Ministrul Sănătăţii anunţă ce se va întâmpla după ridicarea stării de alertă: Masca nu va mai fi obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că, în contextul ridicării restricţiilor odată cu renunţarea la starea de alertă, prudenţa şi responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare.

Alexandru Rafila a vorbit, marţi, despre ridicarea stării de alertă şi recomandările specialiştilor în acest context. 

„Se va ajunge în situaţia în care restricţiile să fie ridicate (...) În egală măsură voi face referire la recomandările noastre profesionale care sunt legate de modul în care înţelegem noi lucrurile (...) încât impactul să nu se soldeze cu o creştere a numărului de cazuri şi decese

Se renunţă în primul rând la utilizarea măştii atât în spaţiile exterioare, cât şi în cele interioare nu va mai fi obligatorie, ea este necesară. Nu vor mai fi limite privind accesul în diferite spaţii, în privinţa orarului”, a declarat ministrul Sănătăţii, precizând că în România virusul se transmite în continuare în comunitate destul de ridicat.  

Ministrul consideră că „prudenţa şi responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”.  

Ministrul Sănătăţii a făcut câteva ”recomandări cu tărie”:  

  • Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi 
  • Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior 
  • Spălatul mâinilor, folosirea unui antiseptic 
  • Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic 
  • La persanele care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral

De asemenea, formularul PLF şi certificatul electronic Covid-19 nu va mai fi solicitate la intrarea în ţară.

Ministrul a mai spus că în ce priveşte carantina, procesul de evaluare a legislaţiei continuă. 

„Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeaşi recomandare o avem şi pentru alte tipuri de boli, precum gripa. Controlul izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că dacă avem diagnostic trebuie să-i infectăm pe alţii. În ce priveşte carantina, procesul de evaluare a legislaţiei continuă. În momentul în care cineva are diagnostic pozitiv, imediat se izolează şi primeşte concediu medical. Să respecţi condiţia izolării este de bun simţ.

Dacă un copil e simptomatic, nu îl trimit la şcoală în colectivitate”, a declarat Rafila. 

În ce priveşte trecerea cursurilor universitare din mediul online în orele cu prezenţă fizică, este nevoie de o perioadă de tranziţie. 

„Noi întotdeauna am pledat pentru o tranziţie graduală şi în cazul restricţiilor, şi în cazul universităţilor. O perioadă de tranziţie este necesară. Există o ordonanţă care ar permite prin decizia Senatului universităţii o perioadă de tranziţie. La nivelul şcolilor, activitatea a fost faţă în faţă şi ea poate să continue”, a mai declarat acesta. 

De asemenea, spitalele vor funcţiona în sistem combinat.

„Unităţile sanitare care au tratat până acum pacienţi COVID vor trata în continuare. Avem 5.000 de pacienţi COVID. Pe măsură ce numărul va scădea, spitalele vor reveni la activitatea obişnuită”, a spus Rafila. 

VIDEO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite