”la muncă egală, salariu egal”
  • pentru respectarea dialogului social şi a dreptului de reprezentare al salariaţilor din Sănătate
  • pentru înlocuirea actualului sistem malpraxis cu sistemul despăgubirii pacienţilor în caz de prejudiciu
  • pentru condiţii de muncă care să asigure creşterea calităţii actului medical

UPDATE 12.00 Mii de sindicalişti „Cartel Alfa” protestează marţi, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi că Executivul, deşi a promis că va schimba Legea dialogului social, în realitate „nu a modificat niciun cuvânt”, aceştia aducând la miting un sicriu şi o cruce pe care scrie „Îngropăm dialogul social”, transmite Mediafax.

Protestatarii, veniţi din toate judeţele ţării, scandează „Hoţii”, „Jos cu mincinoşii” şi cântă „Deşteaptă-te, române”. Aceştia au afişat bannere pe care scrie: „Nu umilinţei salariale. Stop abuzului”, „Nu ne mai umiliţi! Ajunge!”, „Vrem muncă decentă”.

La mitingul organizat în Piaţa Victoriei participă şi Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. „Participarea la acest protest constituie un semnal de alarmă pe care-l tragem privind situaţia dezastruoasă în care se află sistemul sanitar, aceasta afectând atât salariaţii, cât şi pacienţii. La numărul celor prezenţi astăzi în stradă, în semn de avertisment pentru ceea ce poate urma, guvernanţii trebuie să-i socotească şi pe cei peste 30.000 de profesioniştii care au părăsit sistemul sanitar în ultimii ani pentru a lucra în străinătate”, a declarat preşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, Viorel Rotilă. 

UPDATE 11.15 Doar câteva sute de persoane protestează în Piaţa Victoriei. Sindicaliştii vor salarii mai mari, vor condiţii mai bune de lucru dar şi o lege a dialogului social. Liderii sindicali susţin că vor continua protestele până pe 17 octombrie şi nu exclud varianta de a face grevă generală.


Sindicaliştii solicită să se facă urgent patru schimbări în Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativităţii şi a modului de aplicare universală a contractului colectiv de muncă, introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, până la dezvoltarea contractelor colectiv de muncă sectoriale, dreptul la conflict de muncă şi protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, astfel încât să fie permis dialogul social, precum şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile pentru salariaţi, „nu transformarea lor în sclavi moderni”.

„În doi ani şi jumătate nu au fost decât discuţii sterile cu acest guvern. Dorim fapte, conform angajamentelor actualilor guvernanţi, adică schimbarea legii. Considerăm că până la data de 17 octombrie, înterval în care se desfăşoară acţiuni de protest în fiecare zi, este timp suficient realizării acestor modificări, în orice caz, mai mult decât a fost nevoie pentru modificarea cotei CAS în favoarea angajatorilor şi adoptarea prevederilor care permit migraţia aleşilor”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA, adăugând că şi alte persoane pot participa la proteste.

„Invităm pe toată lumea nemulţumită de legislaţia muncii şi de modul în care sunt trataţi angaţii români să ni se alăture”, a explicat Hossu.

Restricţii de circulaţie în Piaţa Victoriei

Brigada Rutieră anunţă că circulaţia în zona Piaţa Victoriei din Bucureşti va fi restricţionată, marţi, între orele 8.00 şi 14.30, din cauza mitingului organizat de sindicaliştii Cartel Alfa. Potrivit sursei citate, începând cu ora 8.00 şi până la 14.30, circulaţia va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, gradual, dacă situaţia o va impune, între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei.

În plus, vor fi impuse restricţii pe sensul de circulaţie din Piaţa Victoriei, relaţia bulevardul Ion Mihalache către Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu, strada Paris între strada Tirana şi Piaţa Victoriei şi breteaua bulevardul Iancu de Hunedoara între pasaj Victoria şi Piaţa Victoriei.

În acelaşi timp, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată pentru a se asigura câte două benzi pentru fiecare sens de circulaţie, prin faţa clădirii Guvernului României, între bulevadrul Aviatorilor şi Calea Victoriei respectiv bulevardul Lascăr Catargiu.

Rutele recomandate de poliţiştii rutieri

Poliţiştii rutieri recomandă şoferilor să folosească rutele ocolitoare Piaţa Unirii - Piaţa Universităţii - bulevardul Regina Elisabeta - bulevardul Kogălniceanu - strada Vasile Pârvan - strada Berzei - strada Buzeşti - bulevardul Ion Mihalache şi Piaţa Arcul de Triumf - bulevardul Constantin Prezan - Calea Dorobanţilor - Şoseaua Ştefan cel Mare.

Aproximativ 5.000 de sindicalişti "Cartel Alfa" vor protesta marţi la Guvernul pentru a cere modificarea legislaţiei muncii şi a dialogului social, a declarat liderul sindical Bogdan Hossu, precizând că orice persoană nemulţumită de condiţiile de muncă se poate alătura acţiunii.

Pe aceeaşi temă:

Piaţa Victoriei va fi blocată marţi de sindicalişti. Şi bulevardele din zonă vor fi afectate de proteste

Brigada Rutieră anunţă că circulaţia în zona Piaţa Victoriei din Bucureşti va fi restricţionată, marţi, între orele 8.00 şi 14.30, din cauza mitingului organizat de sindicaliştii Cartel Alfa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite