Mitică Dragomir, martor într-un dosar de corupţie: „Să-i dau în judecată pe Ponta şi pe Băsescu? Doar nu-s tâmpit!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitică Dragomir
Mitică Dragomir

Audiat ca martor în procesul de corupţie privind excluderea Universităţii Craiova din campionat, fostul vicepreşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Dumitru Dragomir, a susţinut că a fost schimbat din funcţie la cererea lui Traian Băsescu şi a lui Victor Ponta şi a spus că Adrian Mititelu, finanţatorul clubului de fotbal craiovean, "e diabolic".

La termenul de joi, Dumitru Dragomir a cerut un scaun, spunând că nu poate sta mai mult de două minute în picioare pe motiv că-l doare spatele. "N-am primit niciun ban de la Federaţie, aveam doar drept de vot. Juriştii mi-au zis că dacă Adrian Mititelu nu-şi retrage plângerea penală o să fim penalizaţi de UEFA. Jucătorii nu erau plătiţi de Mititelu. Vă spun ceva, eu am trăit printre escroci. Mai mare ca ăsta nu am văzut în viaţa mea", a declarat Dragomir în faţa instanţei.

El a mai povestit cum, la un moment dat, "a venit peste noi ANAF şi ne-a dus într-o dubă. Ne-a pus într-o încăpere şi ne-au zis că nu am dat banii la ANAF. Cei de la Fisc din Craiova erau mână în mână cu Mititelu. El a făcut o altă societate, FC Craiova, dar care nu înseamnă  Fabrică de Conserve Craiova şi astfel i-am dat două milioane de euro. Când ANAF Central a văzut ce a făcut ANAF Craiova, au zis că este o eroare materială. Mititelu e diabolic", a mai spus Dumitru Dragomir.
El a continuat: "Juristul de acolo, din spatele sălii, ăla cu ochelari, a fost declarat persona non grata de FRF. Împreună au făcut măgăriile".

Mai departe, Dragomir a susţinut că a încercat să-l determine pe Mititelu să-şi retragă plângerile penale împotriva Federaţiei. "Fiind oltean, eu ţineam cu el. L-am împrumutat cu bani, nu mi i-a mai dat înapoi. Când s-a supus la vot, în prima şedinţă, am zis să-i dăm o săptămână să-şi retragă plângerea penală. Peste o săptămână, eu am întrebat dacă şi-a retras plângerea. Directorul juridic mi-a zis că nu. El cu juristul au calculat că sigur fac rost de bani după ce ne-au dat în penal. Votul a fost democratic, la propunerea departamentului juridic. Dacă nu-şi retrage plângerea penală, au zis, noi trebuie să-i scoatem provizoriu. Am votat democratic. Borcea avea o iubire şi a plecat de la vot. Vă rog să mă iertaţi că vorbesc tare, sunt cam surd şi bătrân", s-a scuzat fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Întrebat de judecător cât timp a ocupat funcţii de conducere în fotbalul românesc, Dragomir a răspuns: "Am fost vicepreşedinte al FRF vreo 20 de ani. Nici eu nu ştiu exact. În 2013 m-au dat afară". Întrebat de judecător de ce nu i-a dat în judecată pe cei care l-au dat afară, Dragomir a replicat: "Pe cine? Pe Ponta şi pe Băsescu? Doar nu-s tâmpit!".
Revenind la subiectul procesului, Dragomir a mai arătat că a vorbit personal cu Mititelu în birou. "L-am chemat mai mult să-mi dea datoria. I-am zis să-şi retragă plângerea şi mi-a zis că nu-i problema mea, ci a FRF. Excluderea din federaţie a Universităţii Craiova a fost votată democratic", a arătat Dumitru Dragomir.

Întrebat dacă ştie care era obiectul acelor plângeri, Dragomir a spus că l-a întrebat pe juristul lui Mititelu şi acesta i-a arătat că l-a dat în judecată pe Victor Piţurcă şi FRF. “Pentru ce? Nu ştiu exact. Oficial, pe mine nu mă prea informa nimeni. L-a împrumutat pe Piţurcă cu un milion... nu mai vreau să spun mai multe… Mititelu nu mai era la mine în parohie. Când am auzit de excludere am luat foc!", a declarat Dumitru Dragomir.
Întrebat de avocaţi dacă, după excluderea Universităţii Craiova din campionat, a mai avut discuţii cu Mititelu, Dragomir a răspuns că acesta a mai venit “să-mi ceară nişte bani împrumut, dar nu i-am dat că m-am mai ars cu el".

Tot joi, a fost audiat ca martor şi Mircea Sandu, fostul preşedinte al FRF. El a precizat în faţa judecătorului că nu ştia nimic de situaţia financiară grea a Univesităţii Craiova. "Personal, nu. Poate la juridic se ştia, nu şi de mine. Hotărârile Comitetului erau executorii la data pronunţării în cadrul comitetului executiv şi a fost ceva inedit pentru noi deoarece s-a întâmplat o singură dată, în 24 de ani, să fie exclusă o echipă din campionat", a spus Mircea Sandu.  
La următorul termen, din 9 iunie, va fi reaudiat Adrian Stângaciu, juristul FRF.  

Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club "U" Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat  încălcările şi gravitatea lor. Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii.
"Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic şi pe susţinerile celor doi reprezentanţii ai FRF, respectiv LPF,  Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. La baza acuzaţiilor formulate împotriva SC Fotbal Club «U» Craiova SA au stat o serie de acţiuni civile intentate de club fostului antrenor şi manager, acţiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federaţiei, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpaţi drept încălcare gravă a statutului. Deşi măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federaţiei Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011", se mai arată în comunicatul DNA.

În rechizitoriu se mai precizează că, urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club "U" Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar aceştia au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, susţine DNA, în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului.
În acest dosar au fost trimişi în judecată Ioan Octavian Goga, Cornel Şfaiţer, Marian Rusen, Ştefan Stana, Liviu Bobar, Paul Costaş, Vasile Avram, Marian Pălărie şi Marius Stan, membrii ai Comitetului Executiv, care au hotărât împreună cu Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir excluderea din competiţiile sportive a Universităţii Craiova.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite