Mircea Duşa: Avioane americane F-16 vor veni săptămâna viitoare în România pentru exerciţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat duminică, în cadrul unei emisiuni a postului  Antena 3, că mai multe avioane americane F-16 vor veni săptămâna viitoare în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă.

Săptămâna viitoare vor veni avioane americane F-16 în România, întrucât „împreună cu americanii avem exerciţii în această perioadă în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne  o perioadă destul de lungă în România”, a anunţat ministrul Apărării.

Mircea Duşa a precizat că România are şi alte solicitări pentru partenerul American, dar şi pentru NATO. Mai precis, este vorba despre dislocarea unor escadrile în România până când subunitatea noastră de F-16 va deveni operaţională. Reprezentantul guvernamental a punctat faptul că luni va discuta la telefon cu şeful Pentagonului, Chuck Hagel.

Ministrul Apărării a respins catalogarea de „avioane second hand” a aparatelor pe care România le va achiziţiona din Portugalia, explicând că piloţii şi specialiştii i-au spus că aceste aparate vor fi dotate cu armament de ultimă generaţie şi, practic, va rămâne doar fuselajul din vechile avioane.

Anunţul ministrului reprezentantului guvernamental vine în contextul în care Statele Unite ale Americii au solicitat României extinderea operaţiunilor de la baza Kogălniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unităţi de infanterie marină şi a unui număr de aeronave militare, astfel încât numărul militarilor americani dislocaţi va fi de maximum 1.600.

Solicitarea realizată de ambasada Statelor Unite se referă la dislocarea la aerodromul Mihail Kogălniceanu a unor elemente ale unei unităţi de infanterie marină denumită „Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)”, cu până la 600 de militari, precum şi cu „un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice”, potrivit agenţiei Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite