„Diaspora Unionistă” solicită crearea Ministerului Românilor de Pretutindeni şi a unei instituţii speciale responsabile de relaţia cu R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor de români din străinătate solicită Guvernului României crearea Ministerului Românilor de Pretutindeni şi a unei instituţii speciale în subordinea premierului, responsabilă de relaţia cu Republica Moldova. Acestea sunt principalele revendicări ale diasporei din România şi Republica Moldova, formulate la Bucureşti, în cadrul Congresului Diasporei Unioniste.

,,Avem nevoie de o susţinere punctuală, de un buget şi de o strategie pentru eficientizarea raportului dintre statul român şi românii din străinătate, precum şi a coordonării politicilor pentru Republica Moldova”, a declarat George Simion, preşedintele executiv al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizatoarea evenimentului.

Românii de pe ambele maluri ale Prutului, plecaţi în Italia, Franţa, Spania, Grecia, Germania, Elveţia, Marea Britanie şi SUA au punctat că nu există o diasporă a României şi o diasporă a Republicii Moldova, ci o singură Diasporă Română. De asemenea, participanţii la Congres au solicitat clasei politice de la Bucureşti şi de la Chişinău să îşi asume Unirea ca obiectiv naţional şi să depună toate eforturile necesare ca aceasta să se realizeze până cel târziu în 2018.

Cele mai importante declaraţii din timpul Congresului:

Gheorghe Şalaru, fost ministru al Mediului în Republica Moldova, susţine că singura soluţie este reunificarea celor două state româneşti: „Am mari suspiciuni că, deşi eu mă bat ca unirea să aibă loc în timpul vieţii mele, îmi e teamă că nu se va întâmpla. Tare mă tem că peste 25 de ani, tot într-o sală ca aceasta vom vorbi la fel. Am aceste suspiciuni. Am fost ministru al Mediului şi, ca orice politician, am trişat. Propun să ne delimităm de minciună. Trebuie să spunem că Republica Moldova este un stat falit, singura soluţie este să ne unim.”.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe, membru în Grupul Prietenii Unirii din Parlamentul României:

„Românii sunt consideraţi a fi ceva aparte de moldoveni, fapt total inadmisibil. Românii de peste Prut sunt parte din marea comunitatea românească, fără niciun fel de discuţie. Este prioritar să gândim în perspectiva unei strategii pe termen lung în termeni de unire. Unirea este un deziderat realizabil, la care nu trebuie să renunţăm sub nicio formă ”.

Vlad Cubreacov, preşedintele Asociaţiei Răsăritul Românesc de la Chişinău:

„Când se vorbeşte despre unirea celor două state, se vorbeşte de jos în sus. Putem să măsurăm Unirea, putem să vedem câtă unire avem astăzi, există statistici pentru asta.”, a declarat Cubreacov care a salutat la finalul discursului: „Unirea va fi la anul!”.

Actorul, regizorul şi dramaturgul Mihai Fusu, de la Chişinău, este şi el adeptul unei reunificări a Republicii Moldova cu România prin elemente de educaţie, cultură şi comunicare. 

„În 1989, polonezii se bucurau de libertate, iar noi luptam pentru limba română. Dacă vorbeai româneşte la o audiţie, nu erai acceptat în spectacol. S-au făcut paşi enormi pentru afirmare. Noi toţi trebuie să ştim lucrul acesta şi să ştim că se munceşte şi se face.”. Regizorul a mai spus că în prezent este nevoie de un „românism modern, dinamic, european, care să afirme valori universale. Să construim un românism civilizaţional, nu romantic, paşoptist.”

Jurnalistul Valeriu Saharneanu afirmă că Republica Moldova a fost trasă pe sfoară de elita politică de la Chişinău. „Am fost toţi traşi pe sfoară. Eu am reprezentat un proiect de reformare a clasei politice, dar a fost bruiat proiectul şi am fost eliminaţi din cursă.”. Jurnalistul a mai adăugat că, pe fondul acţiunilor de devalizare din sistemul bancar, care au dus la o explozie a preţurilor, se anunţă un „nou val de exod. Adică vor pleca tinerii. Iarăşi vom rămâne cu socialiştii, coloana a cincea a ruşilor. Aşa ne-am pomenit în acastă situaţie degradantă”, a explicat Valeriu Saharneanu. Acesta a completat că mass-media din Republica Moldova se află sub controlul clasei politice şi că aceste lucru „este în plină dezvoltare, cu această guvernare care încă se cheamă pro-europeană”.

„Toate aceste proiecte, care fac parte din războiul hibrid, sunt îndreptate împotriva unirii, pentru că ruşii ştiu că au furat teritoriul acesta.[...] Niciodată cauza noastră nu a avut aliaţi mai puternici, din cauza contextului. Trebuie să-l folosim ca pe un suport de energie, ca să ne putem mişca înainte”, a mai comentat jurnalistul care a ţinut să sublinieze: „DNA va trece Prutul, noi avem încredere”.

Evenimentul desfăşurat în perioada 3-5 aprilie s-a încheiat cu o horă a Unirii întinsă de românii din Diaspora în Piaţa Universităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite