Ministerul Public: „Alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al CSM este în concordanţă cu dispoziţiile Constituţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Schmidt Hăineală a fost numită vinerea trecută în fruntea CSM FOTO Adevărul
Oana Schmidt Hăineală a fost numită vinerea trecută în fruntea CSM FOTO Adevărul

Ministerul Public a consultat procurorii cu privire la numirea Oanei Hăineală în fruntea CSM, iar 92% dintre aceştia s-au pronunţat că decizia votată de membrii CSM este în concordanţă cu Constituţia, motivând că toţi din Consiliu au aceeaşi vocaţie şi statut.

„Alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este în concordanţă cu dispoziţiile Constituţiei şi ale Legii nr.317/2004, având în vedere că membrii Consiliului au acelaşi statut şi aceeaşi vocaţie, iar Consiliul este forul comun având ca scop apărarea independenţei justiţiei”, au precizat procurorii consultaţi de Ministerul Public. „Alegerea preşedintelui este rezultatul votului majorităţii membrilor Consiliului, în condiţiile legii”, mai consideră aceştia.

Ministerul Public anunţă într-un comunicat de presă emis joi că, după ce a consultat 1.982 de procurori, 92% dintre aceştia şi-au însuşit următoarea declaraţie: „Luările de poziţii publice din partea unor asociaţii profesionale ale magistraţilor şi a unor persoane publice ce pun în discuţie statutul procurorului în România şi apartenenţa la corpul magistraţilor ca urmare a rezultatului alegerilor noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 4.01.2013 sunt de natură să provoace îngrijorarea membrilor acestei profesii”.

„Statutul procurorului în România este clar definit în Constituţie şi în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Rolul acestuia în activitatea judiciară, calitatea sa de magistrat, principiile în baza cărora îşi desfăşoară activitatea şi pe baza cărora se organizează cariera sa, sunt în mod explicit reglementate de cadrul normativ în vigoare şi conforme standardelor internaţionale”, se mai arată în comunicat.

„Urmare acestei consultări, Ministerul Public subliniază încă o dată că respectarea statului procurorilor este necesară îndeplinirii de către acesta a rolului de reprezentant al intereselor generale ale societăţii şi de apărător al ordinii de drept, al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, mai precizează MP.

Precizările Ministerului Public vin după ce mai multe figuri publice, printre care şi ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, s-au pronunţat împotriva numirii unui procuror în fruntea CSM. De asemenea, mai multe judecătorii din teritoriu au cerut revocarea din funcţia de membru CSM a celor doi candidaţi la vicepreşedinţia Consiliului, Alina Ghica şi Cristi Danileţ, motivând că aceştia au participat la un proces de alegere netransparent.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au votat, joi, pentru declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru CSM a Alinei Ghica, din cauza "îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu", iar vineri va fi luată în discuţie revocarea lui Horaţiu Dumbravă şi Alexandru Şerban.

Miercuri, judecătoriile din Buzău, Galaţi, Huşi şi Pătârlagele cer eliberarea din funcţie a lui Cristian Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Judecătoria Râmnicu Vâlcea a declanşat luni procedura de revocare a acestuia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite