Ministrul Stelian Ion şi comisarul UE pe justiţie au discutat joi despre desfiinţarea Secţiei speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa instituirii, la nivelul Uniunii Europene, a Mecanismului privind Statul de Drept  FOTO Inquam Photos
Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa instituirii, la nivelul Uniunii Europene, a Mecanismului privind Statul de Drept  FOTO Inquam Photos

Ministrul Stelian Ion şi comisarul UE pe justiţie Didier Reynders au discutat joi despre Mecanismul privind Statul de Drept şi legătura acestuia cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), operaţionalizarea Parchetului European, transpunerea şi implementarea unor directive UE, respectiv digitalizarea justiţiei.

De asemenea, Stelian Ion i-a transmis comisarului că proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ va fi adoptat în Guvern, cu prioritate, până la finalul lunii februarie. 

„Apreciem angajamentul noului Guvern în scopul consolidării şi asigurării stabilităţii reformelor, precum şi sprijinul valoros acordat de autorităţile române în contextul Mecanismului privind Statul de Drept. Este important ca iniţiativele Guvernului să fie susţinute de sistemul judiciar şi adoptate de Parlament, în urma unei dezbateri aplicate şi orientate spre stabilitate şi predictibilitate normativă”, a declarat comisarul UE pe justiţie, potrivit unui comunicat de presă al MJ. 

Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa instituirii, la nivelul Uniunii Europene, a Mecanismului privind Statul de Drept şi a exprimat sprijinul deplin acordat de către autorităţile române Comisiei Europene în acest exerciţiu. 

Stelian Ion a comunicat decizia fermă a Guvernului, confirmată prin memorandumul adoptat în data de 20 ianuarie,  de a finaliza şi transmite Parlamentului, în cursul lunii aprilie a acestui an, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, puse în dezbatere publică în luna septembrie a anului trecut. 

Proiectul de lege de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţiei (SIIJ) va fi adoptat cu prioritate, în Guvern, până la sfârşitul lunii februarie a.c., şi transmis spre adoptare, în procedură de urgenţă, în Parlament. 

De asemenea, ministrul Justiţiei a reiterat susţinerea pentru operaţionalizarea Parchetului European, prezentând cele mai recente demersuri întreprinse în scopul adaptării legislaţiei naţionale şi selectării procurorilor europeni delegaţi. 

„Proiectele de lege care vor fi transmise Parlamentului se bazează inclusiv pe recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia şi GRECO. Stabilitatea, predictibilitatea şi coerenţa legilor justiţiei sunt prioritare pentru Ministerul Justiţiei. Transpunerea corectă şi completă a tuturor directivelor UE reprezintă o prioritate a Programului de Guvernare în domeniul justiţiei, la fel ca şi procesul de digitalizare a sistemului judiciar”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite