UPDATE Ministrul Justiţiei din Madagascar: Radu Mazăre va fi extrădat. Ana Birchall: Cererea de extrădare a fost admisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre
Radu Mazăre

Ministrul Justiţiei din Madagascar, Jean-Jacques Randrianasolo, a declarat marţi presei locale că Radu Mazăre va fi extrădat în România, dat fiind că ţara sa a primit toate documentele necesare în acest sens. Ana Birchall a declarat marţi după-amiază că cererea de extrădare a lui Radu Mazăre a fost admisă de autorităţile din Madagascar.

UPDATE: Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall a declarat marţi că procedura de extrădare a fost admisă de către autorităţile din Madagascar.

Publicaţia locală L‘Express de Madagascar scrie Radu Mazăre, aflat în a şatea zi de arest în Madagascar, a fost notificat că va fi extrădat în România.

Totuşi, publicaţia citată spune că fostul primar al Constanţei ar fi depus o cerere de azil în Madagascar, şi că, până când această cerere nu va fi dezbătută de către Curtea Supremă din statul african, Mazăre nu poate fi obligat să părăsească ţara. „Acest om are dreptul să aştepte un răspuns la cererea sa şi să fie examinată de către Curtea Supremă de Justiţie, audiere programată deja pentru 21 ianuarie 2020. În această perioadă, nu poate fi obligat să părăsească statul unde a cerut azilul”, scrie publicaţia L‘Express de Madagascar, care citează surse din cadrul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Avocatul lui Radu Mazăre, Rabelaza Aldine Andriamlsetra, a afirmat la postul Antena 3 că până în momentul de faţă nu i s-a prezentat niciun document oficial cu privire la arestul său şi că clientul său este protejat de orice întoarcere forţată în ţară.

„Eu, în calitate de avocat al domnului Mazăre Radu Ştefan, nu ştiu nici motivele, nici durata arestului, în condiţiile în care până în acest moment niciun document oficial care să justifice arestarea sa nu a ajuns în posesia noastră. Clientul meu era posesorul unui certificat de sejur prelungit. Şi asta încâ din anul 2017, cu o viză transformabilă. El este posesorul unui certificat de solicitare de azil politic, eliberat de Biroul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite. De aceea, în calitate de solicitant de azil, domnul Mazăre Radu Ştefan depinde de competenţa acestui Birou şi beneficiază de protecţia împotriva oricărei întoarceri forţate într-o ţară în care se teme că va fi expus ameninţărilor”, a spus Rabelaza Aldine Andriamlsetra, avocatul lui Radu Mazăre.

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, că procedura de extrădare a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, ţine acum exclusiv de autorităţile din Madagascar, precizând că decizia extrădării va fi luată acolo.

"Acum procedurile ţin exclusiv de autorităţile din Madagascar. Deci ei sunt cei care, în momentul de faţă, analizează şi vor lua deciziile pe care le consideră oportune", a declarat ministrul interimar al Justiţiei.

Întrebată dacă are informaţii potrivit cărora instanţa ar fi prelungit reţinerea lui Radu Mazăre, Ana Birchall a precizat că nu a primit nicio informaţie oficială în acest sens. "Când o să am orice informaţie oficială, o să v-o comunic", a mai precizat ministrul.

Ministerul Justiţiei a transmis luni documentele necesare în vederea extrădării fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, din Madagascar, luni la ora 09.00 acestea fiind primite de ministerul Justiţiei din Madagscar.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite