Replica procurorilor DNA la declaraţiile lui Tudorel Toader în cazul OUG 13:  „Evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către CSM”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader

Procurorii DNA arată că ancheta în cazul OUG 13/2017 a fost efectuată în concordanţă cu dispoziţiile legale şi cu jurisprudenţa constantă a Curţii Supreme care statuează că procurorul are obligaţia de a desfăşura o anchetă efectivă pentru aflarea adevărului, inclusiv în situaţiile în care sesizarea priveşte adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial.

UPDATE Procurorii DNA au dat, într-un comunicat de presă, detalii despre ancheta în dosarul OUG 13/2017. Astfel, ei au arătat că totul a pornit de la un denunţ. Anchetatorii susţin că apariţia unor decizii ale Curţii Constituţionale care interpretează dispoziţiile constituţionale într-o modalitate diferită de cea adoptată de alte instituţii reprezintă un eveniment normal în procesul de interpretare a legilor. În plus, aceştia subliniază că evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii.

„Cercetările au fost efectuate de procurori în concordanţă cu dispoziţiile legale şi cu jurisprudenţa constantă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care statuează că procurorul are obligaţia de a desfăşura o anchetă efectivă pentru aflarea adevărului, inclusiv în situaţiile în care sesizarea priveşte adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul DNA.

Precedentul de la Curtea Supremă

Sub acest aspect, arată DNA, sunt relevante considerentele sentinţei penale nr. 529 din 4 iunie 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a arătat că:

„În cazul în care susţinerile petentului au o bază factuală decurgând din fapte notorii, orice deficienţă a anchetei care îi reduce capacitatea de a stabili împrejurările cauzei sau persoanele responsabile riscă să ducă la concluzia că ea nu corespunde cerinţelor unui proces echitabil.

În acest context, cerinţa de promptitudine şi diligenţă rezonabilă este implicită. Mai mult, în circumstanţe cum sunt cele în speţă, în care plângerea vizează aspecte care decurg dintr-un act publicat în Monitorul Oficial, este de aşteptat o rigoare mai mare din partea autorităţilor în ancheta desfăşurată.”

„Astfel, respectând dispoziţiile legale şi practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea stabilirii împrejurărilor cauzei, au fost administrate probe constând în declaraţii de martori, ridicări de documente, procurorul având obligaţia de a efectua o anchetă penală efectivă”, arată procurorii DNA.

Despre deciziile Curţii Constituţionale

Procurorii DNA mai arată că apariţia unor decizii ale Curţii Constituţionale care interpretează dispoziţiile constituţionale într-o modalitate diferită de cea adoptată de alte instituţii reprezintă un eveniment normal în procesul de interpretare a legilor.

„Aceste decizii vizează principii constituţionale care nu au mai fost analizate până la acel moment şi care pot duce la apariţia unor puncte de vedere diferite, având în vedere că nu cuprind norme exprese cu privire la conduita pe care trebuie să o urmeze reprezentanţii instituţiilor”, mai spun procurorii.

În acest sens, procurorii arată că în perioada anterioară Curtea Constituţională a constatat existenţa unor conflicte de natură constituţională, determinate de încălcarea unor principii constituţionale, între:


- Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parlament - Camera Deputaţilor şi Senat (Decizia nr. 270/2008 publicată în Monitorul Oficial nr. 290 din 15 aprilie 2008);


- Preşedintele României şi puterea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Decizia nr. 1222/2008 publicată în Monitorul Oficial nr. 864 din 22 decembrie 2008);


- Guvernul României şi Parlamentul României (Decizia nr. 1431/2010 publicată în Monitorul Oficial nr. 758 din 12 noiembrie 2010);


- Guvernul României şi Parlamentul României (Decizia nr. 1525/2010 publicată în Monitorul Oficial nr. 818 din 7 decembrie 2010).

Potrivit comunicatului DNA, potrivit Constituţiei, procurorii reprezintă interesele generale ale societăţii, apără ordinea de drept precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

„Având în vedere statutul şi atribuţiile conferite de Lege şi Constituţie, actele şi soluţiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instanţelor de judecată, iar evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii”, susţin procurorii.

Precizările lui Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a rectificat, luni dimineaţă, declaraţiile făcute duminică, la un post de televiziune, cu privire la faptul că ar fi sugerat o eventuală demisie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a declarat, luni dimineaţă, că nu a sugerat nici şefului DNA, nici procurorului general să îşi dea demisia.

   

„Nu le-am sugerat să-şi dea. Am spus şi am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta şi am evocat o instituţie care există în Codul muncii. Oricine poate să-şi dea demisia, nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinţei lui", a precizat Tudorel Toader, la Ministerul Justiţiei, potrivit Agerpres.

    

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat duminică, la Antena 3, că va avea zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.

Totodată, acesta a dat de înţeles că nu exclude ca cei doi să demisioneze.

"Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale", a spus Tudorel Toader, la Antena 3, potrivit News.ro.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat luni că nu va demisiona, răspunzând astfel afirmaţiilor ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a spus că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni şi atunci va lua o deciziei privind revocarea lui Lazăr, dar a lăsat să se înţeleagă că până atunci acesta şi-ar putea da demisia.

„Vă spun doar atât: Nu. Şi nici nu vreau să intru în polemici publice", a declarat Augustin Lazăr, pentru Realitatea TV, întrebat dacă îşi va da demisia.

Curtea Constituţională a arătat în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - DNA şi Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite