Mircea, călcâiul lui Traian. Şirul de probleme cu legea ale fratelui mai mic al preşedintelui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fratele preşedintelui României a ajuns după gratii după ce judecătorii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile    FOTO: Adevărul
Fratele preşedintelui României a ajuns după gratii după ce judecătorii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile    FOTO: Adevărul

Mircea Băsescu, fratele cel mic al preşedintelui României, pare să fi avut dintotdeauna talentul de a se vârî în încurcături care au periclitat imaginea şi poziţia lui Traian Băsescu

Postura în care a ajuns, cea de arestat, fratele mai mic al preşedintelui României pare incredibilă. Mircea Băsescu sau „M.B.-ul“, cum i se spunea, era un personaj-cheie al Constanţei. După ce Traian Băsescu a devenit preşedinte, dimensiunile influenţei sale au crescut exponenţial. Telefoanele sunau non-stop la Mircea Băsescu, iar la uşa lui se făcea coadă pentru consultări. Lui Mircea Băsescu i se atribuiau deciziile importante luate pe teritoriul Portului Constanţa şi al Partidului Democrat condus de fratele său.

Totuşi, Traian Băsescu a jucat întotdeauna rolul fratelui mai mare distanţat de faptele fratelui mai mic. Traian era cel care se preocupa de politică la nivel înalt, Mircea era cel rămas la Constanţa să aibă grijă de afacerile familiei şi de bătrâna lor mamă Elena Băsescu.

Carieră sub semnul focului

Mircea Băsescu s-a născut la Murfatlar la 27 noiembrie 1953, fiind cu doi ani mai mic decât Traian. A urmat, ca fratele său, Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa. Aceasta a fost dorinţa tatălui lor Dumitru Băsescu, militar de carieră, despre care Călin Marinescu, celebrul Shogun al flotei româneşti, a dezvăluit că a fost comandant politic al uneia dintre cele patru districte militare ale Armatei Române comuniste. Pentru fiii unui nomenclaturist, ascensiunea într-o carieră de ofiţer de Marină a fost facilă. Ambii au ajuns în cea mai înaltă funcţie de pe vas, iar Traian a devenit cel mai tânăr comandant din istoria flotei, fiind numit apoi reprezentant al Navrom la Anvers - Belgia.

Mircea Băsescu a absolvit institutul la trei ani după fratele său, în 1979. În 1982 a trecut printr-un naufragiu: tancul petrolier Unirea, pe care era îmbarcat ca ofiţer 2 punte, s-a scufundat. La 13 octombrie 1982, vasul se afla în Marea Neagră îndreptându-se spre Egipt, iar la 40 de mile marine de Capul Caliacra a izbucnit incendiul. Mircea Băsescu răspundea de bărcile de salvare, împreună cu alt ofiţer de punte. În timpul operaţiunii de salvare, în care ospătăriţa vasului şi-a pierdut viaţa, Mircea Băsescu s-a rănit la mână, iar semnul de atunci i-a rămas vizibil.

Tot în 1982, Traian Băsescu devine comandantul navei Crişana, funcţie în care avea să-i urmeze fratele său. Aceasta era a doua navă comandată de Traian, care fusese debarcat de pe petrolierul Argeş, în urma unui scandal internaţional care a dus statul român într-un litigiu de 12 milioane de dolari. Comandantul Băsescu şi vasul Argeş au fost bănuiţi de culpă în dezastrul din portul Rouen - Franţa, ce a fost afectat de o poluare în masă care a dus la incendierea a 38 nave aflate pe o rază de 3 kilometri. Ancheta franceză n-a dovedit însă vinovăţia echipajului român.

Tot un incendiu de proporţii a marcat performanţa de comandant de navă a lui Mircea Băsescu. La 15 noiembrie 1993, acesta se afla la comanda vasului Crişana, când acesta a fost devastat de foc, în urma unei explozii, chiar în Portul Constanţa. Nava tocmai ieşise din reparaţii capitale făcute în Japonia şi urma să treacă printr-un control al Ministerului Transporturilor – care în acea perioadă nu mai era condus de către Traian Băsescu.

Bun de „ilicit“ pe vremea comuniştilor

Mircea Băsescu a mărturisit că la Revoluţie deţinea suma de 600.000 de dolari. După ce s-a lăsat de marinărie, s-a apucat de afaceri, întâi cu iaurt, apoi cu îngheţată. Niciuna n-a mers, aşa că în 2002 s-a reprofilat pe activitatea de procesare de pui. În fabrica deschisă în Zona liberă Agigea a Portului Constanţa se fac preparate de pui pentru marile lanţuri de supermarketuri. Isteria gripei aviare din 2005 a fost legată imediat de afacerile cu pui ale familiei Băsescu, care a devenit ulterior furnizor al armatei americane care îşi stabilise baza la Mihail Kogălniceanu.

De la 1 ianuarie 2007, firma lui Băsescu a devenit singura din judeţul Constanţa care exporta produse din carne de pasăre în Uniunea Europeană. În acelaşi an, Traian Băsescu ataca „băieţii deştepţi din energie“, iar unul dintre ei, Bogdan Buzăianu de la Energy Holding, s-a dovedit că era partener de afaceri cu Mircea Băsescu din 2005. „Nu mă interesează cui îi atrage preşedintele atenţia. Nu mă sfătuiesc şi nici nu îi cer aprobarea fratelui meu pentru ceea ce fac. Contractul cu Energy Holding a fost încheiat pentru că, în acel moment, au avut cea mai bună ofertă“, preciza iritat Mircea Băsescu.

În 2009, alt scandal cutremura familia prezidenţială a României. Fratele preşedintelui devenise asociat într-o firmă de tehnică militară, apoi a fost acuzat că este implicat în livrări ilegale de armament către organizaţii teroriste din Africa. „De duşmani te poţi apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate“, a declarat atunci Traian Băsescu, care a reuşit totuşi să câştige un al doilea mandat de preşedinte, în decembrie 2009.

Răzbunarea „ţiganilor împuţiţi“

În februarie 2010, spre stupefacţia generală, fratele preşedintelui a devenit cumătrul interlopului Bercea Mondial. Mircea şi Doina Băsescu au acceptat să fie naşii de botez ai micuţei Renata Doiniţa, fetiţa Izaurei şi a lui Marius Constantin, cei care aveau să-i şantajeze mai târziu. Evenimentul a venit după ce Traian Băsescu s-a afişat cu Bercea Mondial, înaintea alegerilor prezidenţiale, la sărbătoarea romilor de la Costeşti. Atunci, prima-doamnă Maria Băsescu a primit de la Bercea o salbă de aur.

În septembrie 2010, Nicoleta Moraru, o tânără din Constanţa, l-a reclamat la Poliţie pe Mircea Băsescu. Ea a relatat că în urma unor şicane, el i-a blocat maşina şi a pălmuit-o prin geamul întredeschis al portierei. Când s-a aflat că Nicoleta lucrează la Consiliul Judeţean Constanţa, conflictul a fost pus pe seama adversităţii dintre taberele Mazăre-Constantinescu şi Băsescu. O lună mai târziu, ecoul incidentului era şters de moartea mamei fraţilor Băsescu, Elena Băsescu, care s-a stins din viaţă la vârsta de 81 ani.

În 2011, apropiaţi ai familiei Băsescu au fost anchetaţi de DNA şi arestaţi apoi pentru contrabandă în Portul Constanţa. Mircea Băsescu a fost considerat „Regina“ la care se refereau codificat membrii reţelei care implica angajaţi ai statului şi operatori portuari.

La începutul acestui an, firma lui Mircea Băsescu a cerut intrarea în insolvenţă. Fattoria Terrantica (fostă PlusFood) a avut o cifră de afaceri de 5,55 milioane lei, fiind pe minus cu 15 milioane lei.

Necazul cel mare avea să vină însă în iunie, când înregistrările video făcute de copiii lui Bercea Mondial l-au arătat pe Mircea Băsescu vorbind despre sforile trase în justiţie pentru eliberarea interlopului. Ironic, aşa a ajuns după gratii fratele preşedintelui care în mai 2007 numise o ziaristă „ţigancă împuţită“, pentru că îl enervase în ziua referendumului pentru demiterea sa. 

Avocatul cumetriei Băsescu-Bercea

Bercea Mondial a fost reprezentat la un moment dat de Sorin Calafus, avocatul lui Mircea Băsescu. „Mircea Băsescu i-a zis lui Bercea: «Puteţi să mergeţi la avocatul meu». Noi am vrut să vedem ce şanse are Bercea. Am fost la câteva termene de judecată şi apoi am spus că nu are nicio şansă. Mircea este un om de bună credinţă, foarte fain, elegant. Spunea că nu vrea să îi facă rău familiei sale şi nici preşedintelui ţării. Multă lume îi cerea ajutorul, să intervină pe lângă fratele său. El îi refuza şi le spunea: «Nu vă supăraţi, nu pot să fac asta». Filmuleţul dat publicităţii este trunchiat, ca să-l defăimeze pe preşedinte“, consideră avocatul Sorin Calafus. (Mariana Iancu)

Fratele preşedintelui, arestat pentru fapte grave de corupţie

Fratele preşedintelui României a ajuns după gratii după ce judecătorii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile. Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influenţă, în scopul de a-l elibera din închisoare şi de a-i obţine o pedeapsă mică lui Sandu Anghel, cunoscut în lumea interlopă sub numele de Bercea Mondial. Povestea, ce implică sume mari de bani, şantaj, dezvăluiri spectaculoase, dar şi numele preşedintelui României, a început în 2010. Mircea Băsescu a botezat un nepot al lui Bercea Mondial, iar câteva luni mai târziu, la începutul anului 2011, ultimul a fost arestat preventiv de Tribunalul Olt pentru tentativă la omor. Bercea Mondial şi-a înjunghiat o rudă.

Fiul acestuia, Florin Anghel, a pus la cale un plan de a-l scoate de după gratii pe tatăl său. Acesta i-a dat lui Marian Adrian Căpăţînă suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Mircea Băsescu pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţi.  Astfel, Marian Căpăţână a devenit intermediar între familia Anghel şi fratele preşedintelui României, Traian Băsescu. Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, nu a fost pus în libertate, astfel că suma a fost mărită cu 350.000 de euro.

„Din suma totală de 600.000 de euro remisă de Florin Anghel lui Marian Adrian Căpăţână, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro“, spun procurorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă. În mai multe discuţii purtate de fiul lui Bercea Mondial şi Mircea Băsescu, ultimul a spus că a primit doar prima tranşă de bani. „Pentru faptul că a intermediat remiterea banilor, Marian Adrian Căpăţână şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la Florin Anghel“, explică procurorii anticorupţie.

Condamnarea lui Bercea Mondial

Pe 16 mai anul acesta, Sandu Anghel a fost condamnat definitiv la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor, după ce, anterior, primise 7 ani şi jumătate la judecata de fond şi 10 ani de închisoare în apel. După condamnarea în primă instanţă la 7 ani şi jumătate de închisoare, fiul său a mers la Constanţa pentru a-i cere banii înapoi lui Mircea Băsescu, cel care a promis că va obţine o pedeapsă mică pentru Bercea Mondial.

A urmat apoi o plângere făcută de fratele preşedintelui împotriva lui Florin Anghel, pe care îl acuza de şantaj. Anchetatorii l-au surprins în flagrant în timp ce făcea presiuni pentru a recupera banii, ameninţând cu dezvăluiri despre familia Băsescu. A urmat apoi un denunţ făcut de familia Anghel împotriva lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, pe care i-a acuzat de trafic de influenţă.

Presa a intrat apoi în posesia mai multor înregistrări audio-video făcute de Florin Anghel în timp ce discuta cu Mircea Băsescu despre eliberarea lui Bercea Mondial, înregistrări în care Mircea Băsescu a confirmat că încearcă influenţarea magistraţilor contra a sute de mii de euro. Miercuri, procurorii anticorupţie l-au reţinut pe fratele preşedintelui ţării, iar joi a fost arestat preventiv alături de intermediarul Marian Căpăţână.

DNA acuză fapte deosebit de grave

Procurorii anticorupţie au prezentat faptele pentru care cereau arestarea şi au comentat şi gravitatea acestora. „Faptele săvârşite de inculpaţii Mircea Băsescu şi Marian Adrian Căpăţână, dincolo de gravitatea inerentă unei infracţiuni de corupţie, au un grad de pericol deosebit, dat de cuantumul semnificativ al sumei de bani remise de denunţător şi primită de cei doi inculpaţi şi de scopul urmărit de inculpaţi, respectiv punerea în libertate sau condamnarea la o pedeapsă ridicol de mică a unei persoane judecate pentru tentativă la omor şi cercetată în numeroase alte dosare penale care au ca obiect infracţiuni grave şi foarte grave“, scriu procurorii DNA.

Politicienii, reacţii previzibile

Scandalul dintre fratele şefului statului, Mircea Băsescu, şi Sandu Anghel, alias Bercea Mondial, nu a rămas fără ecou în rândul clasei politice, care s-a poziţionat aşa cum era de aşteptat vizavi de situaţia ingrată în care se află preşedintele Traian Băsescu. Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, sâmbătă, că va face demersuri pentru ca rapoartele SRI şi SPP privind protecţia şefului statului în cazul vizitelor la clanul Bercea să ajungă la Comisiile Parlamentare. Vicepreşedintele PSD, Dan Şova, în schimb, a postat pe Facebook un mesaj în care îi cere tranşant preşedintelui Traian Băsescu să-şi dea demisia, pentru a înlătura astfel orice discuţie cu privire la independenţa justiţiei. Ideea demisiei este agreată şi de preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis.

„Nu am crezut că preşedintele ţării mele are de ales între a se implica în justiţie şi în a nu se implica. Am rămas şi eu surprins. Eu dacă aş fi în situaţia lui Traian Băsescu, mi-aş da demisia“, a spus Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara. Preşedintele PMP, Elena Udrea, nu se dezice de şeful statului în aceste momente grele şi susţine că Traian Băsescu rămâne, ca şi până acum. „ultimul bastion de independenţă în faţa controlului total pe care Voiculescu şi baronii certaţi cu legea vor să-l exercite asupra României“. Referitor la demisia preşedintelui, Elena Udrea îi transmite lui Călin Popescu Tăriceanu să nu uite de biletul roz, iar lui Klaus Iohannis îi reaminteşte de legăturile cu Dan Voiculescu. (Alina Boghiceanu).


Traian Băsescu reacţionează: Nu am primit bani şi bunuri de la Sandu Anghel

UPDATE Mircea Băsescu a fost reţinut. Bercea Mondial: Am plătit două milioane de euro pentru eliberarea mea, Kovesi a luat banii

VIDEO Doina Băsescu, prima declaraţie după arestarea lui Mircea Băsescu: „I-am trimis un mesaj soţiei preşedintelui prin care o rog să ne ierte“

Călin Popescu Tăriceanu solicită SRI şi SPP rapoartele privind protecţia preşedintelui în cazul vizitelor la clanul Bercea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite