Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Fostul consilier al ministrului Niţă şi un fost director din cadrul companiei, trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Brădean a fost director în cadrul Hidroelectrica FOTO Adevărul
Eugen Brădean a fost director în cadrul Hidroelectrica FOTO Adevărul

Eugen Brădean, fost director la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, fostul consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul privind mita pentru energie ieftină de la Hidroelectrica. Aceştia sunt acuzaţi de corupţie după ce ar fi pregătit mituirea mai multor şefi ai companiei pentru incheierea unui contract de furnizare de energie. Procurorii spun că ministrul Niţă nu a fost complice.

UPDATE Procurorii anticorupţie arată, în rechizitoriul întocmit în cazul privind mita de la Hidroelectrica, că ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi membri directoratului Hidroelectrica nu au ştiut de faptele de corupţie pe care le comiteau Ioan Mihăilă şi Eugen Brădean. Din acest motiv, anchetatorii au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de aceştia pentru complicitate la luare şi dare de mită

„Din ansamblul materialului probator administrat în prezenta cauză a rezultat fără putere de tăgadă inexistenţa unei conivenţe infracţionale între cei doi inculpaţi şi numiţii (...), ministru delegat pentru Energie în cadrul Guvernului României, Constantin Niţă, deputat în Parlamentul României, (…), motiv pentru care se va dispune faţă de aceştia neînceperea urmăririi penale pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de dare de mită...întrucât faptele nu există”, se arată în rechizitoriul prin care fostul consilier al demnitarului şi un fost director din Hidroelectrica au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie.

La aceeaşi concluzie au ajuns anchetatorii în privinţa directoratului Hidroelectrica. 

„Pe fondul cercetărilor efectuate în prezentul dosar, au fost interceptate şi înregistrate şi convorbirile telefonice purtate de inculpaţii Mihăilă Ioan şi Brădean Eugen cu numiţii (…), membrii în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica respectiv cu numiţii Stănculescu Viorelian Mihai (preşedinte), Teleanu Mihai şi Agliceru Ovidiu, membri ai directoratului Hidroelectrica însă, probatoriul administrat nu demonstrează că aceştia ar fi avut cunoştinţă în vreun fel de activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, motiv pentru care se va dispune neînceperea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită... întrucât fapta nu există”, se mai arată în documentul citat.

Ioan Mihăilă, fostul membru în Consiliul de Supraveghere al  S.C. Hidroelectrica S.A şi fostul consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, este acuzat de dare de mită.

Eugen Brădean, fostul membru în Directoratul S.C. Hidroelectrica S.A şi fostul coordonator al Direcţiei de Marketing Furnizare, este acuzat de procurorii anticorupţie de complicitate la luare de mită şi complicitate dare de mită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori în acest caz, în cursul lunii octombrie 2013, Ioan Mihăilă, în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica S.A şi consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, ar fi promis suma de 1,4 milioane de euro unui alt membru din acelaşi consiliu (denunţătorul în cauză, Remus Vulpescu – n.r.), pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea unui contract bilateral pentru perioadă de patru ani, prin care Hidroelectrica S.A să vândă  o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrică  societăţii comerciale Energon Power & Gas S.R.L. Cluj.  

Cantitatea respectivă de energie ar fi urmat să fie vândută pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro), ceea ce ar fi reprezentat condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica,  respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei în dauna societăţii.

Promisiunea de dare de mită ar fi fost făcută cu ajutorul lui Eugen Bădean, membru în Directoratul Hidroelectrica S.A şi coordonator al Direcţiei de Marketing Furnizare din cadrul aceleiaşi companii.

Procurorii precizează că suma promisă cu titlu de mită ar fi urmat să fie disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.

„Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Brădean Eugen”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Dosarul a fost înainte spre judecare instanţei Tribunalului Bucureşti, aceeaşi instanţă care a decis pe 24 octombrie arestarea preventivă a lui Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă.

În octombrie, directoratul Hidroelectrica a respins propunerea unui membru privind participarea companiei cu o ofertă pe bursa OPCOM (Societatea Comercială Operatorul Pieţei de Energie Electrică – OPCOM S.A.) pentru vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane de euro, la cererea firmei Energon Power&Gas, considerând că încheierea contractului ar produce pierderi semnificative.

„În data de 22 octombrie 2013, directoratul Hidroelectrica, la solicitarea unuia dintre cei cinci membri, a luat în discuţie propunerea cu privire la avizarea participării Hidroelectrica cu o ofertă de vânzare, la cererea de cumpărare iniţiată pe bursa de energie OPCOM-PCCB de către Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare în perioada 2014-2017, la preţul de 165 RON/MWh (inclusiv TG)”, arăta Hidrolectrica, într-un comunicat de presă.

Directoratul a respins propunerea cu trei voturi „împotrivă”, o abţinere şi un vot „pentru”, fiind astfel consemnată o majoritate care a considerat că un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.

Comunicatul Hidroelctrica nu a menţionat votul dat de fiecare membru al directoratului. Din directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stănculescu, Aurel Cocoş, Eugen Brădean, Mihai Teleanu şi Ovidiu Agliceru.

„Acest gen de contracte au generat în trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la aparitia stării de insolvenţă. Având în vedere faptul că Hidroelectrica are o conducere în sistem dualist, Directorat şi Consiliu de Supraveghere, propunerea unui singur membru al Directoratului nu reprezintă punctul de vedere al companiei. Astfel de iniţiative individuale sunt dezavuate şi sunt considerate inacceptabile, în raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la ieşirea din insolvenţă şi cu obiectivele stabilite de către actuala conducere a companiei”, se mai arată în comunicat.

Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica este format din Remus Borza, Ioan Mihăilă, Remus Vulpescu, Mihai Groşan, Oana Truţă, Elena Popescu şi Gabriela Sandu.

Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Niţă şi membru în Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica, a fost eliberat din funcţii, iar Departamentul pentru Energie propune demiterea lui Eugen Brădean din directoratul Hidroelectrica.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a afirmat, pe 1 noiembrie, că respinge „orice acuzaţie, afirmaţie, asociere” privind implicarea sa în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, el menţionând că a atenţionat conducerea companiei asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ministrul Constantin Niţă şi denunţătorul Remus Vulpescu audiaţi la DNA

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, s-a prezentat, joi dimineaţă, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul "Mită la Hidroelectrica", legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro. Niţă a fost citat în calitate de martor. La DNA s-a prezentat şi Remus Vulpescu, denunţătorul din dosar.

Fostul şef al SRI Virgil Măgureanu, audiat de procurorii anticorupţie

Fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fiul fostului şef al DGIPI Virgil Ardelean, Alin Ardelean, s-au prezentat miercuri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiaţi ca martori în dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Virgil Măgureanu este cel care i l-ar fi prezentat ministrului Constantin Niţă pe consilierul său Ioan Mihăilă.

Omul de afaceri Rareş Criste, audiat la DNA

Omul de afaceri Rareş Criste, administrator al firmei pentru care, potrivit procurorilor anticorupţie, se negocia cumpărarea de energie ieftină de la Hidroelectrica, a venit luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în dosarul de mită în care au fost arestaţi Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă.

Dosarul Hidroelectrica: ministrul Energiei, Constantin Niţă, respinge orice acuzaţie şi spune că a anticipat pericolul penal din contractele cu preţ fix

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, respinge acuzaţiile de implicare în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, menţionând că a atenţionat conducerea Hidroelectrica asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

Consilierul ministrului Niţă: am strâns informaţii pentru şeful meu. Vulpescu este unul dintre băieţii deştepţi

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă, rămân în arest. Decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti este definitivă şi nu poate fi atacată cu recurs.

, este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlată de omul de afaceri Rareş Criste

Stenogramele şpăgii de 1,4 milioane de euro pentru energie ieftină

Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă, pregătea încheierea contractului care urma să prejudicieze Hidroelectrica cu peste 90 de milioane de euro, „de trei, patru luni şi este doar primul dintr-un şir mai lung“. Aşa arată procurorii în referatul trimis instanţei, referat prin care Mihăilă şi directorul de trading al Hidroelectrica, Eugen Brădean, au fost arestaţi ieri pentru 29 de zile pentru dare de mită şi complicitate.

STENOGRAME Cum s-a negociat şpaga de 1,4 milioane de euro. Remus Vulpescu a făcut denunţul

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, este denunţătorul în cazul dosarului de mită în valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie între Hidroelectrica şi firma Energon Power. Cel denunţat, consilierul ministrului Niţă, Ioan Mihăilă, şi Eugen Brădean, directorul de trading la Hidroelectrica, au fost arestaţi pentru 29 de zile. Eugen Brădean, revocat din funcţie.

Director din cadrul Hidroelectrica şi un consilier al ministrului Niţă, reţinuţi într-un caz de mită de 1,4 milioane de euro

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi miercuri de procurorii anticorupţie, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 de milioane de euro.

Cine este clujeanul care stă în spatele mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica

Clujeanul Rareş Criste (43 de ani) este administratorul companiei care urma să beneficieze de contractul uriaş de furnizare de energie care ar fi prejudiciat Hidroelectrica cu 90 de milioane de euro. Criste are studii la Viena şi, în ultimii opt ani de când a intrat în afaceri, a condus mai multe companii din domeniul energetic.

Firma controlată de un clujean, implicată în scandalul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi miercuri de procurorii anticorupţie, într-un dosar de mită în valaoare de 1,4 milioane de euro. Firma implicată în scandal, Energon Power & Gas SRL

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite