Miron, căpcăunul desfrânat care a ucis un băieţel la nervi, după ce a fost eliberat condiţionat de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Miro, la reconstituire FOTO> Ziarul de Iasi
Vasile Miro, la reconstituire FOTO> Ziarul de Iasi

Unul dintre cei mai sadici criminali din România a recunoscut că a omorât un băieţel de 10 ani. Vasile Miron a refăcut, sub huiduielile sătenilor, traseul ultimului drum al copilului şi a povestit cum i-a luat suflarea. Mărturia seamănă cu cea dată după ce în 2002 a ucis o adolescentă de 17 ani.

Comuna Costuleni, Iaşi, a fost în acest weekend scena reconstituirii unei crime care a zguduit o ţară întreagă. Este vorba de cazul uciderii unui băieţel de 10 ani, Alexandru Andrei Agape. Vasile Miron (45 de ani) este principalul suspect în cazul morţii băiatului. Vasile este considerat un criminal sadic, el fiind inculpat în anul 2002, după ce a violat şi ucis o fată de 17 ani, care venise la colindat de Crăciun la uşa lui.

Sâmbătă, când s-a făcut reconstituirea omorului de care este acuzat acum, criminalul a fost huiduit de săteni. „Este un sadic, omoară încontinuu”, „Nici la un câine nu poţi să faci aşa ceva rău, dar la un suflet din acela de copil”, strigau din Costuleni.

Vasile a recunoscut în faţa procurorilor săptămâna trecută faptele şi a povestit că i-a luat viaţa micuţului Alexandru. Totul s-a întâmplat la sfârşitul lunii mai 2015. Varianta sa: copilul ar fi stricat un telefon pe care Vasile i-l dăduse să se joace, iar de supărare criminalul l-ar fi îmbrâncit. În cădere, puştiul s-ar fi lovit mortal la cap. Ucigaşul pretinde că s-a speriat, a luat trupul copilului, l-a fost înfăşurat într-o pătură, şi l-a aruncat într-o râpă.

 A refăcut traseul crimei

Corpul copilului a fost găsit pe 25 septembrie 2015, de un sătean care se afla la cules de nuci. Neoficial însă, anchetatorii susţin că bărbatul ar fi vrut să-l agreseze sexual pe băiat. Dovada ar fi faptul că trupul micuţului prezenta leziuni de autoapărare, dar şi mai multe lovituri repetate, moartea fiind violentă. Raportul medico-legal 

este una dintre probele-cheie ale procurorilor. Oricare ar fi fost motivul, Vasile le-a arătat procurorilor şi poliţiştilor prezenţi la locul faptei unde l-a omorât pe micuţ şi unde i-a aruncat ulterior trupul. Criminalul a folosit un manechin de mărimea copilului pus la dispoziţie de anchetatori pentru a arăta cum a procedat la comiterea faptei.

El a refăcut întreg traseul şi a explicat cum l-a luat pe băiat de la locul de joacă şi cum l-a convins să-l însoţească pe drumul către o stână. Băiatul provenea dintr-o familie săracă şi mai avea trei fraţi, fiind nevoit să muncească cu ziua prin sat. Vasile Miron este acuzat de omor calificat, iar dacă va fi găsit vinovat riscă închisoarea pe viaţă. Acesta urmează să fie trimis în judecată în perioada următoare, reconstituirea fiind unul dintre ultimii paşi ai anchetei.

Judecătorii nu au vrut să emită mandat

Anchetatorilor nu le-a luat foarte mult timp să-l pună sub acuzare pe Vasile Miron. Asta pentru că bărbatul a mai fost arestat în 2002, iar doi ani mai târziu a fost condamnat pentru uciderea unei fete de 17 ani, fiind eliberat condiţionat în 7 octombrie 2014, după efectuarea a trei sferturi din pedeapsă, conform prevederilor Codului Penal. El a executat aproape 10 ani din condamnarea de 15 ani de închisoare. Mai exact, dacă ar fi fost lăsat să execute toată pedeapsa, Alexandru ar fi trăit şi astăzi.

„Afirma cu emfază că este nevinovat“

După eliberarea din puşcărie, Miron a locuit cu o mătuşă de-a sa, în satul Covasna, comuna Costuleni. După ce în mai 2015 l-a ucis pe Alexandru a plecat în Germania. În iulie, toate indiciile poliţiştilor duceau către Vasile Miron, iar în septembrie 2015, după ce a fost găsit corpul copilului, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de arestare pe numele lui Miron, iar ucigaşul a putut fi extrădat din Germania.

Fostul şef  al Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, Dan Antonescu, i-a felicitat, într-o postare pe blogul său de pe adevarul.ro, pe poliţiştii şi procurorii care au lucrat la acest caz. „Aşezat comod în fotoliu, la distanţă de mii de kilometri de locul faptei (criminalul –n.r.) dădea interviuri prin telefon, afirmând cu emfază că este nevinovat, mutând totodată, cu viclenie, suspiciunile către cel ce a găsit cadavrul băieţelului”, a scris Dan Antonescu. Fostul poliţist arată că Vasile Miron a reuşit prin viclenie şi perfidie să fie eliberat condiţionat în 2014. „Oricum pedeapsa pentru crima respectivă a fost nejustificat de mică. Spun asta deoarece pentru acea faptă Codul Penal prevedea pedeapsa de la 15 la 25 ani. El a primit minimum. Cu toate că era recidivist şi mai beneficiase de alte două liberări condiţionate”, a explicat Dan Antonescu.

Mai mult, Miron relatase după comiterea crimei din 2002 cum a ucis-o pe adolescenta de 17 ani. „Pe la 7 seara a venit cu colindul la mine şi mi-a cerut 10.000 de lei. I-am spus să se dezbrace, să ne ... . Ea s-a dezbrăcat, că nu era întreagă la minte, numai că la mine nu a mers. M-am enervat şi am izbit-o cu capul de podea. Apoi am dus-o afară şi i-am băgat cuţitul în gât de vreo trei ori. Pe la 3 dimineaţa, am dus-o în garaj, am spintecat-o şi am aruncat-o în hazna”. Cu toate acestea a fost liberat condiţionat după numai 10 ani de detenţie.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite