Mircea Tudor, urmărit penal, va asigura paza Senatului cu echipamente antitero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceristul Mircea Tudor va furniza Senatului echipamente de control antitero
Afaceristul Mircea Tudor va furniza Senatului echipamente de control antitero

Senatul a achiziţionat echipamente de control tehnic antitero de la o firmă condusă de Mircea Tudor, recent inculpat de DNA pentru evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă. Camera Superioară va plăti mai bine de jumătate de milion de lei pentru echipamentele de protecţie ale demnitarilor.

Senatul a achiziţionat, la preţul de 501.120 lei cu TV inclus, trei echipamente de control tehnic antitero, alcătuite din aparat de scanare cu raze X şi poartă detectoare de metal. Firma care va furniza echipamentul de protecţie al demnitarilor este MB Telecom Ltd SRL, condusă de Mircea Tudor, recent inculpat de DNA pentru evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă, arată DIGI24.

Achiziţia nu a fost făcută în urma unei licitaţii publice, ci a unei cereri de ofertă online, iar firma lui Mircea Tudor ar fi oferit aparatura la preţul cel mai scăzut.

Cine este Mircea Tudor

Preşedintele companiei MB Telecom, Mircea Tudor, este prietenul şi naşul adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, cel care a ocupat, pentru o perioadă scurtă, şi funcţia de procuror general interimar al României. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere a lui Bogdan Licu, acesta s-a împrumutat la Mircea Tudor cu suma de 300.000 de euro. Este vorba de două împrumuturi, unul de 100.000 de euro, luat în 2008 şi scadent în 2025, şi unul de 200.000 de euro, luat în 2011, şi scadent în 2025.

Mircea Tudor a înfiinţat, în 1994 firma MB Telecom şi a câştigat de două ori marele Premiu la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, în 2009 pentru scanerul de camioane „Roboscan” şi în 2013 pentru scanerul de avioane „Roboscan 2M Aeria”. Tudor este preşedintele Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativă Integrată.

În luna iunie, Tudor fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, fiind acuzat că a plătit 6 milioane de lei unui avocat din Teleorman, pentru a fi ajutat să câştige licitaţii organizate de Autoritatea Naţională a Vămilor.

Prejudiciu de peste 200.000 de euro

Procurorii susţin că, în intervalul noiembrie 2010 — aprilie 2011, Liviu Ardeiaş a primit, în două tranşe, în mod indirect, prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive, suma de 6.000.000 de lei de la Mircea Tudor (asociatul şi administratorul unei societăţi comerciale), promiţând în schimb că va interveni la anumiţi funcţionari din cadrul unor autorităţi, în vederea obţinerii documentelor despre care susţinea că ar fi fost necesare adjudecării, de către societatea lui Mircea Tudor, a unor contracte cu Autoritatea Naţională a Vămilor privind sisteme de securizare. Liviu Ardeiaş ar fi încasat comisionul de şase milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane euro), ca procentaj din contractele încheiate cu Autoritatea Naţională a Vămilor, pe baza a două facturi emise de cabinetul său de avocatură. Imediat ce i-au intrat banii în cont, acesta i-a ridicat de la casieria băncii. Anchetatorii arată că banii au fost primiţi indirect, prin intermediul unor operaţiuni comerciale simulate, desfăşurate între societatea lui Mircea Tudor şi cabinetul avocatului Liviu Ardeiaş, prima tranşă, în cuantum de 3.800.000 lei, la data de 29 noiembrie 2010, iar cea de-a doua tranşă, de 2.200.000 lei, la data de 27 aprilie 2011. Suma de şase milioane lei încasată de Liviu Ardeiaş a fost înregistrată în contabilitatea acelei societăţi drept cheltuială cu achiziţii de prestări servicii, deşi banii ar fi fost folosiţi, în realitate, pentru plata influenţei menţionate.

Conform DNA, în acest caz s-a creat un prejudiciu la bugetul de stat de 960.000 lei (echivalentul a 227.492 de euro), reprezentând impozit pe profit pe care societatea respectivă era obligată să îl plătească statului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite