Ministrul Costoiu: Voi cere Senatului UMF Iaşi să fie aplicată legea în cazul rectorului Vasile Astărăstoae

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae va rămâne fără funcţiile sale publice de conducere, potrivit magistraţilor
Vasile Astărăstoae va rămâne fără funcţiile sale publice de conducere, potrivit magistraţilor

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat vineri că Ministerul Educaţiei a primit scrisoarea de la ANI în care se solicită revocarea din funcţii a rectorului UMF Iaşi, Vasile Astărăstoa şi a precizat că va „cere imperios” Senatului Universităţii ca legea să fie pusă în aplicare.

Ministrul Mihnea Costoiu, aflat vineri într-o vizită în Chişinău, a declarat că luni, când va reveni la Ministerul Educaţiei, va cere UMF Iaşi să pună în apicarea solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de a=i retrage toate funcţiile universitare.

”Eu sunt plecat din Bucureşti, i-am rugat pe jurişti să preia sesizarea ANI şi să facă ceea ce trebuie făcut legal. Eu mă voi întoarce luni şi atunci o vom înainta. Eu nu pot demite un rector pentru că, potrivit legii, eu nu îl numesc, eu doar îl confirm, el este ales în universitate. Acum, nu ştiu ce spune legea ANI, dar pe legea noastră, dacă există o hotărâre judecătorească de acest tip, pot solicita imperios universităţii să o pună în aplicare“, a explicat ministrul, citat de Mediafax.

El a precizat că ”o hotărâre judecătorească este definitivă“ şi că asupra ei nu pot exista opinii sau interpretări. ”Nu sunt competent să fac asta şi nu e normal. Eu nu am nimic personal cu profesorul Astărăstoae, dar, pe de altă parte, e o hotărâre judecătorească, iar ce scrie acolo vom lua ca atare“, a mai spus Costoiu.

Procedura de revocare a unui rector

Procedura prin care un ministru poate interveni într-o universitate şi solicita demisia rectorului este una complexă şi de lungă durată. Conform articolului 125 din Legea 1/2013, MEN trebuie să informeze Senatul Universităţii unde au fost observate diferite nereguli în termen de 30 de zile de la data constatării. Dacă timp de trei luni Senatul Universităţii nu reuşeşte să soluţioneze problema semnalată de MEN, ministerul are la dispoziţie mai multe pârghii prin care să sancţioneze o universitate, prima dintre acestea fiind revocarea din funcţie a rectorului. Însă şi aceasta din urmă se face într-un interval de până la trei luni, doar la propunerea Consiliului de etică şi management universitar, realizându-se de data aceasta doar prin consultarea Senatului Universităţii.

Conform Legii educaţiei, Consiliul de etică şi management universitar întruneşte 11 membri - trei reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Rectorilor, trei de la MEN şi câte unul de la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, de la Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior, de la structura echivalentă fostului Consiliu Naţional al Cercetării (structură care nu mai există), de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi un reprezentant al federaţiilor naţionale a studenţilor.

Condamnare definitivă pentru incompatibilitate

Medicul Vasile Astărăstoae a fost condamnat definitiv sâmbătă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru incompatibilitate, iar inspectorii de Integritate au cerut revocarea acestuia din fruntea Colegiului Medicilor şi a Universităţii de Medicină din Iaşi, dar şi din alte trei funcţii.

Inspectorii ANI au constatat că Vasile Astărăstoae s-a angajat pe sine şi pe fiica sa în mai multe proiecte europene derulate chiar de instituţiile pe care le conduce, notează Hotnews.ro. Valoarea serviciilor prestate de cei doi conform acestor contracte este de aproximativ 50.000 de euro, bani ce vor trebui returnaţi în urmă deciziei de vineri. La acel moment, Vasile Astărăstoae cumula patru funcţii publice, pe lângă poziţia de profesor universitar.

În urmă deciziei definitive a Înaltei Curţi, Astărăstoae va fi obligat să demisioneze din toate funcţiile publice pe care le deţine şi nu va mai putea ocupa nicio funcţie timp de trei ani.


Pe aceeaşi temă:

Vasile Astărăstoae, condamnat definitiv de Înalta Curte pentru incompatibilitate. ANI cere revocarea lui din fruntea Colegiului Medicilor şi a UMF Iaşi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite