UPDATE Mircea Drăghici, trezorierul PSD, acuzat de delapidare. Acesta şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din banii primiţi de PSD drept subvenţie de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost pus sub acuzare de DNA pentru utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi delapidare. Dacă va fi găsit vinovat de comiterea acestor infracţiuni, social-democratul riscă până la 10 ani de închisoare.

UPDATE: Mircea Drăghici a anunţat că a contestat ordonanţa de urmărire penală, susţinând că DNA-ul nu are competenţa necesară.

„Am atacat deja ordonanţa din 1 aprilie 2019 prin care mi-a fost atribuită calitatea de suspect, sub aspectul lipsei de temeinicie şi legalitate. În zilele următoare, probabil, procurorul-şef de secţie din cadrul DNA va soluţiona plângerea şi va constata că, întâi de toate, DNA nu are competenţă în efectuarea urmăririi penale. Atunci când e vorba de un partid politic, primul lucru pe care ar trebui să îl facă organul de urmărire penală este să citească statutul partidului şi legea finanţării partidelor politice”, a scris Draghici pe pagina sa de Facebook.

Anterior, el precizase, tot pe Facebook, ca, "in aceasta tara, deocamdata, nu poate stabili un procuror, fie el si de la DNA, in ce conditii un partid inchiriaza un imobil, la ce pret si pentru ce termen".

UPDATE: Potrivit procurorilor DNA, Mircea Drăghici, în calitate de trezorier al PSD, „şi-ar fi însuşit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil”.

Procurorii anticorupţie susţin că Drăghici a negociat cu o rudă, în luan februarie a anului trecut, achiziţionarea unui imobil de 500.000 de euro, pe care urma sa-l achite cu banii pe care-i gestiona ca trezorier.

„Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi formaţiunea politică s-au încheiat in aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil. Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni. În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii susţin că după un control efectual de Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de către PSD, contractul a fost reziliat, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare. În plus, au fost restituite şi sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului.

UPDATE: La ieşirea de la DNA, Mircea Drăghici a fost întrebat de acuzaţiile ce i se aduc.

"Am fost pus sub acuzare. Să fii pus sub acuzare că nu au respectat o lege pe care tu ai făcută-o şi ştii spiritul şi litera ei mi se pare exagerat. Are legătură cu campania şi coordonarea ei, de fiecare dată când a început campania am fost chemat la DNA", a declarat Drăghici la ieşirea de la DNA.

În luna februarie presa a scris că DNA a cerut documente de la AEP pentru a verifica dacă PSD a direcţionat banii din subvenţii către instituţii de presă, potrivit surselor citate.

Într-o adresă către Autoritatea Electorală Permanentă, procurorii DNA arată că ”în interesul urmăririi penale care se efectuează în dosarul penal cu nr. de mai sus (nr. 21/P/2019 – n. red.), vă înaintăm alăturat un exemplar al ordonanţei emisă în cauză în data de 11.02.2019 şi vă solicităm să ne înaintaţi, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, documente privind:  Modul de stabilire şi repartizare a subvenţiilor acordate în cursul anului 2017 Partidul Social Democrat; Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvenţiilor la nivelul anilor 2017 şi 2018”, scrie G4media.

Dosarul ar fi pornit de la articolele publicate de Newsweek România despre modul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi direcţionat sume de bani de la partid către o firmă de media controlată de soţia sa în judeţul Argeş. Drăghici a respins atunci acuzaţiile şi a cerut publicaţiei Newsweek să şteargă articolul de pe site.

Tot Newsweek a scris în decembrie 2018 despre sumele pe care le-ar fi încasat mai mulţi ziarişti, analişti şi sociologi de la PSD din banii încasaţi de la stat drept subvenţie de partid. În fruntea listei figurează ziaristul Doru Buşcu, de la Caţavencii, cu cele mai mari sume, despre care presa spune că le-ar fi încasat de la PSD prin intermediul unor firme de consultanţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite