Mită de 1,6 milioane de euro pentru fostul director al Poştei Române, Dan Mihai Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Poştei Române din perioada 2005-2009, Dan Mihai Toader, a acceptat o şpagă de 1,6 milioane de euro pentru a plăti 6,5 milioane de euro pe programe informatice cu o valoare reală de doar 500.000 de euro. Directorul companiei de stat execută deja o altă pedeapsă, iar cei doi administratori care au dat mita au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Dan Mihai Toader, fost director al Poştei Române, aflat în detenţie unde execută o pedeapsă de opt ani de închisoare, şi administratorii ai unor societăţi comerciale sunt cercetaţi penal într-un dosar de corupţie în care companie de stat a fost prejudiciată cu şase milioane de euro. În acest dosar, anchetatorii au anunţat, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 02 octombrie 2017, a lui Ovidiu Prisecari şi Georgeta Constantinescu,  administratori ai unor societăţi comerciale, sub aspectul comiterii infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus şi urmărirea penală lui Dan-Mihai Toader, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptelor director general al C.N. Poşta Română S.A., sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Circuitul mitei

Dan Mihai Toader Dan-Mihai, în calitate de director general al Poştei Române a primit, în cursul anului 2008, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei firme cipriote de software, suma de 1.600.000 de euro, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu astfel încât firma respectivă să primească un contact de achiziţie publică.

De menţionat este faptul că programele informatice vândute de firma respectivă  către C.N. Poşta Română S.A. cu suma de 6.583.000 de euro au costat în realitate 500.000 de euro.

Din suma respectivă firma cipriotă a transferat  3.885.000 de euro în conturile deschise la o bancă din Elveţia de trei companii offshore, controlate, în calitate de beneficiari reali, de către inculpaţii Prisecari Ovidiu şi Constantinescu Georgeta.

De aici, cei doi inculpaţi au transferat 1.600.000 de euro, reprezentând mita destinată directorului general al Poştei Române, într-un cont deschis de o societate românească la o bancă din Austria, restul de 2.285.000 de euro au fost transferaţi în conturile din Elveţia a altor două firme offshore, de asemenea controlate de inculpaţii Prisecari Ovidiu şi Constantinescu Georgeta.

Din suma de 1.600.000 de euro, primită cu titlu de mită,  inculpatul Toader Dan-Mihai, a ordonat administratorului societăţii respective efectuarea mai multor plăţi, în valoare de peste 500.000 euro, privind printre altele achiziţionarea unui imobil în Grecia, achitarea taxelor de şcolarizare pentru copii săi, etc.

La data de 03 octombrie 2017, inculpaţii Prisecari Ovidiu şi Constantinescu Georgeta sunt prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Toader execută o altă condamnare

Amintim că,  în anul 2015, Toader Dan-Mihai, alături de alţi trei angajaţi cu funcţii de conducere din CN Poşta Română SA, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 8 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, comisă în legătură cu încheierea unor contracte  de achiziţie produse software.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite