Ministrul Mediului, despre ursul împuşcat: „Am demarat un control. Sunt mulţi urşi problemă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul mediului Tanczos Barna
Ministrul mediului Tanczos Barna

Cazul ursului Arthur, împuşcat în luna martie în judeţul Covasna, a intrat şi în atenţia Ministerului Mediului, minister care a dat derogare pentru extragerea unui exemplar problemă.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat la Digi24, că au avut mai multe cereri pentru extragere unor urşi din partea acelei asociaţii de vânătoare. Din trei solicitări, doar una a fost aprobată.

„Am demarat un control, nu ştim încă, nu avem rezultatul controlului. Un lucru este cert, acolo sunt mai mulţi urşi problemă. Documentaţiile nu au fost complete, motiv pentru care doar o solicitare din trei a fost aprobată. Din materialele apărute, am văzut că anumite exemplare creează încă probleme. (...)

Este extrem de complicat să stabileşti dacă într-un fond de vânătoare doar un urs, şi doar acela, s-a văzut că a intrat şi a intrat şi a doua oară şi este cel care a fost extras. Identificare şi extragerea se face de asociaţia de vânătoare şi este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă. Acolo unde sunt mai multe cereri, mai multe exemplare. Pot începe discuţiile dacă este acela care este aprobat sau dacă este acela pentru care s-a depus prima, a doua, sau a cincea solicitare”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a explicat faptul că instituţia primeşte zilnic cereri din ţară pentru extragerea unor exemplare care crează probleme oamenilor.

„Aprobările se dau doar în cazurile în care este necesară intervenţia. Se depune o cerere la direcţia de biodiversitate din minister, se analizează dacă dosarul este complet, se emite un ordin, după care executarea se face cu autorităţile locale şi asociaţia de vânătoare. Nu există o taxă”, a mai declarat ministrul.

Organizaţiile Agent Green şi VGT (Austria) condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împuşca, se arată într-un comunicat al celor de la Agent Green.

Organizaţia arată că Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna.

VIDEO: Digi 24

Citeşte şi:

Investigaţie Agent Green: Ursul uriaş Arthur, împuşcat de un prinţ într-o arie naturală protejată





 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite