Misterele maşinii lui Vasile Blaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au deschis o anchetă în care sunt cercetaţi mai mulţi ofiţeri de poliţie din Bihor. Printre aceştia ar fi şi chestorul Liviu Popa, prietenul  fostului ministru de Interne, Vasile Blaga, cel care recent a comis un accident rutier în timp ce conducea maşina politicianului

Copreşedintele PNL, senatorul Vasile Blaga (60 de ani), a fost audiat ieri la DNA Bucureşti în calitate de martor într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014. Este vorba de un dosar în care este implicat prietenul politicianului, chestorul Liviu Popa (48 de ani), şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IJP) Bihor.

Ofiţerul a fost inspector general al Poliţiei Române în perioada guvernării PDL, noiembrie 2010- mai 2012. În timp ce Blaga era audiat la Bucureşti, procurorii anticorupţie din  Oradea au descins la sediul IPJ Bihor, la sediul Serviciului Logistic, dar şi la locuinţa lui Liviu Popa. Ancheta procurorilor DNA vizează fapte de corupţie în care sunt implicaţi ofiţeri de poliţie din Bihor. Surse judiciare au explicat că ar fi vorba inclusiv de fapte de mită. Liviu Popa urmează să fie citat în această săptămână la sediul DNA Oradea. DNA a confimat ieri doar percheziţiile, dar nu a oferit detalii suplimentare despre cine sunt cei implicaţi.

Punctual, Vasile Blaga a dat explicaţii procurorilor DNA de ce maşina sa, un autoturism marca BMW, a fost condusă de mai multe ori de Liviu Popa: „Au fost date legate de maşină: unde stă maşina, de când am maşina, lucruri de genul ăsta”. Blaga a spus că este vorba mai mult de un ajutor pe care i-l dă Popa, acela de a mai plimba maşina periodic. „Eu l-am rugat în permanenţă, pentru că suntem prieteni de familie, când poate, pentru că eu ştiu ce înseamnă să nu muţi maşina un an de zile, ajung de 2-3 ori pe an acolo,” a spus Blaga.

Anchetat pentru vătămare corporală

Iniţial, politicianul a  legat audierea sa de un accident rutier pe care Liviu Popa l-a făcut pe 6 septembrie, în timp ce îi conducea autoturismul BMW. „În urmă cu două săptămâni, fiind în concediu domnul chestor Popa, eu l-am rugat să ia maşina - pentru că este Diesel, din 2001 şi trebuie mişcată - şi a avut un accident uşor la Braşov. S-a deschis, cum este şi normal, un dosar penal”, a precizat Blaga.  Potrivit liberalului, pagubele la maşină sunt un far spart şi bara de direcţie îndoită, iar reparaţiile vor fi suportate de Popa.

Pe 6 septembrie, autoturismul BMW condus de şeful IPJ Bihor a intrat pe contrasens, încercand să depăşească un TIR şi a lovit o altă maşină, care venea din sens opus. Popa se ducea, atunci, la Bucureşti. Accidentul s-a soldat cu rănirea uşoară a unei persoane de sex feminin, în vârstă de 36 ani, aflată în autoturismul care circula din sens opus. Pe numele lui Popa a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Cercetările privind accidentul sunt continuate de către poliţişti şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov. Procurorii braşoveni au spus ieri că audierea de la DNA nu are nicio legătură cu ancheta privind accidentul.

Corupţia din Poliţia Bihor

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au deschis dosarul în care este implicat Liviu Popa după ce au monitorizat mai mulţi poliţişti din Bihor. În luna iunie a acestui an, anchetatorii  au efectuat percheziţii la Poliţia municipiul Beiuş (Bihor), dosarul privind fapte de corupţie comise în perioada 2014-2016.

Percheziţii au avut loc atunci şi la posturile de poliţie din Cărpinet şi Pietroasa, fiind scotocite birourile şi locuinţele şefului Poliţiei Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, ale şefului Secţiei Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul-şef Dorin Vesa, ale şefului de Post din Pietroasa, Gheorghe Bat şi ale celui din Cărpinet, Raul Rotar.

Descinderile procurorilor anticorupţie ar viza dosarele penale ale afaceriştilor din zonă, dosare care stau ticsite fără nicio problemă în sertarele poliţiştilor. Printre afaceriştii vizaţi s-ar afla şi  patronii unor cariere de piatră din Cărpinet care, în schimbul unor taxe de protecţie, lucrează fără  autorizaţie, cu „binecuvântarea” oamenilor legii.

Ar fi ştiut ce fac subordonaţii

La mijlocul lunii august, procurorii DNA Oradea au efectuat noi descinderi la sediul Poliţiei Beiuş, în Vârtop şi Vărzarii de Jos, percheziţii ce au avut legătură cu cele din iunie. Descinderile au avut loc 19 locuinţe şi firme, dar şi la sediile Poliţiei Beiuş, Pietroasa şi Cărpinet.

În dosar ar fi apărut şi numele chestorului Liviu Popa, astfel că anchetatorii îl bănuiesc că ar fi avut cunoştinţă de unele fapte penale comise de subalternii săi de la Beiuş şi nu ar luat nicio măsură. În timpul percheziţiilor de la domiciliul său, Liviu a afirmat că procurorii DNA îi percheziţionează locuinţa, dar a spus că nu ştie ce caută şi pentru ce au loc percheziţiile. Chestorul este în concediu de odihnă.

Promovat în guvernarea PDL

Între Vasile Blaga şi Liviu Popa există o relaţie veche de prieteni. În anii ’90, Blaga a fost deputat FSN de Bihor şi a ocupat mai multe funcţii în administraţia locală, prefect şi director general la Directia Regionala Vamală Oradea. Chestorul a fost promovat în funcţii importante în Ministerul de Interne pe vremea când la conducerea acestuia se afla liderul PNL (ex-PDL). Blaga a fost ministru de Interne în perioadele: decembrie 2004-aprilie 2007 şi decembrie 2009- septembrie 2010. În 2004, Popa era detaşat ofiţer la PNA Oradea, iar în mai 2005 a fost numit Inspector-şef al IJP Bihor.

Ofiţerul a fost numit, în octombrie 2009, director general al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din MAI. Din această funcţie a fost promovat, în noiembrie 2010, chiar la şefia Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).  Popa a fost numit în funcţie în locul lui Petre Tobă, demis de ministrul de Interne de la acea vreme, Traian Igaş, urmaşul lui Vasile Blaga la MAI. Chestorul Popa s-a întors în fruntea Inspectoratului de Poliţie Bihor în anul 2012.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite