Geoană spune că obiecţiile Turciei privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO pot fi depăşite: „Vom găsi toate condiţiile pentru a avea consens”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se declară „încrezător” că Alianţa poate depăşi obiecţiile Turciei şi poate accepta fără probleme Finlanda şi Suedia. Numărul doi în NATO a precizat că alianţa se pregăteşte pentru o extindere istorică în regiunea nordică, pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează Reuters.

Miniştrii de externe ai statelor membre NATO discută în perioada 14-15 mai, la Berlin, despre aderarea Finlandei şi Suediei la Tratatul Nord Atlantic. Înainte de discuţiile de duminică, Mircea Geoană a declarat că este încrezător că preocupările Ankarei pot fi discutate şi că se poate ajunge la un consens, în condiţiile în care Turcia s-a opus aderării celor două ţări nordice la NATO. 

„Turcia este un aliat important şi şi-a exprimat îngrijorări care sunt abordate între prieteni şi aliaţi. (...) Sunt încrezător că dacă aceste ţări vor decide să ceară aderarea la NATO vom putea să le primim, să găsim toate condiţiile pentru ca consensul să fie îndeplinit”, le-a transmis Geoană, numărul doi în NATO, jurnaliştilor, potrivit publicaţiei citate. 

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a transmis, în cadrul discuţiilor de sâmbătă, că este „inacceptabil şi scandalos” faptul că potenţialii noi candidaţi la NATO au sprijinit grupul militant kurd interzis PKK. Şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o poziţie în acest sens. Acesta a declarat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ar fi o „greşeală”, la fel ca cea a aderării Greciei la Tratatul Atlanticului de Nord. 

Vezi şi: Aurescu: „România este gata să sprijine aderarea Finlandei şi Suediei la NATO”. Ce spune despre refuzul Turciei privind alăturarea celor două ţări

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite