Miron Mitrea, judecat în continuare la Curtea Supremă. Instanţa a stabilit următorul termen pentru 7 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Supreme decis marţi să respingă restituirea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru refacerea urmăririi penale, dosarul în care fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea este acuzat de corupţie.

UPDATE Judecătorii au decis să respingă cererea avocaţilor de restituire a dosarul la DNA şi au stabilit ca următorul termen al dosarul să fie luat în dicuţie pe 7 februarie.

Dacă instanţa ar fi stabilt să retrimită dosarul procurorulor anticorupţie, acest lucru s-ar fi întâmplat pentru a doua oară după ce, în ianuarie 2011, un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind că sunt anumite vicii de procedură. Decizia a fost contestată de DNA la completul de cinci judecători al ICCJ, care a stabilit, cu două voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa şi Ionuţ Matei) şi trei pentru (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată şi Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.

Completul de trei judecători stabilise că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la apărare, astfel că s-a dispus restituirea dosarului acestuia la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.

Procurorii DNA au decis să îl trimită din nou în judecată pe fostul ministru al Transporturilor la sfîrşitul lunii octombrie 2013.

Mirea este acuzat că ar fi pretins şi primit de la fostul şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Paula Jianu suma de 5.200.000 lei vechi, sumă care reprezenta contravaloarea unor lucrări de construcţie, amenajare şi dotare a unei case din oraşul Voluntari, proprietatea mamei fostului ministru.

Alături de acesta, procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a Irinei Paula Jianu, fost şef adjunct la ISC, ulterior inspector general de stat în construcţii la aceeaşi instituţie pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.  

De asemenea, anchetatorii l-au trimis în faţa judecătorilor şi pe Nicolae Popescu arhitect şef al Primăriei Voluntari, sub acuzaţiile de fals în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.

Mitrea i-ar fi cerut Paulei Jianu foloase în valoare de 5,2 milioane de lei vechi

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2001- 2002, iron Mitrea, ministru în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (M.L.P.T.L.) la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu, foloase necuvenite în cuantum de 5.200.000.000 ROL (lei vechi), reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de firele Conimpuls S.A. Bacău,. Vertcon S.A. Bacău, Durimpuls S.R.L. Bacău şi Regal Glass S.R.L. Bacău la un imobil situat în comuna Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Tudor Mitrea.

Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al I.S.C. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate.

În anul 2006, susţin anchetatorii, Miron Mitrea l-ar fi determinat pe Nicolae Popescu, arhitect al oraşului Voluntari la acea dată, să falsifice autorizaţia de construire nr. 58/20.04.2001, emisă de Primăria Voluntari pentru edificarea imobilului menţionat. 

Documentul falsificat i-a fost încredinţat ulterior lui Mitrea care l-a folosit în faţa organele de urmărire penală, în cursul cercetărilor efectuate în acest dosar, astfel încât să fie înlăturată răspunderea penală cu privire la infracţiunea de corupţie.

Pentru a ascunde, în contabilitate, cheltuielile făcute pentru executarea lucrărilor de construcţie şi amenajare a imobilului menţionat mai sus, în perioada 2001 – 2006, Irina Paula Jianu i-a determinat pe administratorii şi pe unii angajaţi ai Conimpuls S.A. Bacău,  Vertcon S.A. Bacău şi  Regal Glass S.R.L. Bacău să opereze înregistrări inexacte sau să omită efectuarea unor asemenea înregistrări în contabilitate, să falsifice documente contabile (situaţii de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanţe de încasare, dispoziţii de încasare şi facturi fiscale) şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.

Mai mult, susţin procurorii, la începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind mita data fostului ministrul Miron Tudor Mitrea, Irina Paula Jianu a dat dispoziţie administratorilor  Vertcon S.A şi Conimpuls S.A. să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice.

În schimbul acestor foloase primite, Miron Mitrea, în perioada executării lucrărilor, a numit-o, promovat-o şi menţinut-o pe Irina Paula Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi inspector general de stat în cadrul I.S.C.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite