Ministrul Remus Pricopie promite tablete pentru toţi şcolarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a lansat marţi, la Adevărul Live, o serie de noi promisiuni: tablete în şcoli, bani pentru dascăli, inclusiv pentru examenele şi simulările din 2015, şi o materie mai „aerisită“ în ultimii doi ani de liceu.

Elevii de clasa a II-a sau a III-a ar putea avea tablete la şcoală cel mai devreme de anul viitor, în timp ce elevii de clasele a XI-a şi a XII-a ar putea să aibă mai multe opţionale şi mai puţine materii obligatorii, ca să se poată pregăti pentru examenul de Bac.

Aşa a declarat marţi la Adevărul Live ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Acesta a vorbit şi despre organizarea examenelor naţionale, dar şi despre schimbările din programa de gimnaziu şi de liceu. Pricopie a comentat inclusiv promisiunile făcute de Guvern sindicatelor din învăţământ, la finele lunii trecute, în acordul ce prevede salarii majorate etapizat în 2015 şi 2016, dar şi deblocarea a mii de posturi din sistem.

Legislaţie de achiziţii publice diferită pentru manualele şcolare

Oficialul a explicat şi lipsa de pe bănci a manualelor noi aprobate deja pentru clasele I şi a II-a prin actuala legislaţie privind licitaţiile publice, care poate întârzia procesul până la patru ani.

„Problema a fost cadrul legislativ în ceea ce priveşte licitaţia pentru noile manuale. Cum aş fi putut să scurtez licitaţia? Îi acceptam pe toţi, dar nu se putea. (...) În legătură cu manualele pentru a III-a şi a IV-a, dacă nu venim cu o nouă legislaţie, probabil că nu ne vom încadra la timp, să mergem pe o variantă accelerată. Dai posibilitatea editorilor să dezvolte manualele, pentru că au solicitat minimum şase luni, şi apoi să ai o procedură de achiziţie cu termene foarte scurte“, a explicat ministrul cum am putea avea manuale la timp în şcoli.

Peste 200.000 de tablete anual

Însă, a arătat acesta, noile manuale trebuie susţinute şi prin instrumente adaptate noilor tehnologii. „Am introdus manualele digitale şi încercăm să legăm şi toate şcolile la internet de bandă largă, mai sunt în jur de 2.000 de conectat. În plus, am o propunere de proiect din partea Ministerului Comunicaţiilor să achiziţionăm în jur de 240.000 de tablete din fonduri europene, pentru elevi şi pentru profesori. Nu cred că vom începe cu clasa I, sunt prea mici, o să ne uităm şi în alte ţări cum s-a procedat, probabil le vom introduce de la clasa a II-a sau a III-a. Am vrea să facem acest lucru an de an, chiar de anul viitor. Însă şi tabletele se vor cumpăra în urma unei licitaţii, aşa că nu ştim cât va dura“, a spus Pricopie.

Ministrul a adăugat că aceste tablete ar urma să fie restricţionate astfel încât să poată fi folosite pe internet doar pentru accesarea platformei manuale.edu.ro.

Ani de liceu mai lejeri

Cât priveşte programa şcolară, ministrul Educaţiei susţine că schimbările ce vor urma vor fi doar de calibrare pentru elevii din şcoala primară şi gimnaziu. Modificări mai vizibile vor fi la liceu, pentru ultimii doi ani de studiu, care ar trebui să aducă o aerisire în orarul elevilor.

„Clasele a XI-a şi a XII-a trebuie să fie privite diferenţiat. Clasa a XII-a este aproape criminală, pentru că, în acelaşi timp, ai un an normal de studii şi un examen extrem de complicat, Bacalaureatul. Încercăm să ne uităm la modul în care este distribuită materia până la clasa a X-a. Apoi, la clasele a XI-a şi a XII-a, vrem să creştem numărul cursurilor opţionale şi să scadă numărul de discipline obligatorii, ca să-i dăm timp elevului să se concentreze pe examen“, a explicat oficialul. 

Schimbăm programele şcolare şi manualele, nu mai putem avea profesori care predau din manualele de pe care au învăţat şi ei, este inadmisibil.  Va fi exact acelaşi calendar pentru simulări în 2015. Singurul lucru de noutate pentru anul şcolar viitor este posibilitatea ca şcolile care doresc să organizeze încă o Săptămână Altfel, înainte de începerea şcolii, pentru a-i ajuta pe copii să se adapteze după vacanţă.Remus Pricopie, ministrul Educaţiei

Dascălii vor primi bani pentru corectarea lucrărilor

Elevii vor avea parte şi anul acesta şcolar de simulări pentru principalele examene, Capacitate şi Bacalaureat, examene care nu vor suferi modificări, dar şi de evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Noutatea, susţine Pricopie, este că dascălii vor primi bani pentru supravegherea şi corectarea lucrărilor de la aceste simulări şi examene, dintr-un proiect european în valoare de 50 de milioane de euro.

Cât despre suma de 150 de euro, acordată printr-un proiect european similar pentru profesorii din preuniversitar şi din universitar, inclusiv cei din instituţiile private, „reprezintă o sumă forfetară, adică nu vor fi decontaţi, deci profesorul nu trebuie să facă un raport, doar să prezinte la nivelul conducerii şcolii cum a folosit profesional banii“.

Noi promisiuni pentru dascăli în prag de alegeri

Un acord semnat la finele lunii octombrie de sindicatele din Educaţie cu opt miniştri şi contrasemnat şi de premierul Victor Ponta prevede o serie întreagă de drepturi promise dascălilor, printre care salarii majorate în şase etape, cu câte 5%, în 2015 şi 2016, o nouă lege a educaţiei, dar şi deblocarea a peste 3.000 de posturi didactice.

Măsura nu este una electorală, a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la Adevărul Live, acordul fiind rezultatul discuţiilor pe care oficialii le-au avut cu sindicatele în urma protestelor din Educaţie, de anul trecut. 

„Acordul de mărire a salariilor profesorilor din 2015 este o trecere în revistă a discuţiilor pe care le-am avut cu sindicatele. Creşterea salariilor profesorilor face parte din calendarul de creşteri salariale, există şi la Sănătate un astfel de calendar. Salariile profesorilor vor creşte progresiv şi în anii viitori“, a precizat Pricopie.

„În acord sunt revendicările de la mitingurile de anul trecut. Unele dintre ele au fost prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă 49 din această vară, restul se regăsesc în acest acord. Prin aceste măriri vom ajunge în 2017 la încadrarea salarială din 2008“,  a explicat vicepreşedintele FSLI Cornelia Popa. 

Evident că este o măsură electorală, dar, atâta vreme cât ţi se dă şi nu ţi se ia, e o măsură bună.Corneliu Riegler, profesor

Salarii majorate pentru personalul didactic şi nedidiactic

Potrivit acordului, calendarul de creştere a salariilor personalului didactic prevede şase majorări de câte 5%, în lunile martie şi septembrie 2015, aprilie şi octombrie 2016, respectiv în ianuarie şi octombrie 2017. Cât despre personalul auxiliar, salariile lor ar urma să crească, în medie, cu 35% în următorii doi ani.

Documentul mai prevede şi pensionarea mai devreme cu trei ani pentru dascălii cu cel puţin 34 de ani de vechime în sistem, fără a li se tăia din pensie, deblocarea a cel puţin 2.500 de posturi didactice în următorii doi ani şi asigurarea finanţării pentru acestea. De asemenea, ar urma să se pună la punct, până la 31 martie 2015, un calendar agreat cu sindicatele pe modificările de programă preconizate, iar o nouă lege a Educaţiei ar urma să fie gata până la finele lunii iunie 2015. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite