Intoxicări legate de închiderea Capitalei. Misterul teoriilor apocaliptice diseminate intens pe reţelele sociale: „Constatăm că este un fenomen programatic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coronavirus epidemie pandemie

Un fenomen ciudat ia amploare pe reţelele sociale pe teritoriul României după confirmarea mai multor cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

Mii de români primesc în diverse grupuri de WhatsApp sau Facebook din care fac parte mesaje apocaliptice legate de pandemia cu coronavirus. Filme, fotografii sau texte destul de atent realizate încearcă să inducă panica şi neîncrederea prin diseminarea unor informaţii fantasmagorice.

UPDATE 00:15

Ministrul interimar de Interne, Marcel Vela, avertizează că propagarea de informaţii false se pedepseşte cu amendă şi închisoare.

„Municipiul Bucureşti, capitală României, rămâne un oraş deschis, nu a fost nicio discuţie de a fi închis. Din păcate sunt foarte multe informaţii false în această perioadă. Cei care dau informaţii eronate presei vor avea probleme în sensul în care poliţia s-a autosesizat şi au dechis dosare penale pentru că împrăştierea unor zvonuri false care pun în pericol sănătatea publică e o faptă penală care se pedepseşte şi cu închisoare şi cu amendă”, a declarat Vela, pentru Digi24.

„Dacă va fi transmisia susţinută, foarte intensă, se pot lua astfel de măsuri, care sunt extreme. În momentul ăsta nu avem un scenariu care să necesite asta”, a spus şeful DSU, Raed Arafat.

***

Ultimele două intoxicări care au început să circule miercuri, 11 martie, pe teritoriul României arată că Bucureştiul va fi închis complet şi că declararea pandemiei înseamnă că libertatea de mişcare pe tot teritoriul României va fi suprimată deîndată.

Oficialii Grupului de Comunicare Strategică spun că investighează sursa informaţiilor false şi că vinovaţii vor fi anchetaţi penali.

Infirmăm în mod categoric informaţiile vehiculate prin intermediul reţelelor sociale, folosindu-se inclusiv canale de comunicare privată, pentru diseminarea ipotezei „închiderii/carantinării” municipiului Bucureşti. NU există nicio discuţie despre «închiderea/carantinarea» Capitalei sau a vreunui oraş din România!

Avertizăm asupra faptului că în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informaţii false, fie prin intermediul reţelelor sociale, fie în unele cazuri prin intermediul anumitor publicaţii.

Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenţii ostile ordinii sociale şi de o agendă contrară interesului public. Această situaţie devine cu atât mai gravă în contextul acţiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate.

Grupul de Comunicare Strategică a luat în discuţie evoluţia situaţiei din ultimele zile şi gravitatea vehiculării de informaţii false de natură să determine panică în rândul cetăţenilor.

În acest context, Inspectoratul General al Poliţiei Române s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de “comunicarea de informaţii false”, faptă prevazută de art 404 Cod Penal şi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Facem apel la responsabilitate către toate instituţiile de presă să NU dea publicităţii informaţii care nu sunt verificate din surse oficiale.

Totodată, facem un apel public la cetăţeni să nu răspândească pe reţelele de socializare, sau pe alte canale, informaţii care nu provin din surse oficiale“
, se arată în mesajul Grupului de Comunicare Strategică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite