Ministrul Educaţiei: „Nu susţin vaccinarea obligatorie, dar îndemn la imunizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu FOTO Mediafax
Ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu FOTO Mediafax

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că nu a susţinut niciodată vaccinarea obligatorie a profesorilor, dar că îndeamnă la vaccinare.

„Vaccinarea obligatorie nu a fost niciodată susţinută de mine, în calitate de ministru al Educaţiei, nu este susţinută nici acum, îndemnul la vaccinare în schimb, este altceva”, a spus Cîmpeanu vineri.

Declaraţia vine în contextul în care şeful DSU, Raed Arafat, a declarat miercuri seară că medicii, profesorii sau militarii sunt categoriile care ar putea fi obligate să se vaccineze sau să se testeze săptămânal pe banii lor.

„Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie şi în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puţin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Statul îţi oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poţi să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi”, a spus Arafat la Digi 24.

În ceea ce priveşte cazurile de infectare în rândul elevilor sau angajaţilor din şcoli, Cîmpeanu a menţionat că vineri se va anunţa o centralizare a acestora, însă că aceste cazuri „nu sunt generate de şcoală”, având în vedere că „există o perioadă de incubaţie”, iar abia peste două săptămâni se poate trage o concluzie cu privire la infectările generate de mobilitatea legată de şcoală.

„În primele zile de la deschiderea şcolii nu putem vorbi despre infectări generate de şcoală”, a adăugat el.

Cîmpeanu a admis că tulpina Delta „în mod evident s-a dovedit a fi mai contagioasă şi din păcate a afectat într-o măsură mai mare decât variantele precedente copiii şi tinerii, lucru care trebuie compensat de respectarea riguroasă a regulilor în şcoli”.

Tot vineri, Ministerul Educaţiei urmează să anunţe rata de infectare din fiecare localitate în baza căreia se stabileşte scenariul de funcţionare pentru săptămâna viitoare. Amintim că în localităţile cu rata de infectare mai mare sau egală cu 6 la mie, orele se vor face online.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite