UPDATE Miron Mitrea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Acesta s-a predat la Constanţa

UPDATE Miron Mitrea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Acesta s-a predat la Constanţa

Miron Mitrea a fost condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu executare

Fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită deşi procurorii DNA au cerut, vineri, majorarea pedepsei acestuia, în timp ce Irina Jianu a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare, pentru dare de mită. Decizia magistraţilor este una definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Miron Mitrea s-a predat la Inspectoratul de Poliţie Judeţenă Constanţa. Acesta a fost dus la Penitenciarul Poarta Albă unde va petrece 21 de zile în carantină.

UPDATE Fostul ministru Miron Mitrea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, iar Irina Jianu a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită, în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei fostului deputat PSD.

Mai mult, instanţa decis să confişte de la Miron Mitrea şi suma de 327.928 de lei.

Sentinţa va fi pusă în aplicare imediat. După ce Mitrea va ajunge în custodia Poliţiei, el va fi dus cel mai probabil la Penitenciarul Rahova, unde va fi plasat în carantină timp de 21 de zile. Ulterior, specialiştii de la penitenciar vor stabili regimul de detenţie al fostului ministru. 

UPDATE Instanţa a rămas în pronunţare în dosarul de corupţie al fostului ministru Miron Mitrea şi ar putea anunţa o decizie definitivă în cursul zilei de astăzi.

UPDATE Un procuror de la DNA a solicitat vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o pedeapsă mai mare pentru fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, în cadrul procesului în care acesta este acuzat de luare de mită, referitor la renovarea casei mamei sale din localitatea Voluntari.

Miron Mitrea a fost condamnat, pe 15 octombrie, de magistraţii Curţii Supreme la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe.

Acuzat că a luat mită în lucrări de renovare

În acest dosar, Miron Mitrea a fost judecat pentru fapte de corupţie în legătură cu lucrări de renovare făcute la casa mamei sale, alături de Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), şi Nicolae Popescu, care era arhitect-şef al Primăriei Voluntari la data faptelor.

În 25 octombrie 2013, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 - 2004, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii, ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată.

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

"Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Cei trei inculpaţi au fost trimişi iniţial în judecată în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie, din cauza unor vicii de procedură. În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013.

Camera Deputaţilor a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii.

Ulterior, Mitrea a obţinut un mandat de senator (2008 - 2012) şi un nou mandat de deputat (2012 - 2016).


Miron Mitrea, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de corupţie

Mama lui Miron Mitrea: Lucrările de la casa mea, plătite din pensia primită din Germania

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: