Ministrul Justiţiei, despre respingerea cererii de extrădare a lui Sebastian Ghiţă: Ministerul îndeplineşte doar procedura de solicitare, fondul e cel din dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, referitor la respingerea definitivă a cererii de extrădare a fostului parlamentar PSD Sebastian Ghiţă, că Ministerul face cererea de extrădare, dar instanţele de judecată decid dacă admit sau nu această cerere în funcţie de elementele cuprinse în dosarul de urmărire penală.

Tudorel Toader a fost întrebat, luni, ce părere are despre respingerea definitivă a cererii de extrădare a lui Sebastian Ghiţă şi a spus că Ministerul face doar solicitarea de extrădare, însă decizia se ia pe baza documentelor din dosarul penal.

”Ministerul Justiţiei (MJ) primeşte de la instanţa de judecată documentele necesare cererii de extrădare. MJ le transmite către ţara de unde urmează a fi extrădat, dar instanţa de judecată, de exemplu din Serbia, nu judecă după cererea noastră, ci judecă după piesele dosarului, dosar care are o parte  de urmărire penală şi o parte a instanţei de judecată”, a declarat Tudorel Toader.

Acesta a precizat că  ”Ministerul îndeplineşte procedura de solicitare a extrădării, dar fondul după care judecătorul din străinătate apreciază şi stabileşte «Da» sau «Nu» e cel din dosarul cauzei”.

Curtea de Apel de la Belgrad a respins definitiv, miercuri, cererea de extrădare a fostului deputat PSD, menţinând decizia din luna iulie pronunţată de Curtea Supremă.

În 27 iulie, Curtea Supremă a Serbiei a respins solicitarea Ministerului român al Justiţiei privind extrădarea lui Sebastian Ghiţă, precizând că Ministerul de Interne sârb i-a acordat lui Ghiţă azil, considerând că acesta este persecutat din raţiuni politice.

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă a declarat, după ce Curtea de Apel din Belgrad a respins definitiv cererea autorităţilor române privind extrădarea sa, că nu are planuri de a reveni în România şi nici de a activa în politică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite