Ministrul Sănătăţii, la Spitalul „Marie Curie”. În spitalele din Argeş sunt internaţi 42 de copii cu forme uşoare şi medii ale bolii diareice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei bebeluşi din Argeş au murit în ultima luna după ce au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic  FOTO Mediafax
Trei bebeluşi din Argeş au murit în ultima luna după ce au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic  FOTO Mediafax

Ministerul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost miercuri la Spitalul „Marie Curie”, unde a discutat cu medicii care îi îngrijesc pe bebeluşii aduşi din Argeş cu sindrom hemolitic uremic. Şefa Secţiei Nefrologie de la unitatea sanitară a precizat că opt copii mai sunt internaţi, doi fac dializă, trei se află la terapie intensivă şi niciun copil nu mai este intubat. În spitalele din Argeş se află internaţi 42 de copii cu aceeaşi boală.

UPDATE Amalia Şerban, director în Ministerul Sănătăţii, a declarat, miercuri, că amenzile aplicate la Spitalul de Pediatrie Piteşti au fost date atât pentru neraportarea cazurilor la timp, cât şi pentru triajul necorespunzător.

Aceasta a precizat că managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti a primit o amendă în valoare de 1.000 de lei, în timp ce asistenta şefă a primit o amendă de 500 de lei. 

„Putem vorbi despre atribuţiile spitalelor, care în ultimul timp uită că au de raportat, încearcă să-şi facă bine treaba în spital, dar de multe ori înregistrăm această lipsă de raportare”, a spus Şerban.

De asemenea, ministrul Achimaş - Cadariua a precizat că Ministerul Sănătăţii nu îl poate demite pe managerul de spital deoarece unitatea medicală este în subordinea Consiliului Local. 

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că mai mulţi specialişti ai Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor vor sosi joi în România în legătură cu infecţiile bebeluşilor cu sindrom hemolitic-uremic.

„Este vorba de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, este un mecanism absolut standard la care am apelat în momentul în care am constatat că ne plasăm în această situaţia absolut specifică şi repetată. Centrul este la Stockholm, este o agenţie europeană care poate să aibă specialişti din toate ţările. (...) Nu este o chestiune ieşită din comun să facem apel în acest moment la acei specialişti, am făcut-o exact în momentul în care se impunea. Nu am sărit în apă nici prea repede, nici nu am amânat. Am făcut exact la finalul anchetei noastre, când am constatat această situaţie”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a precizat că „tot timpul” îl ţine la curent pe premierul Dacian Cioloş cu situaţia copiilor cu sindrom hemolitic-uremic. 

„Da, îl ţin tot timpul la curent de la începutul acestei situaţii, de săptămâna trecută. Evident, prima dată, eu l-am contactat pe dânsul. Ce am făcut noi ar fi făcut oricare ţară din această lume. În momentul în care am ajuns la această concluzie, i-am comunicat aşa cum îi comunic fiecare etapă pe care am parcurs-o în această situaţie”, a spus ministrul Sănătăţii. 

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a precizat miercuri, în cadrul audierilor din Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor, că nu intenţionează să-şi dea demisia.

„Ultima perioadă a fost dificilă, nu cred că cineva se poate pune în pielea părinţilor acestor copii. Nu cred că demisia mea rezolvă această problemă", a spus ministrul.

Consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în cadrul audierilor de la Comisia de sănătate, că boala diareică acută este una dintre afecţiunile care se pot diagnostica cu succes dacă proba este recoltată cât mai curând şi înainte de administrarea de antibiotice.

„(...) Problema e că produsul cultural a fost luat prea târziu, probele de la Piteşti au fost negative, dar majoritatea copiilor primiseră antibiotic dacă s-au prezentat în prima instanţă”, a spus microbiologul, care a arătat că E.coli nu poate fi depistat în urma administrării de antibiotice, potrivit Agerpres. 

El a mai precizat că trei probe au ieşit pozitive cu E.coli, însă la niciunul dintre copii nu s-a descoperit E.coli heteropatogen. 

Rafila a spus că cele trei probe au fost trimise la Institutul „Cantacuzino”, însă în ciuda tehnicilor avansate folosite de specialiştii de acolo, care au căutat „tot ce este posibil” tehnic pentru identificare, toate testele fiind negative. 

Microbiologul a precizat că este exclusă infecţia cu Clostridium difficile. 

El a afirmat că din cei 12 copii cu sindrom hemolitic-uremic, numai doi au fost vaccinaţi, unul cu vaccin hexavalent şi altul ROR: „Nu este nicio legătură, nu putem lega vaccinarea de apariţia aceste afecţiuni la copii". 

UPDATE Încă doi copii din Piteşti au ajuns în spitalele din Bucureşti, însă reprezentanţii Marie Curie au precizat că aceştia nu ar avea simptome specifice sindromului hemolitic uremic. În spitalele din judeţul Argeş sunt internaţi 42 de copii cu boală diareică, fără complicaţii. 

Mai exact, la Spitalul de Pediatrie Piteşti sunt internaţi 33 de copii, dintre care o treime s-au prezentat la unitatea medicală în ultimele 24 de ore. Alţi cinci copii sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, trei la Spitalul Municipal Curtea de Argeş şi unul la Spitalul Orăşenesc Costeşti. 

UPDATE După aproape o oră, ministrul Achimaş Cadariu a plecat de la Spitalul „Marie Curie”, declarând că a venit la unitatea sanitară în calitate de medic, nu de ministru.

„Cred că în acest moment suntem în etapa în care trebuie să luptăm cu toţii pentru aceşti copii. Trebuie să luptă cu toţii cot la cot. Medicii, asistenţii, infirmierii, fac tot ce pot. Eu nu am venit ca ministru, acum am venit ca medic şi am venit să îi încurajez pe medici. Secretarul de stat a fost legătură cu medicii. Nu am vrut să pun presiune”, a declarat ministrul Cadariu.

El a adăugat că este cumplit faptul că au murit trei bebeluşi, precizând că secretarul de stat în ministrul Sănătăţii s-a deplasat la Piteşti.

Întrebat de ce a reacţionat atât de târziu Ministerul Sănătăţii, Achimaş Cadariu a precizat că ei au fost semnalaţi în seara zilei de 9 februarie, motiv pentru care la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş este în derulare o anchetă pentru a se stabili dacă şi-a făcut treaba cum trebuie. 

„Acum trebuie să ne axăm pe copii. Nu cred că acum este nevoie de sânge, ci de vindecare. Ministerul şi-a îndeplinit toate sarcinile. am verificat acel medicament pentru care m-aţi sesizat (că lipseşte - n.r.), sunt medicamente care lipsesc, dar nu în această situaţie”, a spus Achimaş Cadariu.

„Sunt foarte frustrat că nu avem rezultate la această anchetă, dar asta este realitatea. Ancheta s-a desfăşurat în concordanţă cu standardele de la ora actuală”, a spus ministrul Sănătăţii înainte de a pleca de la Spitalul „Marie Curie”.

Şefa Secţiei Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”, Mihaela Bălgrădean, a declarat că unul dintre bebeluşi va fi externat miercuri, însă trei dintre copilaşi sunt în continuare în stare critică.

„Unui copil trebuie să i se scoată acel cateter şi va pleca acasă astăzi. Au mai rămas numai doi copii la dializă peritoneală. Sunt doi copii care evoluează bine, mănâncă, au fost vizitaţi astăzi, iar părinţii s-au exprimat că sunt foarte mulţumiţi. La ATI sunt toţi cei trei pacienţi incubaţi, într-o stare critică. Nu par în pericol, dar sunt pacienţi foarte fragili”, a declarat Bălgrădean.

Ministrul Sănătăţii a ajuns la spitalul „Marie Curie” în jurul orei 10.00.

„Am venit să văd cum se simt copiii, să-i susţin pe medici. Nu vreau să pun presiune pe ei şi vreau să ştiu sigur dacă putem face ceva mai mult, dacă au nevoie de ceva din partea ministerului”, a spus ministrul Achimaş Cadariu, citat de Digi24.

Întrebat despre lipsa din spitale a unui medicament pentru tratarea sindromului hemolitic, Achimaş Cadariu a răspuns: „Pentru asta am venit, să văd dacă lipseşte ceva”.

El a adăugat că va da mai multe amănunte într-o conferinţă de presă, după audierile din Parlament.

În cursul zilei de miercuri, ministrul Achimaş-Cadariu va merge la Parlament unde va discuta cu Comisia de Sănătate despre ultimele rezultate privind starea de sănătate a copiilor şi cauzele îmbolnăvirii.

Trei bebeluşi din Argeş au murit după ce au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic. în ciuda controalelor făcute, medicii nu pot spune cu exactitate care este sursa contaminării micuţilor.

Corpul de control al premierului, în Argeş

Cum, de mai bine de două săptămâni, nimeni nu pare să poată stabili care a fost sursa contaminării copiilor din Argeş, premierul Dacian Cioloş a decis marţi să trimită Corpul de control la Spitalul de Pediatrie Piteşti, care tot marţi a fost luat la puricat şi de o comisie de specialişti, formată la cererea prefectului de Argeş.

Asta pentru ancheta preliminară arată că până acum bâlbele par să se fi ţinut lanţ în judeţ. Astfel, deşi primul caz de sindrom hemolitic uremic a fost confirmat pe 29 ianuarie, o sesizare a fost transmisă de spitalul piteştean către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş abia pe data de 9 februarie. În tot acest timp, cazurile au ajuns, rând pe rând, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, prin transfer, majoritatea bebeluşilor fiind trataţi de la bun început cu antibiotic, medicaţie care nu le-a mai permis doctorilor să depisteze ce germene a stat la baza îmbolnăvirilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite