Ministrul Justiţiei aşteaptă puncte de vedere de la magistraţi pe recomandările din rapoartele GRECO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall FOTO gov.ro
Ana Birchall FOTO gov.ro

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat marţi că a solicitat asociaţiilor profesionale ale magistraţilor să transmită punctul lor de vedere în legătură cu recomandările din rapoartele GRECO.

"Ieri am solicitat Secţiei pentru judecători (din CSM - n.r.), voi solicita şi astăzi (Secţiei pentru procurori a CSM - n.r.) şi am transmis solicitări către toate asociaţiile profesionale şi celor care au un cuvânt de spus în buna desfăşurare a justiţiei să ne dea un punct de vedere pe conţinutul rapoartelor GRECO", a declarat Ana Birchall marţi la sediul CSM, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă a spus, referindu-se la subiectele semnalate în raportul GRECO, că "aceste lucruri trebuie lămurite de magistraţi" şi a afirmat că "justiţia trebuie înfăptuită de cei din sistemul judiciar şi nu de preşedintele României, premierul sau alte forţe politice". 

"Am văzut că este o dezbatere foarte mare între judecători şi procurori, între magistraţi. Eu cred că aceste lucruri trebuie lămurite de magistraţi şi ar trebui luat exemplul Olandei, care a trimis o scrisoare la GRECO şi a spus că atunci când va exista un consens între magistraţi va veni cu precizările legate de GRECO", a declarat Viorica Dăncilă. 

Preşedintele CSM Lia Savonea a precizat că instituţia va analiza raportul GRECO, sub toate aspectele, inclusiv cel al „erorilor factuale evidente” şi face un apel la o abordare echilibrată a situaţiei. 

„Pe fondul amplificării dezbaterilor publice şi multiplicării mesajelor, inclusiv imperative, lansate după publicarea Raportului GRECO, referitoare la instituţii din cadrul Autorităţii Judecătoreşti, în calitate de Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii înţeleg să fac un apel la o abordare echilibrată, calmă şi obiectivă a situaţiei, cu argumente legale şi de natură tehnică. Organizarea judiciară şi buna funcţionare a sistemului de justiţie implică, cu necesitate, o analiză complexă în cadrul instituţional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potenţial politic şi de orice interpretare trunchiată ori neadevărată a realităţii”, subliniază Lia Savonea, printr-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, asociaţiile magistraţilor au cerut executivului să respecte recomandările GRECO. Astfel, oficiali ai Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România au transmis că „lipsa oricărei reacţii de conformare la recomandările GRECO din partea puterii legislative sau a puterii executive, precum şi atitudinile unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în frunte cu preşedintele său, de respingere a unor critici ale organismelor internaţionale sunt inacceptabile într-un stat de drept”. Potrivit judecătorilor, aceste rapoarte de evaluare „trebuie privite ca fiind rezultatul unei analize obiective, realizate de un observator extern şi neutru, concluziile lor trebuie apreciate la nivelul unui înalt standard de profesionalism şi respectate întocmai de statele membre, în cadrul cooperării loiale şi al evaluării reciproce dintre acestea”.

La rândul ei, Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” a transmis că, în ceea ce priveşte Secţia Specială, în rapoartele publicate marţi, GRECO „reaminteşte că a evaluat crearea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie ca una dintre cele mai controversate modificări; a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător şi supusă unei ingerinţe nejustificate în procesul de justiţie penală”.

România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata reformă a sistemului judiciar, atrăgea atenţia organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, în două rapoarte făcute publice pe 9 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite