Lazăr, către Tudorel Toader: Nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară

Lazăr, către Tudorel Toader: Nu există dispoziţii 
legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale 
către o comisie parlamentară

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader

Procurorul general Augustin Lazăr spune că i-a explicat telefonic ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, că nu poate trimite o copie a dosarului privind alegerile din 2009 la comisia parlamentară deoarece "nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituţie extrajudiciară”.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE  "Hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros şi etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi nicidecum o decizie arbitrară”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Public şi în care procurorul general Augustin Lazăr face precizări legate de declaraţiile ministrului Tudorel Toader, potrivit News.ro.

În plus, Lazăr explică de ce s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să dea o soluţie în această chestiune şi arată că problema priveşte întregul sistem judiciar.

"Cu referire la solicitarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii de către  procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta a fost justificată, între altele, de caracterul fără precedent al solicitării Comisiei, cu posibil impact şi consecinţe asupra întregului sistem judiciar. Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condiţiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziţia altor autorităţi sau instituţii, în afară celor cu atribuţii privind soluţionarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confruntă în acest moment PICCJ poate interesa, pe viitor, şi alte parchete, dar, în egală măsură, şi instanţele. De aceea, rezolvarea ei trebuie să fie unitară, atât în privinţa dosarelor de urmărire penală şi a lucrărilor aflate la parchete, cât şi în privinţa dosarelor aflate la instanţe, atât în privinţa dosarelor în curs de soluţionare, cât şi în privinţa dosarelor soluţionate şi indiferent de modul în care au fost soluţionate”, mai precizează Augustin Lazăr.

În acelaşi timp, procurorul general aşteaptă ca în prima şedinţă a CSM să se discute această problemă, răspunsul primit iniţial din partea Consiliului fiind unul "adminstrativ”.

"Având în vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei, necesitatea pronunţării acestei instituţii într-o asemenea chestiune apare că un demers firesc. De altfel, aşa cum a declarat public preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, răspunsul transmis PICCJ a fost unul administrativ, fiind de aşteptat ca Plenul Consiliului să se pronunţe într-o proximă şedinţă”, adaugă sursa citată.

Anunţul lui Tudorel Toader

Ministerul Justiţiei arată, într-un comunicat de presă, că miercuri a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la refuzul lui Augustin Lazăr de a pune la dispoziţia Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, înregistrat pe rolul Parchetului instanţei supreme, precum şi "declaraţiile persoanelor audiate, necesare aflării adevărului în cauza ce formează obiectul activităţii Comisiei speciale de anchetă pentru efectuarea unor verificări prealabile în legătură cu răspunderea disciplinară”.

Ministerul mai consideră că Inspecţia Judiciară are competenţa de a face verificările prealabile asupra modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general al Romaniei.

"Sesizarea este întemeiată pe faptul că acest refuz al domnului Augustin Lazăr, în exercitarea funcţiei de Procuror General al României, nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituţii, principiul loialităţii faţă de Constituţie, prevederile Constituţiei României: art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 54 alin. (2) şi art. 131 alin (1) aşa cum au fost interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Conform art. 45 alin. (1) raportat la art. 44 alin. (4) din Legea nr. 317/2004, Ministrul Justiţiei este titularul acţiunii disciplinare, iar Inspecţia Judiciară are competenţa de a realiza verificările prealabile asupra modului de îndeplinire a atribuţiunilor de serviciu de către Procurorul General al României", mai arată sursa citată.

UPDATE  Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a sesizat miercuri, în urma unei discuţii cu procurorul general Augustin Lazăr, Inspecţia Judiciară, în vederea verificării conduitei procurorului general în ceea ce priveşte reţinerea de a trimite documente comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009, au declarat pentru News.ro oficiali din Ministerul Justiţiei.

"Inspecţia Judiciară a fost sesizată în urma discuţiei ministrului cu procurorul general Augustin Lazăr", au spus sursele citate. Conform aceloraşi surse, discuţia celor doi oficiali a fost telefonică, procurorul general Augustin Lazăr fiind în concediu. De asemenea, Inspecţia Judiciară a confirmat primirea sesizării din partea ministrului Tudorel Toader, arată News.ro.

Ştirea iniţială

„Este de presupus faptul că procurorul general îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu. Voi sesiza Inspecţia Judiciară în legătură şi cu acest refuz”, a spus Tudorel Toader. Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis ministrului Justiţiei solicitarea de a controla modul în care procurorul general Augustin Lazăr îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu şi de a sesiza Inspecţia Judiciară în cazul acestuia.

„Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 solicită ministrului Justiţiei, domnul Tudorel Toader, să iniţieze in extremis exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către domnul Augustin Lazăr a atribuţiilor sale de serviciu, în calitate de Procuror General şi, (...) în calitate de titular al acţiunii disciplinare, să sesizeze Inspecţia Judiciară în legătură cu exercitarea de către domnul Augustin Lazăr a funcţiei de Procuror General”, se menţionează într-un comunicat de presă remis Mediafax de către preşedintele Comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

Potrivit sursei citate, Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să „uzeze de autoritatea sa” pentru a „debloca situaţia gravă” apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a pune la dispoziţia Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, privind alegerile din 2009.
Comisia a precizat că Procurorul General, Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei din data 14.07.2017 interpretând „în mod eronat” prevederi din Codul de procedură penală, Constituţie şi decizii ale CCR şi că a revenit cu o nouă solicitare, demontând juridic toate motivele invocate de acesta.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările