Ministrul Apărării: România, o oază de stabilitate. Strategia naţională militară va fi în acord cu măsurile NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, consideră că România este o oază de stabilitate în zonă şi spune că viitoarea Strategie naţională militară şi Carta Albă a Apărării, care vor fi întocmite de minister, vor fi puse în acord cu măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene.

Mircea Duşa a declarat, marţi, la sediul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în cadrul unei întâlniri cu amiralul Mark Ferguson, şeful Comandamentului forţelor întrunite aliate de la Napoli (Italia), că a avut loc o analiză a felului în care se realizează obiectivele stabilite în planul de reasigurare pe flancul estic, de asigurare a prezenţei trupelor NATO, prin rotaţie, în această zonă.

„Am subliniat că România este o oază de stabilitate în zonă şi am subliniat pilonii importanţi de securitate ai României, în primul rând politicile proprii în domeniul securităţii naţionale, apartenenţa la NATO, la UE, dar şi parteneriatul strategic între România şi SUA. Urmează ca, în termenul prevăzut de lege, preşedintele României să prezinte în Parlament Strategia naţională de apărare, iar, ulterior, MApN va întocmi Carta Albă a Apărării şi Strategia naţională militară care va fi pusă de acord cu măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi UE. Am făcut şi o analiză a felului în care realizăm obiectivele stabilite în planul de reasigurare pe flancul estic, a felului în care asigurăm prezenţa trupelor NATO, prin rotaţie, în această zonă, pe teritoriul României şi pe Marea Neagră”, a spus Duşa, citat de Mediafax.

Acesta a afirmat că a apreciat implicarea amiralului Ferguson şi a Comandamentului de la Napoli în fundamentarea deciziilor, în momentul în care s-a stabilit ca în România să se organizeze un comandament multinaţional de divizie, dar şi sprijinul primit în implementarea obiectivelor planului de contingenţă pentru România şi Bulgaria.

„Am discutat şi despre misiunile din Afganistan în cursul anului 2015, despre operaţionalizarea Bazei de la Deveselu, care reprezintă o capabilitate defensivă a NATO. Baza va funcţiona sub autoritatea Comandamentului forţelor întrunite aliate de la Napoli”, a arătat Mircea Duşa.

Exerciţiu militar al NATO în judeţul Braşov

Mark Ferguson a declarat, la rândul său, că a discutat cu ministrul Duşa despre dislocarea comandamentului pe care îl conduce la Cincu (judeţul Braşov - n.r.) în cursul lunii iunie, pentru a lua parte la un exerciţiu militar al NATO.

„Este prima dată când un comandament de forţe întrunite va fi dislocat în România. La exerciţiul militar de la Cincu vor participa 1.000 de persoane din 21 de state. Această dislocare va testa capabilitatea operaţională completă a personalului meu prin schimbarea comenzii şi controlului între Comandamentul de la Napoli şi elementele care vor fi dislocate la Cincu. În iunie, când noi vom fi dislocaţi în România, vor mai avea loc o serie exerciţii în cadrul mai multor naţiuni NATO, cunoscute sub numele «Allied Shield», în Polonia şi în statele baltice”, a subliniat Ferguson.

El a precizat că exerciţiile din cadrul „Allied Shield” demonstrează unitatea şi hotărârea NATO, capabilităţile sale de răspuns rapid şi angajarea fiecărei naţiuni NATO la conceptul de apărare colectivă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite