Carmen Dan a explicat de ce au fost bătuţi şi gazaţi protestatarii paşnici la mitingul diasporei: Au fost „reticenţi“ în a se „delimita“ de persoanele violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape 10 zile de la incidentele violente de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, soldate cu sute de răniţi, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, vine cu explicaţii despre cele întâmplate. Deşi peste 400 de oameni au acuzat jandarmii că i-au agresat cu gaze sau cu bastoanele, niciun politician nu şi-a asumat răspunderea pentru ce s-a întâmplat pe 10 august.

UPDATE Carmen Dan a declarat că a primit raportul întocmit de Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu incidentele din 10 august. Potrivit ministrului, au fost identificate cinci cazuri de abuz de forţă din partea jandarmilor. În acelaşi timp, ministrul susţine că protestatarii paşnici nu s-au delimitat de huligani.

Misiunea din 10 august a fost executată de Unitatea de Jandarmi din Bucureşti, comandant maiorul Laurenţiu Cazan, care a avut la dispoziţie şi forţe suplimentare din patru centre din teritoriu, între care Ploieşti şi Constanţa, a arătat ministrul.

„Dacă există o lege care permite jandarmilor să folosească gaze lacrimogene, nu există o lege care să permită protestatarilor să arunce cu pietre din pavaj”, a subliniat Dan.

Carmen Dan a precizat că, dacă i se va solicita, va prezenta documentul în comisiile parlamentare de apărare şi în CSAT.

Ministrul a precizat că până la această oră nu a fost invitată la Comisiile de apărare, însă, dacă va primi o astfel de invitaţie, îi va da curs.

Carmen Dan le-a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma incidentelor violente din Piaţa Victoriei şi a recunoscut că în Piaţa Victoriei au fost membri ai galeriilor de fotbal şi susţine că Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violenţe.

„Iniţial s-a dorit să fie un protest legal, ulterior nu a fost asumat de nimeni. Nu a existat astfel un organizator care să-şi asume responsabilitatea legală”.

Verificare internă: Cinci cazuri de abuzuri ale jandarmilor

Ministrul de Interne a anunţat că la nivelul ministerului a fost declanşată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Carmen Dan a anunţat că toate datele obţinute vor fi transmise Parchetului.

„Până acum, Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violenţe. Ele se află acum în proces de identificare. A fost începută o verificare internă şi au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Aceste cercetări vor continua şi vom transmite Parchetului toate datele obţinute.Nu a existat un organizator care să-şi asume responsabilitatea legală. Legea reglementează şi adunările publice spontane, dar nu am fost într-o astfel de situaţie. Acest protest a fost anunţat în spaţiul public şi în mass-media. Acest raport are 90 de file şi e clasificat secret de serviciu. Natura clasificată este dată de faptul că informaţii date vizează date solicitate unor instituţii”, a declarat Carmen Dan.

Atac la servicii: Informaţiile primite înainte de 10 august nu au arătat o situaţie de criză

Carmen Dan a spus că informările venite de la serviciile de informaţii referitoare la mitingul din 10 august au avut caracter general şi nu au arătat o situaţie de criză care, prin complexitate, să ameninţe situaţia politică sau socială.

„În completarea şi sprijinul activităţilor deja derulate de MAI, după protest am solicitat aceloraşi instituţii, date informaţii. În legătură cu activarea Centrul Naţional de Ordine Publică, precizeze că informaţiile primite anterior datei de 10 august nu au dat o situaţie de criză care, prin complexitate, să ameninţe situaţia politică, socială, asa cum prevede Hotărârea 1052/2014”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că, din această cauză, nu s-a impus activarea Centrului Naţional de Ordine Publică.

„MAI va trata în mod echidistant şi fără discriminare aceste fapte. Ne-am confruntat cu o serie de minciuni şi manipulări”, susţine ministrul care a enumerat şi ceea ce consideră Ministerul de Interne manipulări. 

Carmen Dan acuză fake news-uri

Ministrul de Interne a acuzat că în spaţiul public au apărut mai multe informaţii false, menite de a dezinfoma şi manipula opinia pubvlică.

Manipularea nr. 1: jandarmeria a foast trimisă la frontieră pentru a împiedica oamenii să intre în ţară şi să vină la protest.

Manipularea nr. 2: Au fost oameni în căruciorul cu rotile pentru a ataca oameni. Imagine arată clar că o femeie s-a aruncat din cărucior

Manipularea nr. 3: Un medic pensionar a fost bătut cu bestialitate, deşi nu a făcut nimic. În realitate, acesta a atacat jandarmii.

Manipularea nr. 4: Au fost folosite substanţe interzise care pot provoca moartea în 3 săptămâni. 

Manipularea nr. 5: În piaţă au fost doar manifestanţi paşnici, pe care jandarmii i-au atacat cu gaze.

Manipularea nr. 6: Cei doi jandarmi au fost lăsaţi special în urmă pentru a fi agresaţi de manifestanţi. 

Manipularea nr. 7: S-a lansat ideea minicinoasă că tânăra (jandarm-n.r.) nu a foat internată, ci s-a întors în piaţă pentru a bate protestatari.

Manipularea nr. 8: Au fost viralizate imagini din alte ţări, cu un poliţist care loveşte o femeie culcată la pământ. Au fost prezentate imagini cu violenţe de la mitinguri din 2012.

Manipularea nr. 9: Jandarmeria a mobilizat forţe din 14 judeţe”.

La Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate, până duminică, 291 de plângeri împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august. Procurorii militari au audiat, până acum, 127 de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite