UPDATE Mircea Drăghici, o nouă acuzaţia în dosarul de la DNA. Codrin Ştefănescu l-a însoţit la parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Drăghici FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Mircea Drăghici FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Deputatul PSD, Codrin Ştefănescu şi Mircea Drăghici, trezorierul partidului, s-au prezentat luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a depune o plângere penală chiar împotriva procurorilor care au anchetat modul în care partidul foloseşte subvenţia alocată de la bugetul de stat. „Ancheta este abuzivă”, a declarat Codrin Ştefănescu. Procurorii anunţă că împotriva trezorierului PSD s-a extins urmărirea penală.

UPDATE Procurorii anticorupţie au anunţat că au dispus extinderea urmăririi penale faţă Mircea Drăghici. Acuzaţia: delapidare. 

„În calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând formaţiunii politice respective, suspectul ar fi  dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui  autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupe) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării”, arată anchetatorii.

 

Concret, potrivit anchetatorilor, pe 10 iulie 2017, PSD, prin trezorier, a cumpărat Mercedesul, iar opt zile mai târziu autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia lui Drăghici, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018. 

Ştefănescu: o vânătoare fără precedent

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat luni, la ieşirea de la DNA, în privinţa dosarului referitor la cheltuielile făcute în PSD de trezorierul partidului Mirchea Drăghici, că unii lideri PSD s-ar putea prezenta la DNA în legătură cu acest dosar.

„Avem informaţii că vor fi chemaţi pe rând mai mulţi membri din conducerea PSD doar ca să confirmăm ceea ce am scris în această adresă către ei şi urmează ca în zilele următoare să luăm şi noi o decizie în ceea ce priveşte acest abuz. S-ar putea să facem nişte reclamaţii în sensul acesta. Este foarte posibili, ne vom însoţi şi cu avocaţii partidului pentru că aşa ceva este un precedent periculos pentru toate partidele politice şi pentru democraţia din România. (...) Urmează să luăm o decizie în zilele următoare privind acest abuz. S-ar putea să facem nişte reclamaţii în sensul acesta", a afirmat Codrin Ştefănescu.

Codrin Ştefănescu a precizat anterior că ceea ce face DNA „este o hărţuire şi o vânătoare fără precedent”. „Se vede cu ochiul liber. E abuzivă ancheta asta, felul în care se bagă în viaţa partidului. Vrem să fim ţară democratică avem partide politice. Eu nu aş vrea să se întâmple lucrul acesta niciunui partid. Este ilegal, abuziv, pe lângă Constituţie. Sigur că da. Toate sunt cu documente justificiative, dar oportunitarea cheltuielilor o decide partidului. Asta nu e treaba lor”, a spus Ştefănescu, în faţa sediului DNA.

 „Ceea ce face DNA cu noi astăzi este pur şi simplu o hărţuire gigantică împotriva a celui mai mare partid politic din România şi a celui mai mare partid socialist din Europa. Ei ne-au cerut la Înalta Curte să li se aprobe o verificare integrală a partidului, cu tot, începând de la cotizaţia cu un leu sau de ce nu plătesc unii cotizaţie, dintre seniori, până la emiterea de carnete, de ce facem 350.000 de carnete în loc să facem 100.000 de carnete, ceea ce este unic, nu în Europa, în lume. Aşa ceva nu s-a mai cerut. DNA a solicitat şi din păcate a şi obţinut emiterea unui mandat de supraveghere pentru toate tranzacţiile financiare ale PSD", a declarat Codrin Ştefănescu citat de Mediafax, înainte de a intra în sediul DNA.

Întrebat de reporteri cum comentează acuzaţiile DNA cum că a folosit subvenţiile de la stat pentru a-şi achiziţiona o vilă de lux în Pipera, Mircea Drăghici a negat categoric. „Sunt minciuni incredibile”, a declarat trezorierul PSD.

Mircea Drăghici: Acuzat de delapidarea subvenţiilor PSD

La începutul lunii aprilie trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost pus sub acuzare de DNA pentru utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi delapidare.

Potrivit procurorilor, liderul PSD, în calitate de trezorier al partidului, „şi-ar fi însuşit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil”.

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici a declarat că i se pare exagerat să fie pus sub acuzare că nu a respectat o lege pe care el a făcut-o în Parlament şi o ştie cel mai bine.

DNA îl suspectează pe Drăghici că a decis să cumpere o clădire în valoare de peste 500.000 euro, pe care să o plătească, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.

„Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi formaţiunea politică s-au încheiat in aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil. Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni. În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale”, se arată în comunicatul DNA..

Codrin Ştefănescu: Este decizia PSD ce cheltuieli face

Codrin Ştefănescu a spus că este decizia PSD ce cheltuieli face, că nu este treaba DNA să ceară mandat de supraveghere a cheltuielilor PSD şi că explicaţiile se dau la Curtea de Conturi şi la AEP.

„Potrivit art. 25 alin (3) din Legea nr. 334/2006, eficienţa şi oportunitatea cheltuielilor se hotărăsc de organele de conducere ale partidului politic, potrivit statutului şi dispoziţiilor legale.

Orice relaţie solicitată unui partid politic cu privire la oportunitatea şi eficienţa cheltuielilor sau orice explicaţie cu privire la acestea, intră in conflict, atât cu legea, cât şi cu principiile unui democraţii reale. Îmi permit să calific demersul dvs. ca fiind exagerat şi nerezonabil, în condiţiile în care Autoritatea Electorală Permanentă sau Curtea de Conturi nu s-au exprimat printr-un raport, ca urmare a unui control. 

Dumneavoastră, ca unitate de parchet, aţi solicitat şi din păcate aţi şi obţinut, emiterea unui mandat de supraveghere pentru toate tranzacţiile financiare din anii 2017 - 2018 ale Partidului Social Democrat - PSD, cel mai mare partid de stânga din Europa. Solicitarea, cât şi obţinerea acestui mandat reprezintă o premieră nedorită la nivel european, chiar şi mondial, întrucât pe de o parte toate statele civilizate respectă pluripartidismul şi separaţia puterilor în stat, iar pe de altă parte este de neconceput ca o unitate de parchet, să deţină spre studiu şi analiză toată strategia unui partid politic”, se arată în plângerea formulată de cei doi deputaţi PSD, citat de stiripesurse.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite