Ministrul Sănătăţii: Durata rezidenţiatului trebuie redusă / Examenul se va da la 21 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cseke Attila, ministrul Sănătaţii, a precizat că prin această măsură se urmăreşte, în primul rând, formarea mai rapidă a medicilor specialişti care să lucreze în spitalele din România

Ministerul Sănătăţii (MS) intenţionează reducerea duratei de rezidenţiat cu un an pentru 37 de specialităţi: boli infecţioase, dermatovenerologie, expertiza medicală a capacităţii de muncă, endocrinologie, pediatrie, reumatologie, anatomie patologică, epidemiologie, etc.). Proiectul propune de asemenea, reducerea cu doi ani a duratei de pregătire pentru  specialităţile chirurgie cardiovasculară şi medicină sportivă. Mai mult, ministrul a mai spus că în acest an examenul de rezidenţiat se va desfăşura la 21 noiembrie.

Avem nevoie de medici în spitale

„Prin această măsură urmărim, în primul rând, formarea mai rapidă a medicilor specialişti. De asemenea, va fi şi o reducere importantă a cheltuielilor la bugetul de stat. Pentru cele 39 de specialităţi, reducerea va totaliza 41 de ani, ceea ce înseamnă că într-o perioadă de cinci ani facem o economie de 45 milioane de lei cheltuieli salariale, raportându-ne la salariul de bază din decembrie 2009“, a spus ministrul. El şi-a mai exprimat speranţa ca reducerea să fie aplicată din toamnă, dacă toate curriculele vor fi readaptate în timp util de profesori.

„Putem pleca în străinătate mai repede“

Reducerea anilor de rezidenţiat este susţinută atât de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, cât şi de asociaţiile şi federaţiile studenţilor medicinişti şi Colegiul Medicilor. „Această reducere nu este una semnificativă, iar calitatea actului educaţional nu va fi afectată. Mai mult, în ţările europene durata rezidenţiatului nu este atât de mare. Sunt multe ţări în care rezidenţiatul durează şi câte trei ani“, a declarat prof. dr Vasile Astărăstoae, preşedinte Colegiul Medicilor.

Citeşte şi

Craiova: Cum fabrică România doctori pentru America "Plec fără să mă uit înapoi într-o ţară unde pot să trăiesc"

2500 de medici au emigrat în prima jumătate a anului

În opinia Clarei Matei, preşedinta Asociaţie Medicilor Rezidenţi, măsura nu-I va reţine pe medici în ţară. „Proiectul este unul binevenit. Prin această micşorare a anilor de rezidenţiat vom putea ieşi mai repede pe piaţa muncii. Putem pleca în străinătate mai repede. Practic, vom putea câştiga mai mult“, a declarat Clara Matei.

Există şi specialităţi pentru care a fost păstrată durata de pregătire, acestea fiind medicină internă, oncologie medicală, medicină de familie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi urologie.Potrivit proiectului de ordin, medicii care şi-au început deja specializarea, o vor încheia potrivit programului în vigoare la data intrării în rezidenţiat.Proiectul ministerului vine ca urmare a faptului că în ultima perioadă foarte multe cadre medicale au ales să părăsească sistemul sanitar românesc şi să muncească în spitalele din străinătate.

Rămânem fără medicii

Mai mult, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) avertizează că România riscă să rămână fără medici. Potrivit datelor, 2.500 de doctori au plecat din ţară în ultimile luni, iar alţi 4.700 sunt pe picior de plecare. Numai în ultimele patru luni, 10% dintre medicii care profesează în România şi-au găsit de lucru în străinătate. Târgurile atrag specialiştiMedicii români sunt căutaţi în Marea Britanie, Germania, Franţa, Ţările Scandinave. Ofertele companiilor străine prezente la târgurile de specialitate organizate în oraşele din România sunt greu de refuzat: un medic debutant poate câştiga în Germania 2.800 de euro, în timp ce un specialist are şanse să ia şi 10.000 euro pe lună. În sistemul sanitar din Franţa, lefurile sunt de 3.800 euro. „Vreau să plec pentru că nu mai am putere să rezist aici. Cum să trăiesc cu 1.000 de lei pe lună? E prea multă umilinţă, e prea dureros să vezi că după ani de muncă eşti tratat cu dispreţ de statul român. De ce să rămân, când pot să câştig peste 1.000 de euro şi să lucrez în condiţii decente“, a explicat Maria Nedelcu, medic rezident.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite