Ministrul Predoiu i-a înfuriat pe magistraţii din CSM. Ce a spus politicianul despre pensiile de serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că afirmaţiile ministrului Cătălin Predoiu legate de pensiile „de două ori cât salariul” făcute în cadrul audierilor din Parlament, cu referire la pensiile magistraţilor, sunt „nejustificate şi regretabile”.

Cătălin Predoiu a fost întrebat, marţi, în cadrul audierilor din Parlament ce poziţie are faţă de pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Ministrul justiţiei a răspuns: „Am trimis la Parlament un punct de vedere, în acord cu premierul, care mi-a dat libertatea de a avea un punct de vedere diferit faţă de grup şi am arătat în 15 puncte de ce soluţia luată de Parlament nu a fost benefică. Nu poţi să te uiţi la o pensie de două ori cât salariul, dar nici nu poţi să afectezi statutul magistraţilor”.

CSM a considerat că ministrul justiţiei sunt un „atac” la adresa judecătorilor. 

„În condiţiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanţele de la toate gradele de jurisdicţie din ţară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligaţia, cât şi mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanţă şi are ca unic scop antagonizarea societăţii faţă de aceştia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independenţa justiţiei. În aceste circumstanţe, Secţia reţine că declaraţiile Ministrului Justiţiei din data de 18.02.2020, formulate cu ocazia audierilor derulate în cadrul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, sunt nejustificate şi regretabile”, se arată în comunicatul CSM.

Aviz negativ pentru Predoiu

Ministrul Cătălin Predoiu a primit aviz negativ de la comisia de specialitate din Parlament.

La audieri, Predoiu a spus, printre altele,  că ministerul pe care îl conduce trebuie să plătească în perioada 2020-2024 aproximativ 390 de milioane de euro pentru drepturile salariale ale magistraţilor care şi-au recuperat în instanţă sporurile. 

 „Legi necorelate şi prost scrise în domeniul salarial au deschis calea acţiunilor în instanţă pentru recuperarea a tot felul de sporuri, lămuriri de dispozitiv, dobânzi sau penalizări. Aceste hotărâri s-au rulat precum un bulgăre de zăpadă”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul demis al Justiţiei a precizat că în anii anteriori au fost alocate şi cheltuite peste 250 de milioane de euro pentru astfel de decizii ale instanţelor, iar în anii următori suma va fi mult mai mare. „Estimările noastre, pe baza datelor pe care le avem din instituţiile pentru care Ministerul Justiţiei este ordonator principal de credite sunt în sensul că pentru perioada 2020-2024 se vor plăti aproximativ 390,2 milioane de euro pentru drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti”, a susţine Predoiu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite