Ministrul francez pentru afaceri europene va vizita cartierul Ferentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul a vorbit despre integrarea romilor FOTO Arhivă Adevărul
Premierul a vorbit despre integrarea romilor FOTO Arhivă Adevărul

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat, joi, pentru TVR 1, că ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, va vizita cartierul Ferentari, el subliniind în acest sens importanţa cooperării bilaterale în vederea susţinerii integrării romilor.

Este o dimensiune care este cea a cooperării între colectivităţile locale, între oraşe, regiuni şi sate. Oraşul meu, în care am fost primar, la Nantes, a semnat cu două provincii româneşti un acord de cooperare pentru a veni în ajutorul unor proiecte concrete care vor permite locuitorilor romi să îşi dezvolte proiectul lor. Ministrul francez pentru Afaceri Europene va vizita cartierul Ferentari din Bucureşti. Deci, avansăm în această direcţie. Eu cred că vom reuşi, dar ce trebuie să evităm sunt polemicile în acest sens”, a declarat premierul francez, citat de France Presse.

El a subliniat că în chestiunea integrării romilor, părţile române şi franceze au învăţat să vorbească în mod deschis, fără a-l culpabiliza pe partener.

În primul rând, să constatăm dificultatea şi apoi să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii. Când Victor Ponta a venit la Paris, a abordat deschis această problemă, vocaţia romilor era să trăiască în România, dar trebuia să rezolvăm această problemă, prin mijloace pe termen lung. Sunt credite prevăzute de UE, dar trebuie să renovăm satele, cartierele, să încurajăm şcolarizarea copiilor. Sunt romi care trăiesc în Franţa, dintre care unii doresc să se integreze în Franţa, iar Franţa trebuie să îi ajute, găsindu-le locuri de muncă. Dar sunt persoane din Franţa care sunt victime ale traficului şi ale grupurilor mafiote şi am hotărât să lucrăm în materie de poliţie şi de justiţie. Deci trebuie să atacăm problemele şi să le rezolvăm”, a precizat el.

La rândul său, premierul Victor Ponta a dorit să sublinieze „schimbarea radicală de abordare”, atât din partea Guvernului francez, cât şi a celui român. El şi-a exprimat speranţa că pe termen mediu şi lung există şanse pentru a rezolva fondul problemei.

Pe de o parte noi, românii, am spus: nu putem să spunem că nu avem nicio responsabilitate şi că romii care pleacă din România nu mai sunt problema noastră. Dar soluţia pe termen lung este una singură: integrarea familiilor de romi în România, scoaterea lor din sărăcie, educaţia, (...) colaborare între autorităţi locale, investiţii în locuri de muncă. S-a schimbat fundamental şi poziţia Guvernului francez, care nu a mai folosit problema romilor ca o bătălie politică, cum era în alţi ani. Nu a stigmatizat românii în general, pentru că în Franţa sunt foarte mulţi români care trăiesc, muncesc cinstit, contribuie la bunăstarea societăţii franceze, nu a confundat problema romilor cu probleme politice, de exemplu intrarea în Schengen”, a precizat premierul Ponta la TVR1.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite