Mita de 50.000 lei pentru Bîgiu, trimisă într-o cutie de whisky; intermediarul banilor, un consilier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intermediarul mitei de 50.000 de lei de la o firmă din Călăraşi pentru şeful Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu e un consilier judeţean, care preluase banii de la un director din CJ, într-o cutie de whisky, procurorii afirmând că Bîgiu voia să disimuleze mita printr-un contract de împrumut.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, în intervalul decembrie 2013-decembrie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău (CJ), Marian Cristinel Bîgiu, i-a solicitat lui Dragoş Cojocea, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională din CJ, să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea în trei componente, astfel încât să fie posibilă evitarea procedurii de licitaţie publică) şi identificarea unor firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte.

Proiectele respective urmau să fie făcute, de fapt, de Dragoş Cojocea, urmând ca după întocmirea acestora şi aprobarea plăţilor de către preşedintele CJ Buzău Cojocea să îi dea lui Bîgiu jumătate din suma achitată, respectiv 200.000 de lei. Această sumă ar fi urmat să fie recuperată de Cojocea de la firmele care figurau în mod fals ca executanţii celor trei proiecte.

Anchetatorii spun că în a doua jumătate a lunii decembrie 2013, Dragoş Cojocea i-a dat preşedintelui CJ Buzău, drept mită, aproximativ 70.000 de lei, reprezentând mai mult de jumătate din valoarea unei facturi de 130.000 lei, sumă care fusese virată unei firme din Călăraşi - Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (A.D.I.C.A.). Acestei firme îi fusese atribuit în mod direct contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău, anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T.

Conform surselor citate, directorul din CJ Dragoş Cojocea a primit suma de 70.000 lei de la reprezentantul legal al A.D.I.C.A. Călăraşi, respectiv Gabriela Camelia Bădică, care a fost consilier judeţean PSD la Călăraşi, în mandatul 2008-2012.

Mita i-a fost dată lui Bîgiu în parcarea unui supermarket din Buzău, prin intermediul finului acestuia, Florin Mădălin Colgiu.

În luna august a acestui an, Cristinel Bîgiu i-a cerut lui Dragoş Cojocea să înceapă procedurile de atribuire directă pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă, respectiv A.D.I.C.A. Călăraşi. Şeful CJ Buzău urma să primească mită jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

"În data de 4 decembrie 2014, Bîgiu Marian Cristinel i-a solicitat în mod expres martorului Cojocea Dragoş să-i remită până cel mai târziu la data de 8 decembrie suma de 50.000 de lei, indicându-i ca persoană intermediară care urma să primească suma de bani în numele preşedintelui Consiliului Judeţean pe consilierul judeţean Piţigoi Ionuţ Robert, persoană de încredere a numitului Bîgiu Marian Cristinel", se arată în documentele anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX.

Sâmbătă, Dragoş Cojocea i-a dat banii consilierului judeţean Robert Ionuţ Piţigoi, în parcarea unui restaurant din Buzău, pentru ca Piţigoi să îi dea şefului CJ Buzău. Suma de bani a fost ascunsă într-o cutie de whisky, iar Cojocea şi Piţigoi au glumit pe acest subiect, în momentul în care Cojocea i-a dat banii consilierului judeţean, după cum reiese din interceptările realizate de DNA în acest dosar, în baza mandatelor emise de judecători.

"COJOCEA DRAGOŞ: Nu mi-ai zis bă, că eşti şi NICU şi eu te ştiam de IONUŢ. Bă!

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Ă!

COJOCEA DRAGOŞ: Ţi-am luat şi eu un cadou din partea mea.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Mulţam! Am înţeles.

COJOCEA DRAGOŞ: Nu ştiu dacă-ţi place marca asta?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Am înţeles.

COJOCEA DRAGOŞ: E bună? Da? Vezi tu acum... să nu te pună dracu` să tragi din ei că-l
întreb luni pe şefu`dacă ai tras din...

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Bă, poate îţi dau doi pumni acuma ...[cuvânt obscen]...

COJOCEA DRAGOŞ: Bă, vezi că...!

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: ...[râde]... De handicapat”.

Ulterior, consilierul judeţean Ionuţ Robert Piţigoi s-a întâlnit cu preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, spunându-i că are cei 50.000 de lei de la Cojocea şi întrebându-l care este destinaţia banilor.

Discuţia ambientală surprinsă de procurori în baza unui mandat emis de instanţă arată preocuparea lui Bîgiu de a nu se afla de suma de bani. Astfel, din înregistrări reiese că Bîgiu a vrut să ştie cât mai multe detalii legate de comportamentul lui Cojocea în momentul în care a dat banii.

"BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Cum a dat?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Într-o sticlă de whisky.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: A, şi a pronunţat el cinci sau d-ale lui.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci d emii.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Nu număratul. În ce context?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Îm?

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: În ce context?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Niciun context, nu.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: A, da' a spus cincizeci saunu ştiu ce?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Da, da, da!

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Putea să fie ceva grav?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Sper că nu, adică, nu cred.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Eu d-asta ţi-am zis să....

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Cred că nu.

(…)

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Hai! Şi mai zi-mi şi mie... Hai, că nu închide în două minute, ce mai zicea ăla?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Nimic, am stat de vorbă de Revelion, de astea...

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: L-ai mai întrebat ceva? L-ai întrebat? Că, ce?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Mă duc să...

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Da' nu înţelegce zici! De ce zici....?.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: E periculos acuma cu toate nebuniile astea la televizor...

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Şi n-ai, n-ai discutat? Nu ţi-a făcut vreun semn dacă e vreo problemă ceva? Sau nu e?”

Anchetatorii notează, de asemenea, că preşedintele CJ Buzău i-a cerut consilierului judeţean Ionuţ Piţigoi să disimuleze mita printr-un împrumut de la Dragoş Cojocea.

Consilierul judeţean Ionuţ Piţigoi a fost ales pe listele USL, la momentul alegerilor locale din 2012 el fiind membru PNL, partid din care a făcut parte şi Marian Cristinel Bîgiu, timp de 17 ani. În luna septembrie a acestui an, Piţigoi a trecut la PSD, alături de Cristinel Bîgiu.

Secretarul Consiliului Judeţean Buzău, Laurenţiu Gavrilă, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că strategia de dezvoltare a judeţului Buzău, ce stabileşte domeniile pentru care pot fi accesate fonduri europene în următorul program operaţional regional 2014-2020, nu a fost adoptată, proiectele cu fonduri europene derulate în judeţ în acest an fiind cele întocmite pe exerciţiul bugatar 2007-2013, care au ca termen de finalizare cel târziu anul 2015.

Gavrilă a spus că proiectele întocmite pentru strategia de devoltare 2014-2020 ar fi trebuit postate pe site-ul Consiliului Judeţean Buzău în luna noiembrie, pentru dezbatere publică, însă acestea sunt de negăsit.

”Şi aseară (sâmbătă -n.r.), am găsit două bibliorafturi, pe care era scris «Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020», bibliorafturi care erau goale». De proiecte s-a ocupat directorul Dragoş Cojocea, sper să ne lămurim mâine unde sunt proiectele”, a mai spus Gavrilă.

Sâmbătă, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost ridicat de procurorii DNA de la locuinţa sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din faţa blocului în care locuieşte.

Cristinel Bîgiu a fost dus în Capitală, la DNA central, iar după aproximativ şase ore de audieri el a fost reţinut sub acuzaţia de luare de mită. De asemenea, a fost emisă ordonanţă de reţinere şi pentru Florin Colgiu, finul lui Cristinel Bîgiu, pentru complicitate la luare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite