Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, despre reducerea cu 10% a pedepselor, drept compensaţie pentru condiţiile improprii de detenţie: „Statul are o obligaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei a explicat, luni, proiectul privind cele trei zile de libertate care ar putea fi acordate condamnaţilor pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, precizând că din 2012 România trebuia să adopte măsuri şi că speră ca societatea să fie mai tolerantă.

„Eu am explicat că, cel puţin din 2012, de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat o decizie cvasi pilot în cauza Iacob-Stanciu, România este în situaţia în care trebuia să adopte nişte măsuri. Avem exemplele unor alte state, parte la convenţie, care sunt şi state membre, Italia, Ungaria, Bulgaria, care au adoptat măsuri de recurs compensatoriu bănesc, însă numai după pronunţarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a unei decizii pilot. Noi suntem înainte de decizia pilot şi trebuie să recunoaştem că avem condiţii precare în penitenciare şi am creat acest cadru, un tip de recurs care nu e bănesc, dar poate fi evaluat în bani, în fond, la fiecare 30 de zile primeşti trei zile câştig. E un tip de compensare pe care persoana deţinută în condiţii precare o poate primi. Societatea trebuie să înţeleagă că toţi cei care trec printr-un penitenciar şi îşi execută o pedeapsă sunt persoane care au greşit, dar scopul fundamental al pedepsei este îndreptarea şi reîntoarcerea în societate. Sper că în acest an în care am tot vorbit despre condiţii precare şi despre sistemul penitenciar din România, sper ca societatea să devină mai tolerantă şi să înţeleagă că aceştia sunt semenii noştri şi statul român are faţă de ei o obligaţie. Plus de asta, statul român mai are obligaţia, care este cuprinsă într-o strategie care premerge mandatului meu, de reintegrare socială a acestor persoane. Sper ca societatea să îi primească bine şi fără prejudecăţi pe aceşti oameni", a declarat Raluca Prună la sediul CSM, potrivit Mediafax.

Proiectul Ministerului Justiţiei

Ministerul Justiţiei a publicat, joi seară, proiectul de modificare şi completare a legii privind executarea pedepselor privative de libertate prin care se încearcă stabilirea unor măsuri reparatorii pentru deţinuţii cazaţi în condiţii improprii, aceştia urmând să beneficieze de o reducere a pedepsei cu trei zile pentru fiecare 30 de zile executate, potrivit News.ro

„Având în vedere situaţia de supraaglomerare cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, Ministerul Justiţiei pune în dezbatere publică proiectul de lege de modificare şi completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă”, arată Ministerul Justiţiei.

Potrivit proiectului de lege, în calculul pedepsei considerată ca executată, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată, mai arată oficialii Ministerului Justiţiei.

Potrivit proiectului de lege, acordarea compensării urmează să fie operată din oficiu şi să nu mai fie condiţionată de formularea unei cereri de către persoana deţinută. Această compensare se realizează în procedura liberării condiţionate, toate condiţiile pentru acordarea acesteia urmând a fi examinate de comisia de liberare condiţionată din cadrul penitenciarului şi de către instanţă, se mai arată în proiect.

Decizia CEDO

În 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o hotărâre semi-pilot împotriva României din cauza supraaglomerării şi a condiţiilor necorespunzătoare de detenţie. CEDO a stabilit că aceste probleme reprezintă probleme structurale ale sistemului penitenciar din România.

Sindicatul din Penitenciarul Drobeta - Turnu Severin a anunţat că a depus la Parchetul instanţei supreme un denunţ împotriva Ralucăi Prună pentru fals în declaraţii după ce aceasta a declarat în faţa reprezentanţilor europeni că există fonduri pentru remedierea situaţiei din penitenciare.

"Apreciem că fapta ministrului Justiţiei, Raluca Alexandra Prună, dincolo de caracterul reprobabil şi imoral, îmbracă un caracter penal, că aceste declaraţii implică dezinformarea voită în contextul unui angajament al României faţă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi că este de natură a produce consecinţe juridice, scopul afirmaţiei mincinoase fiind evitarea unei posibile sancţiuni", susţin reprezentanţii sindicatului Danubius - Drobeta.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite